Petnajst kil
Glede porabe kalorij: nemogoče, da ti naprava odšteva tvoje konkretne kalorije, ker imamo različno presnovo. Pri zmernem športanju uro na dan porabiš tako malo kalorij, da to ni omembe vredno in na ta račun potem NE SMEŠ malček več pojesti (če je tvoj namen shujšat). Skratka, da segment je pri hujšanju nepomemben, vadba je pomembna za splošno počutje, zdravje in tonus. Pomemben je vnos kalorij. Recimo ura teka, če pretečeš več kot 10 km, porabiš maksimalno 500 kalorij. Ura hitre hoje cirka pol manj, max. 300 kalorij.
Glede vnosa. Jaz sem si na netu poiskala jedilnike za 1400 kalorij dnevno in se potem pri obrokih ravnam po tem. Ne tehtam hrane in ne štejem čisto natančno, ampak približno dobiš občutek, koliko smeš pojesti (če imaš seveda težave s kg) in kako veliki naj bi bili obroki. Meni se to zdi čisto vzdržen jedilnik in se ga ne bi smelo biti pretežko držat.
Hoja dnevno, vsak dan podaljšuješ za kakšno minutko, hitrost po tvoji želji, vsaj kakšen vzpon naj bo vključen, manjša vzpetina, nič dolgega, samo hitrost počasi stopnjuješ.
Gluten in OH čim več ven.
Banana in jogurt, dve banani na dan zadostujeta za ves dan.
Pitje voda, juha. Za tolažbo ovseni kosmiči, ki jih melješ v ustih, lahko s požirkom jogurta, juhe, solate.
Kakšen dan dodaš kos pečenega piščanca. Po želji kuhana jajca.
Doma spečeno pecivo iz ovsenih kosmičev, suhega sadja, rozin.
Lubenica po želji. Ostalo sadje ko si lačna.
Ko začutiš željo, pusto govedino, spečeno ali skuhano. Juho seveda tudi lahko.
Vedno nehaš jesti prej, preden začutiš sitost.
Jej počasi, z užitkom, melji. Zvečer, če te preveč daje potreba po hrani, vzemi suhe ovsene kosmiče, ješ jih kot prigrizek. Hitro nasitijo in potolažijo lakoto.
Takole mi je povsem slučajno v resnici uspelo izgubljati kile. Z hojo. Vsak dan večkrat, moja je bila ves dan na delu, 10, 12, 15 ur, zaporedni dnevi, z le urico, dve, vmesne pavze.
Sedanji čas dopustov je idealen. Gibanje počasno, vendar več in po večkrat, nič maratonskega.
Za lepo postavo pa plavutke in počasno plavanje. Gola koža. To je to.
Zame je to prevelik ekstrem.
Sicer imam doma enega, ki je sposoben tako jesti mesec ali dva, tudi pol leta, če je treba, a ko zaključi s hujšanjem, se vrne nazaj na stara pota, baše ses hrano in se neha rekreirat. Kaj je naredil? Nič! Vse se mu vrne in še kakšna kila več.
Poiskati je treba prehrano in rekreacijo, ki te ne bremeni in kar lahko popolnoma vključiš v svoj stil življenja za vedno. To je edino dolgoročno učinkovito, vsaj za večino ljudi.
Zame je to prevelik ekstrem.
Sicer imam doma enega, ki je sposoben tako jesti mesec ali dva, tudi pol leta, če je treba, a ko zaključi s hujšanjem, se vrne nazaj na stara pota, baše ses hrano in se neha rekreirat. Kaj je naredil? Nič! Vse se mu vrne in še kakšna kila več.
Poiskati je treba prehrano in rekreacijo, ki te ne bremeni in kar lahko popolnoma vključiš v svoj stil življenja za vedno. To je edino dolgoročno učinkovito, vsaj za večino ljudi.
[/quote]
Tako začneš prvi teden, deset dni, da sploh začnejo kile iti dol in ne gor.
Poskusi z bananami in jogurtom, kot rečeno dve banani in jogurt dajo energije za ves dan.
Nič ni ekstremnega. Razen morda, da, ko si lačen, vtakneš v usta grižljaj, dva, da lakota odide.
Ves dan je potrebno biti zaposlen, da je s tem zapolnjen um in ne s hrano. Tu je srž.
Pri hujšanju pa smo osredotočeni na tiste količine hrane, ki si jo natehtamo in že pri tem imamo obremenjeno psiho, da bomo lačni.
