Pin koda -mercator
Dobila sem obvestilo, da sem (naj bi) dobila PIN kodo za Pika kartico v aprilu.
Jaz jo nisem dobila. Danes kličem na njihovo TŠ 080 20 80 pa so tooooook ves čas zasedeni, da ni mogoče vzpostavit kontakt. Še kdo tak?
Ker grem zaradi ‘corone’ samo 1x na teden v štacuno in nakupim za več kot 25 €…. bi res rada uredila to zadevo.
Na aprilskem mesečnem obvestilu (izpisku) na vrhuncu rdečo barvo piše:
‘NE SPREGLEJTE v tem obvestilu PIN kode za vse vaše Pika kartice. PIN bo obvezen od 11. maja 2020 dalje za nakupe s Pika kartico nad 25 eur in za vsa obročna plačila s Piko.
PIN ne bo potreben za ostale vrste transakcij, kot je pripis ali unovčenje pik. Z uvedbo PIN-a ukinjamo podpisovanje dokazil. Zamenjava PIN-a bo mogoča od uvedbe dalje.’
In na dnu iste strani spet z rdečo barvo v okvirju piše:
‘POŠILJAMO VAM PODATKE O PIKA PIN-U:
PIN ZA KARTICO ************ JE abcd
PIN VELJA ZA TRANSAKCIJE PIKA NAKUPA ALI NAKUPA NA OBROKE OD 11.5.2020.
PIN LAHKO ZAMENJATE PREKO 080 20 80, MOJ M ALI PORTALA MOJA PIKA.’
Na aprilskem mesečnem obvestilu (izpisku) na vrhuncu rdečo barvo piše:
‘NE SPREGLEJTE v tem obvestilu PIN kode za vse vaše Pika kartice. PIN bo obvezen od 11. maja 2020 dalje za nakupe s Pika kartico nad 25 eur in za vsa obročna plačila s Piko.
PIN ne bo potreben za ostale vrste transakcij, kot je pripis ali unovčenje pik. Z uvedbo PIN-a ukinjamo podpisovanje dokazil. Zamenjava PIN-a bo mogoča od uvedbe dalje.’
In na dnu iste strani spet z rdečo barvo v okvirju piše:
‘POŠILJAMO VAM PODATKE O PIKA PIN-U:
PIN ZA KARTICO ************ JE abcd
PIN VELJA ZA TRANSAKCIJE PIKA NAKUPA ALI NAKUPA NA OBROKE OD 11.5.2020.
PIN LAHKO ZAMENJATE PREKO 080 20 80, MOJ M ALI PORTALA MOJA PIKA.’
[/quote]
Jaz to vse vržem. Kaj pa zdaj??
Jaz to vse vržem. Kaj pa zdaj??
[/quote]
Spremeni navade in privarčuj:
‘Vsak mesec mi za poslani obračun v papirni obliki zaračunate 1 €. Kaj lahko naredim, da mi teh stroškov ne boste več zaračunali?
Stroške obračuna zaračunamo le za pošiljanje obračuna v papirni obliki po pošti. Če nam na info@mercator.si sporočite vaš e-naslov z navedbo »Želim spremembo načina pošiljanja« lahko vaše mesečne obračune prejmete na e-naslov ali v Portal Moja Pika. Z enkratno registracijo, kjer vnesete svoje podatke in številko Pika kartice, boste ob vsakokratni prijavi imeli nadzor nad vašim poslovanjem: osebnimi podatki, podatki o kartici, transakcijami nakupa, stanjem pik in ostalim ugodnostmi, ki vas čakajo na vaši Piki.
Navodila za prijavo najdete tukaj: https://www.mercator.si/pika/kako-registrirate-mojo-piko/#nav-main’
Ali pa upoštevaj tole:
‘Kdaj se uporablja?
PIN koda je namenjena imetnikom zelene ali zlate plačilno-kreditne Pika kartice pri nakupih na odlog nad vključno 25 € in pri Pika nakupih na obroke.
Kako lahko zamenjam PIN kodo?
Preko IVR odzivnika na telefonski številki 080 20 80 vpišete 16-mestno številko svoje PIKA kartice, vpišete veljavno PIN kodo, nato pa še novo PIN kodo, ki jo predlagate sami.
V primeru pozabljene trenutno veljavne PIN kode, lahko preko IVR odzivnika ali v pogovoru z operaterjem naročite tudi novo. Prejeli jo boste po pošti, strošek pa je 1 eur.
Zamenjavo PIN kode na predlog imetnika kartice ali v primeru pozabljene PIN kode lahko opravite online in brez stroškov preko aplikacije Moj M ali portala Moja Pika (kasneje).
Kako hitro po zamenjavi PIN kode lahko uporabim novo?
Nova PIN koda je v sistemu zavedena po 5 minutah od zamenjave, aktivirali pa jo boste s prvim nakupom, kjer boste prvič vtipkali novo PIN kodo (ne glede na to, na kakšen način ste jo zamenjali).
Kaj pa, če ne želim uporabljati PIN kode?
Če ne želite uporabljati PIN kode, morate nakup plačati z drugimi plačilnimi sredstvi, torej z gotovino, bančnimi karticami ali z darilno kartico. Za pripis pik ali unovčenje pik se PIN koda ne zahteva.
PIN koda tudi ni zahtevana pri nakupu z mobilno denarnico M Pay. Na svoj mobilni telefon si naložite aplikacijo Moj M, povežete jo s svojo Pika kartico in vsakokrat boste pred nakupom nad 25 eur aktivirali M Pay in generirali varnostno QR kodo, ki že danes nadomešča PIN kodo.
Kaj, če sem PIN kodo pozabil/a, izgubil/a? Ali potem ne bom mogel/mogla opraviti nakupa s Pika kartico?
Za dnevni nakup s kartico pod 25 eur se PIN koda ne zahteva. Za nakup nad 25 eur pa morate za plačilo računa uporabiti drugo plačilno sredstvo. V tem primeru se vam bodo pike na vašo Pika kartico pripisale kot običajno.
Ali lahko opravim dva nakupa enega za drugim za manj kot 25 eur brez uporabe PIN kode?
Brez uporabe PIN kode lahko opravite dva nakupa enega za drugim, vsakega za manj kot 25 eur.
Kaj pa starejši, ki jim je težko osvojiti novosti?
PIN koda je standardni varnostni element za plačilne kartične sheme, ki so dovolj razširjene tudi med starejšimi. Podobno je pri dvigu gotovine na bančnih avtomatih. Nova NFC tehnologija pa omogoča tudi manjše nakupe (pod 25 eur) brez PIN kode, kar je za povprečen nakup sprejemljiva možnost.
Dejstvo, da je uporaba plačilno-kreditne Pika kartice s PIN kodo bolj varna, bo gotovo prepričalo tiste kupce, ki do zdaj niso želeli imeti plačilno-kreditne Pika kartice zaradi možnega tveganja zlorabe.
Kaj pa, če izgubim kartico, dobim z novo kartico tudi novo PIN kodo?
PIN koda se z menjavo kartice ne menja. Nova kartica, ki je izdana kot zamenjava izgubljene kartice, uporablja isto PIN kodo kot izgubljena kartica.’
https://www.mercator.si/pika/pomoc-uporabnikom/