Pik ose, otečenost
V sredo sem pri kolegu pomagal postavljat manjšo delavnico, ko me je vžgala žuželka, najverjetneje osa/sršen, ker žela ni bilo notri, je pa tudi odletelo ko me je pičilo. Pojedel sem 2 Claritina (ker sem alergičen) in po slabe pol ure nadaljeval z delom.
Mesto pika – stegno, malo nad kolenom (cca. 3 cm), zadnja stran.
Danes zjutraj me je ob hoji v službi noga zabolela, zapekla, na začetku so bili ob vsakem koraku prisotni mravljinci, ki so minili. Sem si mislil, bo minilo in sem stisnil zobe do konca službe. Ko sem prišel domov je bilo mesto pika in okolica zatečena, sem si dal gor obkladek in šel spat. Zdajle je spet zatečeno in me spet boli ob hoji, vzel sem še en Claritine.
Sicer ne vem če je to normalno, ker me že 3+ let ni kaj piknilo, pa vseeno vprašam, če ima kdo podobne izkušnje ter kako ste ukrepali?
Težav ostalih (razen hoje seveda) nimam. Je pa precej moteče, že malo zaskrbljujoče da oteklina ne izgine, prav tako pa bolečina.
Hvala za vsak odgovor in lep petek ter vikend vam želim, A.
To je blaga alergična reakcija. Verjetno bo otečeno še jutri, potem bi se počasi moralo začeti umirjati. Pa še pičila je na tako mesto, da že po naravi vidneje oteka.
Mene je lani zgoraj na stopalo, sem tudi imela otečeno … sem že tuhtala potem po dveh dnevih, ali naj grem k zdravniku. No, potem je šlo nazaj, pa še nekaj časa je hudo srbelo.
Mislim, da ne bo hudega, če te pa skrbi, pa vsaj pokliči v dežurno ambulanto oz. na urgenco, tam ti lahko dajo kak udarnejši antihistaminik od claritina.
Mene je pred leti piknila čebela v palec na nogi. Nisem alergicna in sem dala takrat gor obkladke mislim, da celo kisove… oteklina je izginila… cez teden dni se je iz mesta pika zacela pojavljati oteklina in rdecica, ter kot srvece trganje po nogi navzgor od gleznja navzgor… sem sla k zdravniku, mi je dala nekaj proti alergiji,mislim da zyrtec ali nekaj takega so tablete… nic ni pomagalo, razen zaspanosti… se sla k dezurnemu nazaj naslednji dan in po pregledu krvi se je ugotovilo, da sem imela zastrupitev od pika. Ocitno je bila čebela zastrupljena in pokazala se je reakcija sele po tednu dni, vmes je oteklina od pika izginila. Dobila sem antibiotik amoksiklav in potem je bilo ok. Tako da ne kar jesti tablete sam proti alergijam v nedogled, pojdikar takoj k zdravniku, da ti pogleda kaj jena mrstu pika inprosi za pregled krvi se preventivno, ce ti sam ne bo dal, da se vidi kak je. Mogoce ti moj primer in izkusnja kako pomaga. Vsekakor pa pojdi k zdravniku pokazat, sploh, ker si alergicen sicer kot pravis. Srecno.
Za nadalje mogoce en nasvet… ko te pici cebela ali osa, takoj cim hitreje po piku na mesto pika das neko vroco kovino… lahko z vzigalnikom segret kljuc, noz… zgolj za res kratek cas cimbolj vroce in kar najhitreje po piku… to namrec zaustavi sirjenje strupa in oteklina se ne pojavi oz. Vsaj ne tako velika…ker razsiritev strupa je tista, ki povzroci otekanje… po tem, ko to na zacetku natecis, nato mesto pika hladis. Lahko das gor tudi cebulo, menda vlece nase. Jaz srm to ze poskusila z vroco kovino in res deluje, v primerjavi s prej, mi je bistveno msnj zateklo, samo v velikosti pika komarja. Sicer sem vedno imela kar ogromne otekline. Je pa res ja po piku se kar nekaj casa cutis bolecine ne tako hude in srbenje.