V mojem primeru pa je lakota lakota, prava. Ko jo začutimo, takrat jemo.
Kot rečeno, ob večerni, ko nič več ne bi smeli, vzamemo ovsene kosmiče kot prigrizek.
Če ne bo šlo, imamo solate, kolikor si je želimo. Zraven po želji kruh z minimalno OH in brez glutena, ki si ga spečemo sami.
Meso in jajca nas ne bosta pustila na cedilu, plus z jajci dobimo vse osnovne minerale, ki so alfa in omega hranjenja. Seveda, z zadostno količino vitaminov.
Omega 3 pa sami poznate.
Po želji si sami dodajajte, kar vam je všeč in tudi potrebujete.
Tudi svoj sladoled, ki vam ne bo škodil, čeprav bo iz stepene sladke smetane, z dodatkom pravega kakava in medu, sadje po želji.
Vsak naj izhaja iz sebe samega, lastnega počutja in potreb.
Svoj jedilnik naj si vsak prilagodi po svojih potrebah in ne po nekom drugem.
Meni ni odgovarjal prav noben, niti ni šla teža navzdol. Do sedaj.
Vedno je bila lakota prevelika, moč telesa premajhna. Z gibanjem pričnite povečevati postopno. Kadar se krepijo mišice, gre teža avtomatično nekaj gor, apetit tudi, mišice potrebujejo beljakovine.
Teh ne pozabiti. Ajdova kaša npr.je odličen vir rastlinskih beljakovin.
Itn.
Z ohranjanjem pridobljene teže tako ne bo težav, lakota pa bo nasitna.
Vse v redu in prav, a tale moda z glutenom je kar nekaj. Zdrav človek, torej tak, ki na gluten nima alergije, gluten nujno potrebuje, sicer si lahko fino poruši ravnovesje bakterij v črevesju. Mogoče je za nekaj časa počutje dobro, a na dolgi rok si boste naredili kar nekaj škode. Delajte kar hočete, ampak vsaj drugim ne svetujete neumnosti.
Vse v redu in prav, a tale moda z glutenom je kar nekaj. Zdrav človek, torej tak, ki na gluten nima alergije, gluten nujno potrebuje, sicer si lahko fino poruši ravnovesje bakterij v črevesju. Mogoče je za nekaj časa počutje dobro, a na dolgi rok si boste naredili kar nekaj škode. Delajte kar hočete, ampak vsaj drugim ne svetujete neumnosti.
[/quote]
Imam alergijo na gluten in po prenehanju je vse, sploh pa črevesje bolj dejavno, mnoge spremljevalne težave odpravljene. Plus mleko, ki ga ne pijem že leta, izdelke pa lahko.
Za modo ne vem, vem pa, da odkar jemo žitarice, predvsem pšenico iz žit, ki je naše telo ne prepozna, ker so telesu prepoznavna žita, kot tudi krompir, izginili z naših polj in tako tudi z jedilnikov, imamo počasi, leto za letom težave, ki jim niti vedeli nismo vzroka.
Gleten je lepilo, da lahko iz take sestavine napravimo testo, da skupaj drži.
Za samo prebavo prej potrebujemo bakterije, ki za to so. Tem pa ustreza okolje s prebiotiki in probiotiki, ravno lepilo jih zavira.
Kar se svetovanj tiče, ti svetuješ ali podajaš svoje vidike in lastne izkušnje?
Kolikor nam je znano, se s svetovanjem ukvarjajo firme, ki na tem na veliko služijo.
Tu gre le za izmenjavo mnenj na podlagi lastnih izkušenj.
Nisem še zasledila, da bi kdorkoli komurkoli kaj vsiljeval. To vidiš ti, ker tako želiš.
Vsak vzame tisto, kar njemu ustreza, kar je tudi edino prav.
Niti ni tema tako zastavljena.
Jasno povem, da so se pri meni z OH in glutenom kile vztrajno povečevale.
Tako gre po menopavzi. Pri tem ni nič nenavadnega.
Mlajše, še v rodni dobi in brez hormonskih težav, teh težav običajno še nimajo.
Do klimakterija. Takrat je pa ena tortura teh hormonskih motenj, ki jih spremlja nepremagljiva rast telesne teže.
Kot vidim na sebi, se da tudi to reševati. Počasi in z vero vase.
Imam alergijo na gluten in po prenehanju je vse, sploh pa črevesje bolj dejavno, mnoge spremljevalne težave odpravljene. Plus mleko, ki ga ne pijem že leta, izdelke pa lahko.
