Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pestra prehrana

pestra prehrana

Zadnjič sem v dokumentarcu o Mongoliji (Zvezdan Martič) slišala, da tam jedo le riž in ovčje meso, dan za dnem. Ovčje meso v juhi, ovčje meso kot zrezke….. Ljudje so zdravi, živijo dolgo… Zato me zanima, kaj menite o tem, da je ta naša pestra zdrava prehrana, veliko sadja in zelenjave ipd. samo ena velik nesmisel, ki nam krade čas in bi lahko naprimer enako kvalitetno živeli ob samo dveh ali treh vrstah hrane. Zavedam se, da bi bil za gurmane dolgčas, ampak: imeli bi več časa za premišljevanje o pomembnejših stvareh kot to, katero eksotično zelenjavo bomo kupili, kakšno sojino meso, katere kalčke.. da bomo zdravi. Zgleda, da se da vse snovi dobiti na lažji način, pestra in zdrava prehrana pa je le kapitalistični nesmisel bogatega zahoda.

Ja zanimivo razmisljanje. Po mojem bi bilo res malo dolgcas, sicer pa lahko probate :o)) in nam sporocite kako vam gre. Mislm, da vecina nebi bila pripravljena sprejeti takega menüja, glede na to da nekateri ne zdrzijo obroka brez mesa.

Pri primerjavi z Mongolci ste pozabili omeniti,da se oni zelo veliko gibljejo po svežem zraku,mi smo pa večino dneva v zaprtih prostorih,se ne gibljemo,sladkarije nam gledajo ven pri ušesih,kadimo,pijemo alkohol in se zastrupljamo še na veliko drugih načinov…..

Tega nisem pozabila, ampak sem spraševala, kaj mislite o tem, da je pestra prehrana brez smisla – ob predpostavki, da živiš zdravo: Vedno več ljudi je, ki ne pije alkohola in na kadi, ki se redno giblje, o zdravem prehranjevanju pa nas učijo, da je dobra prehrana tista, ki je čimbolj pestra. Ko sem videla Mongole, se mi je zdelo, da je to brez smisla, da bi si lahko izbrali jedilnik s tremi, štirimi jedili, ki bi vsebovala vse hranilne snovi potrebne za življenje. Pestro prehrano pa spodbuja prehrambena industrija (teorija zarote 🙂 :).

za vsako živilo (ne jed) je točno znana biološka vrednost (tablice)….kaj mora človek zaužiti po priporočilih je tudi jasno in znano….torej koliko beljakovin,ogljikovih hidratov,nenasičenih maščob,vitaminov,mineralov…………da se njegovo telo razvija in gradi in ohranja tako kot je treba…….
ti nisi Mongol,ki se je morda (morda-če,če,če) “aklimatiziral” na določene sestavine……….tudi živali,če pomisliš,jedo eno in isto vsaki dan…..npr.krave jedo (lahko) samo travo…….če ima neko živilo skoraj vse pomembnejše sestavine,bo v redu (takšno živilo je npr.SOJA)…..
poznam tudi nekaj veganov,ki so 5-6 let uživali samo zelenjavo in sadje,pa so nenadoma zboleli-postali so slabokrvni,zaradi pomanjkanja vit.B12….dali so jim injekcijo vitamina B12 pa so bili dobri za 3 mesece in spet injekcijo……..namreč,ta vitamin se skladišči v jetrih,če ga uživamo več kot ga rabimo……
Odločitev je tvoja,riziko tudi…..jaz ti ne svetujem,da ješ tako kot Mongoli….jaz mesa ne uživam (razen morske sadeže 1 krat tedensko približno) mleka,jajc tudi ne…..pojem pa zelo veliko soje in sojinih izdelkov……

New Report

Close