pisanje Miklavžu
Včeraj smo bile pri babici in je vprašala, če bo pisala Miklavžu.
In smo pisale …………….. kaj si ona želi ……………. ja Bretz punčko, seveda ………….
Sedaj pa vprašanje: Vsi govorijo, da za Milavža kakšno drobnarijo (čokolada, bonboni, suho sadje, fige, …) …………… ja kako pa je s tem, da moraš Milavžu pisati in potem pustiti na okenski polici in bo on odnesel pismo …………. problem se pojavi, da si otrok pač ne bo zaželel fig, pa čokolade, ampak bo napisal ………………… pri nas recimo si že nekaj časa želi punčko Bretz (6-8.000,00 SIT) – to pa ni majhno darilo???
Kako se ve spopadate s tem vprašanjem? A jim rečete kaj naj napišejo? Ali nič ne pišete (to pisanje je tudi en običaj pri nas, pri vas tudi?)
Hvala in LP
Pri nas pišemo skupno pismo Miklavžu, Božičku in Dedku Mrazu. Potem se pa že oni zmenijo med seboj, kaj bo kdo prinesel. Vsakič tudi poudarim, da je na svetu veliko otrok in da čisto vseh želja tudi ti trije možici ne morejo izpolniti.
Drugače pa že vnaprej povem, da je Miklavž navajen nositi drobnarije, da preveri, če so otroci tudi z malim zadovoljni. Nikoli ni bilo težav, pa to metodo uopravljamo že tri leta.
Pri nas za Miklavža ne pišemo pisma. Miklavž prinese samo suho sadje, sladkarije, čokoladnega miklavža in parkeljna, kakšne arašide – pa mogoče kakšno malenkost v obliki majhnega avtomobilčka. Vse skupaj lepo zložim v velik pleten pehar in nastavim na mizo. Za Božička pa pišemo pismo, ker nastavimo pod smrekico, loputamo z vrati in lovimo božička okoli hiše… Za novo leto pa ne nosimo nič. Otrokoma sem razložila, da za novo leto praznujemo konec starega leta in začetek novega – in nič drugega.
Je pa res problem, ker ljudje zelo različno praznujejo. Nekateri praznujejo Miklavža in otroci takrat dobijo “tavelika” darila, pa za božič bolj tako, nekateri vse na veliko, … Pa še trgovine podpihujejo to nakupovanje. Tudi jaz sem imela probleme, kako naj uskladim “naše” običaje z okolico, ko sem opazila, da je bil otrok zmeden, ker so prijatelji za Miklavža dobivali velika darila, s katerimi so se seveda prišli pohvalit v vrtec, on pa ni dobil nič… Miklavž vendar prinese pridnim…. Vendar sem se odločila, da vstrajam pri svojem. Mislim, da ni dobro pretirano obkladati otroke z darili in igračami, ker potem tega ne cenijo. Se mi zdi, da jih (čeprav jim želimo nuditi vse najboljše) oropamo tistega veselja, ko nekaj dobiš! Poleg tega s tem kaj hitro tudi sebi “jamo” skoplješ…
Pri nas je od nekdaj glavna darila nosil Miklavž in tako je tudi pri sinu. Za Dedka Mraza sem slišala šele v vrtcu oz. šoli, doma ni nikoli nosil, Božička pa itak nisem poznala. Božič je praznik, pa ne daril.
Izjema je nona, ki ima vse tri može in temu primerno razdeli darila.
Tudi pri nas doma je že od nekdaj (in še) nosil darila Miklavž, nikoli Dedek Mraz, Božiček je pa itak uvožen. To navado sem ohranila tudi pri svojih otrocih. Posiljevanje z darili pa božično praznovanje bolj kot ne izmaliči. Ne rečem pa, da ni primerno za novo leto podariti kako steklenico ali piškotov. Sicer pa imam zelo veliko žlahto (dva brata in tri sestre z družinami), zato kljub bolj simboličnim darilom za Miklavža porabim kar veliko denarja (ki mi ga ob gradnji hiše ravno ne preostaja).
Kako je Božiček uvožen, prvič slišim in se sploh ne strinjam. Pri nas je Miklavž vedno nosil “le” mandarine sladkarije in kakšno praktično darilo (npr. nogavice,…), Božiček je prinesel (in še prinese) tudi kakšno igračo, skratka večje darilo, dedek Mraz pa je za moje pojme prej uvožen kot Božiček, vendar mi ga nikoli nismo “posvojili”.
V Sloveniji so poznali Božiča (ne božička). “Božič” je otrokom prinesel lešnike, orehe, piškote. Večja darila, kaj za šolo, igrače izrezljane iz lesa … pa Miklavž.
Sicer ne povsod po Sloveniji, a če preberet Nika Kireta (Praznično leto Slovencev) boste izvedeli več. Nekaterim pa nosijo sveti trije kralji, tudi take poznam. Ti dobijo nekaj od Miklavža, potem pa si med samo izmenjujejo darila na svete tri kralje.
Božiček pa je v bistvu Santa Claus, kar je izpeljanka iz Sant Nicholas, torej Miklavž. Božička, takega rdečega z belimi detajli, pa naj bi si ga izmislili v ZDA, pripisujejo ga celo Coca Coli.
T.