Pike na kolesu?

Pozdravljeni, glede kazenskih točk (k.t.)na kolesu je zadva seldeča. Lahko jih dobite če posedujete vozniško dovoljenje (v.d.). Torej kot kolesar-ka se Vas šteje za ueleženca v prometu. To pomeni, da ste odgovorni za svoje početje tudi na kolesu. Razlika v zakonu je le v višini globe in k.t. Npr. zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) pravi, da če se vozite po napačni strani dobite 40€ globe, če nimate v.d. za motorna vozila oz. 500€ globe in 5 k.t., če imate v.d. za katerokoli motorno vozilo. Ali pa če neupoštevate varnostne razdalje s kolesom lahko dobite 40€ globe, če nimate v.d. oz. 300€ in 3 k.t. če imate v.d. Več najdete v navedenem zakonu in na http://www.avp-rs.si. Lep pozdrav.

OK, res da (naj bi) kot lastnik vozniškega dovoljenja bolj poznal prometne predpise…….
ampak taaaka razlika v kazni?? To je noro!
Res se danes najbolj splača, da si nezainteresiran lenuh. Brez znanja, brez premoženja.
Živiš iz dneva v dan, na sociali in nihče ti nič ne more!
V ženskem arestu na Igu pa babnice živijo boljše kot 70% Slovenk na prostosti.

Pozdravljeni, g. ali ga. hja si pač razlaga ali komentira zakone po svoje. Glede mojih odgovorov sem prepričan, da so pravilni. Vsako dnevno sem obveščen oz. se ukvarjam z primeri iz prakse in vidim kaj se dogaja. Odg. so osnovani na zakonski podlagi in praksi. Vedno pa obstajajo osebe, ki se ne strinjajo z razlago/uporabo zakona, kar pa ne pomeni, da imajo prav ali da zakoni ne veljajo. Za preverbo odg. imate tudi druge inštitucije, ki so pristojne na tem področju. Lp

Lukarupnik, ne strinjam se z vami. Pike se nanašajo na kategorijo. Če storite prekršek z vozilom, ki spada v B kategorijo, se pike zabeležijo k B kategorije. Če prekršek storite s tovornim vozilom nad 3.500 kg NDM, se pike beležijo k C kategoriji. Kaj se bo pa pri kolesu beležilo? H kateri kategoriji? Ko voznik zbere 18 pik iz različnih kategorij, mu preheha veljati VD. V tem primeru mora opraviti ponovni izpit. Vendar katero kategorijo bo opravljal? Tisto, pri kateri je zbral največ pik.
Če ste bili kdaj kaznovani in dobili plačilni nalog, poleg globe so zabeležene še kazenske točke. Spodaj pa je napisan voznik česa ste bil in kategorijo na katero se točke nanašajo.
Verjamem, da ste strokovnjak na svojem področju, vendar vsega tudi ne veste v podrobnosti tako kot tisti, ki se s tem dejansko ukvarjajo.
Ne boste verjeli, ta forum tudi kakšen policist prebere.
Pozdravljeni, vse lepo in prav. Tudi sam se strinjam z navedbo kam naj se k.t. beležijo. Vendar sem imel že par primerov, ki so izgubili v.d. na kolesu. Npr. V lanskem letu sta dva “veseljaka” zapuščala lokal in ker sta bila peš sta se odločila, da si izposodita ljubljanski kolesi (bicikelj), ki jih oddaja MOL. Pri tem sta se peljala po kolesraski stezi (naj bi bila vidno vinjena) po napačni strani oz. v nasprotno smer. pri tem so ju ustavili policisti opravili postopek z alkotestom, odvzeli prostost in kolesa. Oba sta bila imetnika v.d. Kasneje. čez cca 3 mes. sta oba dobila prenehanje veljavnosti v.d. zaradi tega prekrška. Pred tem sta imela k.t. zaradi drugih prekrškov. Tko, da je prišlo do prnehnja v.d. zaradi prekoračitve 18 k.t. Če se vrnem na Vaš komentar kako je mogoče, da sta dobila k.t. na kolesu???
P.S. me veseli, da tudi kakšen policist to bere in sodeluje. Vsekakor se te stvari dogajajo. Kot sem že navedel obstaja celo rdeča knjižica z naslovom Zakon omejuje, da varuje, ki jo je izdalo Min. za promet v sodelovanju z agencijo za varnost v prometu, kjer je na podlagi ZPrCP, izdelana razpredelnica v kateri so opisane globe in k.t. za dolčene prekrške storjene s kolesom. Notri je posebaj označeno, da so kazni za imetnike v.d. drugačne (višje in storžje) kot za tiste, ki nimajo v.d. za motorna vozila. Lp
Pozdrav, g. hja zanima me tudi primer, ki se je zgodil včeraj na Vojkovi, pri novem stadionu. Kolega je bil na obisku pri sorodnikih v naselju BS3. Malo pred 18 uro je parkiral ob cesti, kjer je dovoljeno parkirati/označena P mesta, v smeri proti min. za obrambo. Čez cca uro in pol se vsede v avto in začne z vožnjo proti min. za obrambo. Vse ok, nakar ga po cca 50 m ustavi nasproti vozeča policija v avtu z rot. lučmi in mu očita prekršek, da je vozil v napačno smer. Kolega pojasni, da ne vozi po napačni strani in da se je tej smeri tudi pripeljal, ter da promet vskodnevno poteka tudi v tej smer (Vojkova cesta je definitivno dvosmerna). Policist mu nazaj pojasni, da je spremenjena prom. signalizacija in da je v prekršku. Nakar gresta pogledat signalizacijo in se kolega strinja. Vendar pri tem oba “ugotovita”, da se je zaradi tekme spremenila prom. signal in da velja drug režim. Tudi prav, vprašanje zakonitosti kazni oz. temu raje rečem filanaj proračuna, pa je KAKO naj voznik, ki se pripelje v določenem času (npr. ob 18h) na parkirišče in ima opravek npr. 2 uri in se med tem časom spremeni prom. signal. VE oz. zazna/je obveščen da je spremenjena prometna signal.??? Hvala za odg. Lp

