Picopek
Dobila sem električno ponev-picopeka. Prejšnji teden sem prvič lepo spekla kurje meso. Nazadnje pa sem poskusila speči pico in sem jo zažgala.
Upoštevala sem navodilo, da moram v ponev dati čisto malo maščobe, nastavim n 5, pustim da lučka ugasne (cca.10 min.), dam v ponev pico, pokrijem s pokrovko in pečem. Naj povem da se je po 2-eh minutah zažgala. Tisti, ki pečete pico pico v teh električnih ponvah (moja je od Matrixa), povejte, na katero temp. dejansko nastavite in kako dolgo pečete?
Redki se pohvalijo, da jim piza v teh pizopekih uspe. Kot so ti napisali, fajn za vse drugo.
Mi ga nimamo na morju, ampak ga uporabljamo kar na balkonu
Drugače pa naj bi se testo najprej malo speklo in šele nato obložilo. Torej narediš testo, ga daš v pizopek in pečeš 5 minut. Obrneš, ker se peče samo zgoraj, in obložiš ter spečeš do konca.
Tole sem 1x prebrala, sprobala pa nisem.
Aja, pa jaz samo obrišem notranjost z naoljeno papirnato brisačo.
;)…pa se da speči fantastično pizzo. Jaz v pizzopeka ne nalivam nobenega olja. Pizzopeka segrejem na 2, vanj dam v na tanko razvlečeno testo, ga obložim in pokrijem s pokrovko. Ko se na pokrovka zarosi, jo obrišem s papirnato brisačo – tudi 10x, če je to potrebno. Ko se začne sir topiti, povečam temperaturo na 3 in pečem še nekaj časa……rahlo privzdignem pizzo, pogledam kaj se dogaja spodaj in to je to.
Res je, kot pravijo – pizza iz tega pekača je zanič (vsaj meni). Saj če logično pomisliš – peče se samo od spodaj, tako da se v bistvu sir in šunka ne zapečeta, ampak skuhata. Je iz pečice veliko boljša.
No, pa za palačinke in kostanj tudi ni v redu, ker ni konstantna temperatura, ampak se vmes izklaplja.
Pice še nisem pekla v njej n je tudi ne bom, za vse drugo je pa super, sploh za kakšno zelenjavo, ko nobena ponev ni dost velika.
Mene pa zanima, če obstaja kakšna boljša kvaliteta te ponve. Imam eno iz tuša, že par let staro, pa se je na sredini precej vbočila zaradi tankega pleha. Gledam po trgovinah in na netu, pa so vse ene poceni variante.