Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pisanje akademskih titul

Pisanje akademskih titul

A mi lahko podate link, do pravilnika, kjer jasno piše, kam (PRED imenom in priimkom ALI za imenom in priimkom) se piše naziv magistra in doktoranta, ki je končal 2.stopenjski ali 3 stopenjski bolonjski program.

Iz spodnjega ne razberem kam se naziv postavi
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201043&stevilka=2193

Hvala.

Verjetno se nisi obrnila na pravi naslov. Tu obravnavamo lepo slovenščino, tvoja je pač rahlo zanikrna.

Namesto, da imate nekateri “usrane” jezike, bi lahko vsaj napisali, da S. ni na pravem mestu.

Pa veliko lepe slovenščine, pa kakšna ura učenja bontona ne bo škodila!

Aha, sem že našla.
Uradni list RS, št. 61/2006 z dne 13. 6. 2006, 16. čl (2).

Bob…. zgražam se nad tvojo izjavo!

Nisem našla vira, sem pa pri raziskovanju različnih podiplomskih programov po novem pri fakultetah zasledila, da dajejo navodila glede zapisov novih mag. naslovov: ti novi mag. naslovi se pišejo za priimkom, torej ime priimek, mag. tega in tega. Za dr. pa velja, da je enakovreden prejšnjemu, tako da se v vsakem primeru piše pred imenom, dr. ime priimek. Po starem pa se je mag. pisal pred imenom, to torej velja za znanstveni, ne bolonjski magisterij.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Pozdravljeni,

pisanje akademskih oz. strokovnih nazivov je precej nehvaležno opravilo za prevajalce, in ker mi sami zmanjkuje idej in časa, upam, da bomo lahko razjasnili težavo, s katero se spopadam.

Kot da niso sami bolonjski študijski programi zadosti, so se jim v zadnjih časih pridružili še številni ‘online’ študijski programi in z njim povezani strokovni naslovi.

Prevesti moram naziv ‘magister poslovnih ved’, pri čemer je oseba, ki je pridobila ta naslov, končala bolonjski študij ekonomije (3 leta), zatem pa (predvidevam da) 2. stopnjo programa na Gea Collegeu (2 leti), kjer je pridobila zgoraj omenjeni naziv. (Žal mi zaenkrat ni uspelo stopiti v stik z nekom s tega Collegea, zato sem se tudi odločila povprašati na tem forumu.)

Naprej me zanima, ali je ta način pridobitve naziva enakovreden konvencionalnemu, kjer si ‘fizično prisoten’ na predavanjih, vajah, projektih ipd. (in je torej oseba upravičena do angleškega naziva M.A, namesto zgolj B.A).
V kolikor je, bi izpostavila nekaj potencialnih prevodnih ustreznic za slovenski naziv, in sicer:
Master of Arts (M.A.) in Business Administration (relativno nova in navadno specializirana smer za M.A., za razliko od spodnjega naziva)
Master in Business Administration (MBA) (splošnejša smer kot pa M.A.)
M.A. in Management Studies

Pri tem se zlasti bojim, da ne bi prevedla slovenskega naziva ‘previsoko’ oz. da mu ne dodajam par stopenj, do katerih oseba glede na njeno izobrazbo, ni upravičena. Seveda pa ga nočem prvesti ‘prenizko’, tj. samo z B.A.

In kaj menite ostali?

No, žal nimam možnosti za popravek objave, tako da bom zadnji odstavek popravila v novi objavi…

“Pri tem se zlasti bojim, da ne bi prevedla slovenskega naziva ‘previsoko’ oz. da mu ne dodajam par stopenj, do katerih oseba glede na njeno izobrazbo ni upravičena. Seveda pa ga nočem prevesti ‘prenizko’, tj. samo z B.A.”

Mene pa zanima, od kje sploh izraz akademski naziv? A ni to samo za akademike oz. tiste, ki so končali akademijo? Vsi ostali nazivi, dr., mag., so znanstveni, ali ne?

Pozdrav,

J.

14. člen

(pristavljanje strokovnih in znanstvenih naslovov)

Strokovni in znanstveni naslovi se vpišejo v diplomo.

Strokovni naslov se pristavlja za imenom in priimkom.

Znanstveni naslov se pristavlja pred imenom in priimkom.

2. člen

(pridobitev strokovnega in znanstvenega naslova)

Strokovni in znanstveni naslov označuje stopnjo in vrsto izobrazbe, pridobljene na visokošolskem zavodu po dodiplomskem oziroma podiplomskem študijskem programu.

Strokovni naslov po tem zakonu si pridobi, kdor konča študijski program za pridobitev visoke strokovne ali univerzitetne izobrazbe oziroma za pridobitev specializacije.

Znanstveni naslov po tem zakonu si pridobi, kdor konča študijski program za pridobitev magisterija oziroma doktorata znanosti.

Kako lahko zvem, kakšen magisterij je nekdo delal (strokovni ali znanstveni) ?
Ta oseba se v medijih pojavlja kot mag. ime in priimek, na spletu je tudi njena nalogo, kjer piše le ”magistrsko delo” ter datum 2009.
Kje lahko preverim, kdaj je Fakulteta za management Koper začela s strokovnim magisterijem (oz. magisterijem 2. bolonjske stopnje)?

Sumim namreč, da je dotična oseba mag. managementa in bi potemtakem morala svoj naziv pisati za imenom?

Se mi samo zdi, ali tega ne moreš preveriti drugje kot pri sami osebi (njen dokaz o nazivu) ali s klicem na fakulteto? Tam ti pa tudi najbrž niso dolžni povedati za vsakega svojega študenta, kateri program je končal? Ali pač?

New Report

Close