Pravilno! Sem se pozanimala na MNZ, kjer trdijo isto.
G. Rupnik, vi se motite.
In spodaj, ko jaz sprašujem za policijski ukrep – pretečena veljavnost DV (recimo za par dni) brez drugih ovir (zdravniški pregled…) je globa 40 eur ali samo opozorilo! VOZILO SE NE ZASEŽE!
Res nas učite krivo vero, g RUPNIK!
Pozdravljeni, če je tako, se opravičujem. Hkrati se bom pozanimal, čeprav poznam primer, ki so dobili k.t. na kolesu. Predlagam, vam tudi, da si pridobite pisni odgovor s strani MNZ-ja. Prevečkrat se izkaže, da stranka dobi odg. po telefonu, nato pa se izkaže, da ni tako. Kot rečeno se bom pozanimal kako in kaj. Vsekakor bo odg. temeljil na zakonski podlagi. lp
Na linku je brošura o tolmačenju novih prometnih zakonov. Kako je z k.t. in kolesarji stran 16. lp

Pozdravljeni, ja glede Vojkove sem že govoril z pristojnimi. Tudi oni so me napotili na pravna sredstva. Kot kaže bodo verjetno upoštevali ugovor, saj je res nelogično. Sporočim, kako se bo zadeva končala…
Čakam tudi (uraden) odgovor kako je z k.t. na kolesu, saj sem v precepu, da morda sam narobe razumem zakon. Ali ste si ogledali brošuro? Kaj pravite? Lp
Pozdravljeni!
Sicer je tale debata že malo zastarela, ampak mogoče pa komu kdaj še vseeno pride prav. Sploh ker niste sporočili (uradnega) odgovora…
KT se za kolesarje ne izrekajo. Glede brošure je zadeva jasna, v kolikor si pogledamo ne le tabelo, temveč tudi drobni tisk na dnu strani: * = v oklepaju in z zvezdico so označene globe in kazenske točke za voznike motornih vozil
LP
Pozdravljeni hvala za opozorilo glede odgovora. Ja z zvezdico je označeno za voznike motornih vozil. Sam sem bil enakega mnenja, kot vi, vendar so me poučili, da dobijo kt tudi kolesarji (lahko tudi pešci, skratka vsi udeleženci v prometu), če posedujejo vozniško dovoljenje. Lp
Tole se mi zdi, da ni še povsem točno pojasnjeno. Je sicer kristalno jasno v kolikor bereš brošuro, vendar pa so potem zgodbe tiste, ki govorijo drugače. Ker pa nisem osebno srečal še nikogar, ki bi se mu zgodilo, da bi mu zaradi tega, ker je napihal na biciklu odvzeli VD, nisem povsem prepričan kaj je res in kaj ni. Ker sem z raznih virov slišal, da pa se to dejansko dogaja, me zanima ali ve kdo točno povedati in ni samo po sistemu: ”Rekla, kazala…”