Za modo ne vem, vem pa, da odkar jemo žitarice, predvsem pšenico iz žit, ki je naše telo ne prepozna, ker so telesu prepoznavna žita, kot tudi krompir, izginili z naših polj in tako tudi z jedilnikov, imamo počasi, leto za letom težave, ki jim niti vedeli nismo vzroka.
Gleten je lepilo, da lahko iz take sestavine napravimo testo, da skupaj drži.
Za samo prebavo prej potrebujemo bakterije, ki za to so. Tem pa ustreza okolje s prebiotiki in probiotiki, ravno lepilo jih zavira.
Kar se svetovanj tiče, ti svetuješ ali podajaš svoje vidike in lastne izkušnje?
Kolikor nam je znano, se s svetovanjem ukvarjajo firme, ki na tem na veliko služijo.
Tu gre le za izmenjavo mnenj na podlagi lastnih izkušenj.
Nisem še zasledila, da bi kdorkoli komurkoli kaj vsiljeval. To vidiš ti, ker tako želiš.
Vsak vzame tisto, kar njemu ustreza, kar je tudi edino prav.
Niti ni tema tako zastavljena.
Jasno povem, da so se pri meni z OH in glutenom kile vztrajno povečevale.
Tako gre po menopavzi. Pri tem ni nič nenavadnega.
Mlajše, še v rodni dobi in brez hormonskih težav, teh težav običajno še nimajo.
Do klimakterija. Takrat je pa ena tortura teh hormonskih motenj, ki jih spremlja nepremagljiva rast telesne teže.
Kot vidim na sebi, se da tudi to reševati. Počasi in z vero vase.
[/quote]
Če imaš alergijo na gluten je drugo. Če pa je človek zdrav, ukinitev glutena ni dobra ideja. V njem so snovi, ki jih bakterije v črevesju potrebujejo za normalno delovanje. Svetujem na podlagi izkušnje meni bližje osebe in strokovnjakov, ki so ji pomagali telo spet spraviti v red. Velikokrat je res, da glutena pojemo preveč in verjetno je to vzrok za nekatere težave, a popolna ukinitev je spet napačna.
Če imaš alergijo na gluten je drugo. Če pa je človek zdrav, ukinitev glutena ni dobra ideja. V njem so snovi, ki jih bakterije v črevesju potrebujejo za normalno delovanje. Svetujem na podlagi izkušnje meni bližje osebe in strokovnjakov, ki so ji pomagali telo spet spraviti v red. Velikokrat je res, da glutena pojemo preveč in verjetno je to vzrok za nekatere težave, a popolna ukinitev je spet napačna.
[/quote]
Tole tvoje svetovanje je precej obup, sploh na tvojo trditev, da je gluten potreben za probiotične glivice.
Pri celiakiji gluten poškoduje in uničuje črevesje. Torej?
Pri alergiji na gluten in še brez celiakije pa so simptomi od bolečin, drisk in hudih zaprtjih, črevesa menda ne poškoduje.
Kar dvomim, povsem logično na daljši čas teh stanj.
Kako torej lahko celiakaši in alergiki na gluten morajo živeti brez teh prepotrebnih bakterij, če naj bi jih brez glutena sploh ne bi bilo? Itn.
Gluten je le lepilo in naše črevesje ga prav nič ne potrebuje. Na te nove žitarice pa ni še niti navajeno in zato tak negativen odziv našega telesa.
Tole tvoje svetovanje je precej obup, sploh na tvojo trditev, da je gluten potreben za probiotične glivice.
Pri celiakiji gluten poškoduje in uničuje črevesje. Torej?
Pri alergiji na gluten in še brez celiakije pa so simptomi od bolečin, drisk in hudih zaprtjih, črevesa menda ne poškoduje.
Kar dvomim, povsem logično na daljši čas teh stanj.
Kako torej lahko celiakaši in alergiki na gluten morajo živeti brez teh prepotrebnih bakterij, če naj bi jih brez glutena sploh ne bi bilo? Itn.
Gluten je le lepilo in naše črevesje ga prav nič ne potrebuje. Na te nove žitarice pa ni še niti navajeno in zato tak negativen odziv našega telesa.
[/quote]
Omg. Namesto o najmodernejših dietah se raje pozanimaj malo o tem.
Probi tole:
https://www.youtube.com/watch?v=PKfR6bAXr-c