pesek v oči
Si pa posrečen/a, v svojem naivnem razmišljanju. Najprej jih delajmo, potem bomo pa videli? Ts, ts. Veš, v odgovornih družinah to ne gre tako. In ker vem, koliko staneta dva otroka, imam približne predstave, koliko bi stal tudi tretji. Za tiste z rednimi službami in rednimi dohodki je zadeva seveda popolnoma drugačna, ker se lahko na plačo zanesejo. Jaz se ne morem. Odhodke pa imam takšne, kot sem napisala. 420 tisoč na mesec, brez hrane, oblek, kurjave … Če zbolim za pol meseca, dobim naslednji mesec pol plače. Potem pa čaraj na plečih treh otrok.
Če boš skoz računala a bo šlo al ne nikol nič ne boš imela.Kaj pa če ti računica pokaže da danes lahko imaš 2 otroka.JIh rodiš ,rihtaš nato se pa situacija obrne in ti zaškripa v financah se boš znebila otrok, obeh ali samo enga, ker tvoja računica kaže ta trenutek tko. NE ga srati.kot tu pišete rojevate otroke samo zaradi denarja ki vam ga država da.Zavedite se če bodo vrtci brezplačni nam bodo nabili nove davke.Ti dodatki so kot perpetum mobile,nekje daš drugje vzameš,začaran krog.
Če si par želi otroke, jih ima. Se zgodi, žal, da se rodi prvi otrok z boleznijo, ki ga bo spremljala celo življenje. Koliko svojega časa posvetijo starši takemu svojemu ljubljenemu otroku. Pa, ker je denar tako pomemben tu gor, koliko jih tak otrok stane? Prav pregrešno mi je o denarju sploh debatirat! Pa si tak par, s takim otrokom želi, kljub neprimerljivimi pogoji s parom, ki ima zdravega otroka še enega otroka in ga tudi ima. Pa morda še enega, tudi taki primeri so.
Mislim, da je vzrok, da otrok ni več po družinah ali pa jih sploh dva nimata izključno v egoizmu takih dveh in je izgovor, da nočeta otrok izpostavljat “revščini” zgolj čudovit izgovor, ki tak par prikazuje kot razumen in skrben par. Nalijte čistega vina. Tako želite živeti. Vso pravico imate. Pa nehajte se izgovarjati in izrabljati otroke, ker to ni res! Tako stanje je izključno samo zaradi dveh, ki želita tako živeti.
Če je denar nepomemben,če nam država toliko pomaga zakaj potem toliko akcij za pomoč družinam.
Npr.:Oddaja Spet doma vsako nedeljo, potem Bar( Kje so že bili v nedeljo?
Zakaj je mati teh otrok jokala pred kamerami?Je mogoče igralka?Ali pa ji je bilo samo hudo, da je MORALA sprejeti pomoč),potem Iskrica v očeh,itd,itd…
Ne vem ali se samo meni zdi, da je teh akcij vedno več in več in očitno je tudi več in več pomoči potrebnih.
Popolnoma verjamem, da imajo te mame rade svoje otroke in ker jih imajo rade bi jim rade nudile več, kot zmorejo.In trpijo mame in trpijo otroci.Če ne prej pa kasneje, ko gredo v šolo, ko vidijo kaj vse imajo njihovi sošolci.
Nihče naj ne trdi, da je otroku vseeno, ko gredo njihovi sošolci,s šolo na letovanje, za tri,štiri dni, njim pa starši nimajo s čim plačati in morajo ostati doma. Rada bi videla tisto mamo,ki ji je vseeno…
Imam enega otroka, pa mu ne morem nuditi toliko kot bi mu želela(kaj šele kot si želi sam),in mi niti na kraj pameti ne pride(takoj ko sem bila stara 35 sem šla na sterilizacijo), da bi imela še enega, pa naj mi država še toliko obljublja.Hvala lepa ,za prazne obljube,nihče me ne bo prepričal, kako dobra je naša država.
Zakaj toliko akcij za pomoč družinam?
Zato, ker se je revščina priznala na državni ravni šele pred nekaj leti. Pa s tem ni rečeno, da pred tem socialnih stisk ni bilo. Bile so, vendar ne dane v javnost, ni se o njih smelo govoriti, saj so bili takrat drugi časi. In to se v takratni ureditvi “ni” dogajalo. Podobno kot v bivši sovjetski zvezi “ni” bilo narkomanov, pijancev.
…če nam država toliko pomaga…” Malo bom porabil ta tvoj stavek in rekel, da nam ta naša nova država res tudi tu pomaga. S tem, da je dovoljen Karitas (nekaj novega za Slovenijo, drugje že dolgo delujoč), pa razni koncerti, oddaje, ki jih omenjaš, klubi …
Teh akcij si želim čim manj. Pa ne zato, da ne bi dajali pomoči potrebnim, temveč zato, da to ne bi bilo več potrebno. Dokler pa je, in tudi je, morda je v preteklosti bilo še bolj potrebno, pa jih naj bo čimveč. Tem družinam je potrebno pomagati. Niso imeli vsi te sreče, da bi se rodili bogati, ali ob tranziciji obogateli, ali pa bili podjetni in s svojo pametjo prišli do velikih dohodkov, ali pa zasedali dobro plačano delovno mesto. V vsaki družbi so ljudje, ki živijo težko življenje. In tudi pri nas. To, kar se ni vedelo, se sedaj ve. In prav je, da se ve.
Vidiš, Boss, glede vrtcev se pa motiš. Baje da je Slovensko povprečje 2. razred? Torej bi morali vsem samo zaračunati 2. razred, pa bi bila zadeva rešena. Ne bi bilo več goljufanja, manj bi šlo za lažne samohranilke, ki so na mesec tudi po 50.000 (če štejem vrtec, še več) v plusu in ta denar bi se lahko preusmeril v reševanje plačevanja vrtcev za najrevnejši sloj in ne kar za vse povprek, ki prikazujejo, da so reveži, da bi se rešili plačila za vrtec. Zadeva je čisto izvedljiva, potrebujemo samo še človeka z ‘jajci’.
Nisem mislila da včasih ni bilo revščine.Bila je samo takrat smo bili vsi približno enako bogati, oz.enako revni, pa se te razlike niso tako poznale.Tudi nisem proti humanitarnim akcijam.Hotela sem povedati samo to, da je država polna hvale, koliko in kako nam pomaga.Predvsem pa je sedaj glavna tema to, koliko nam bo še pomagala.Le kdo jim verjame?
Kako je bilo včaših?Pred skoraj 30 leti,ko sem šla jaz v srednjo šolo je skoraj vsak dobival kadrovsko štipendijo in s tem imel skoraj sigurno tudi službo.Kaj pa danes?Lani sem gledala za republiške štipendije, drugih skorajda ni (vsi vemo v kakšnem položaju je gospodarstvo).Dohodek na družinskega člana ne sme presegati, ne vem točno ali 800 ali 900 tisoč bruto na mesec, da bi otrok dobil 17-18 000 SIT štipendije.
Včasih si lahko tudi s sredno šolo dobil dobro službo in velikokrat tudi stanovanje, kaj pa danes?Otrokom želimo in jih zato financiramo, da bi imeli čimvišjo izobrazbo, ker upamo da bodo malo lažje dobili službo, imeli s tem večjo plačo in lažje živeli in imeli konec koncev več otrok !???Ko konča šolanje je spet vprašanje ali bo dobil službo ali ne.In spet financiranje dalje….
Meni je popolnoma jasno, če je gospodarstvo v r….je državna blagajna prazna, če nam bodo nekaj dali nam bodo drugje vzeli.
Včasih je bilo na velikih področjih drugače. Pa čez 30 let bo tudi drugače kot danes.
Bile so kadrovske štipendije. Bile so službe. Bile so plače. Bili so krediti. Bila je inflacija, Gledal sem oddajo od idrijskih rudarjev, pa sta šla dva rudarja na dva deci, pa je eden rekel, da se mora hitro piti, ker bo naslednji kozarček že dražji.
Bučar je bil označen za sovražnika št. 1 v SFRJ, ker je prosil tuje banke, naj ne dajejo posojil Jugoslaviji.
Danes bo Bajug prejel priznanje Evropejca leta.
Vseskozi so metali pesek v oči.
Tej sestavi vlade zaupam. Tvoj otrok ima lepo prihodnost.
V svojem zadnjem stavku si odlično strnila svoje ugotovitve, čeprav predhodno tarnaš za rdečimi časi. Ker je bilo včasih tako pregrešno super je menda sedaj jasno, da so nam izstavili račun. Sociala je pa močnejša v bogatejših družbah (državah). Če smo vsi revni nimajo od kje vzeti, socialna malha se polni od bogatih državljanov, revni in malo manj revni bi pa samo jemali iz nje. Dajati seveda nimajo kaj vanjo. “takle mamo”.
Ne,ne “kolca”se mi po starih časih,nisem še tolk stara.Samo replicirala sem na tisto,da je bila včasih tudi revščina, pa ni bila dana v javnost.
Strinjam se tudi, da sedaj plačujemo te račune, je blo pa lušno a,ne?
Jezi pa me,niti ta vlada,niti kot prejšnja in še prejšnja…in tista bodoča(najbrž)ne prizna, če nimaš,pač nimaš, zato ne moreš deliti, lahko samo nekje vzameš(s tem nekoga prikrajšeš) in daš drugam.Samo brezpredmetno nakladanje.
En mal mem, povej kako pa bodo bogati pomagali revežem.Saj jim tudi zdaj že”pomagajo”, pa kje se to pozna?Zdi se mi da je bolj takole:Čim več revčkov (ki bodo morali fajn delati, da bodo lahko preživeli) neizobraženih imejmo,pa se ne bodo vtikali niti v politiko, niti v bogataše.Mi pa bomo mirno vladali naprej, saj jim tako in tako ne bo potegnilo…
Hm zdaj pa poglejmo. Država je napisala zakone in mi jih naj bi izvajali.Ker nam niso všeč jih hočmo obvozit kjer se da.Eni so bolj uspešni drugi pa manj oz. jih dobijo.Ker gledamo druge še sami naredimo tako.Ker vsi tako delamo država dobi premal denarja ,ga zmanjka običajno pri sociali. si država izmisli zopet nove zakone da bi dobila več denarja,mi pa zopet po stari navadi iščemo lukne v zakonu itd. To delamo vsi ne kazat s prstom na druge.Če bi vsi dosledno spoštovali vse zakone bi živeli v indijikoromandiji.Dnarja bi bilo dovolj da bi bilo vse zastonj( vrtci šole zdravstvo…).Lepe sanje ne.
Mamica10 napisal:
> En mal mem, ja dobro jutro. Ja, točno tako, poskrbeti je treba,
> da se bodo otroci rojevali v družinah, ki si jih lahko
> privoščijo, se pravi v srednjem in višjem sloju. Pa ravno
> srednji sloj finančno najbolj na udaru. Kje je tukaj logika?
Tukaj se pa tudi jaz strinjam, da bi morali predvsem ciljati na povečanje števila rojstev v srednjem in višjem sloju. Zato že od vsega začetka trdim, da problem ni v financah, ampak nekje drugje.
Ja, ker teoritiziraš. Ko boš pa dejansko v situaciji, ko boš moral preživljati dva ali tri otroke, se pa javi, kje je problem, da nimaš še tretjega, četrtega. Če te zanima, kaj o tem menijo slovenske mamice, sem ti pa že rekla, da si preberi temo na Starševskem čveku, kjer govorijo ženske iz svojih izkušenj.
In če te prav razumem, država bi morala ciljati, da se rojevajo otroci v revnih družinah?