Piščančji file – kak dober predlog?
Jaz sem ga zadnjič spanirala v popraženem sezamovem semenu. Pač sezam namesto drobtin. Moj je bil čisto navdušen.
Pri nas so najbolj veseli, ce file naredim v zelenjavni omaki. Grah, korenje, bučka, čebula…kar pač imate radi.
Včasih so najbolj sli pohancki, ampak cvrtju se zdaj malo izogibam. Lahko pa paniran file v pecici, zraven pecen krompir z zelenjavo.
Al pa mogoce piscancji paprikas. Pa zraven kruhov cmok, makaroni, kuskus, polenta…
o,super,to imamo tudi mi radi!
jaz ga včasih nadevam s sirom in šunko,zavijem,ali spnem z zobotrebcem,ter popečem z vseh strani,zraven pa ponudim zelenjavo-kaj pač imate najraje,pri nas gre v slast grajska mešanica-korenje,cvetača,brokoli,in sveža solata…
Dober nam je pohan file,lepo narezan s solato,pa v omaki s smetano,lahko narediš piščančji žur,nam se ni preveč dopadel,gosti pa so ga pomlatili! 😛
Meni je najboljša polovička srčka, malo posoliš, popopraš, oviješ v prešano slanino, pršut, boljšo šunko, pač kar imaš pri roki, zaviješ v folijo in pečeš 30 minut na 180°C. Potem ga narežeš na rezine in postrežeš ali samo s solato, s krompirjem, s testeninami v smetanovi/sirovi omaki, pač kar imaš pri roki.
Pri nas pa takole:
Najprej sirova omaka s piščancem. Prepraži čebulo, nato piščančji file na majhne kockice narezan in naredi omako s tega (česen, sol – pa ne preveč, ker boš na koncu dodala sir ki je že slan, poper, paradižnikova mezga, malo moke) potem na koncu dodaj kocko narezanega sira (jaz vzamem edamca ali gavdo, narežem koz 2 cm debel in 10×10 velik na kockice) streseš v omako, fino, fono mešaj, da se sir čisto stopi in takoj postrežeš preko kuhanih vodnih ulivancev. Naši to obožujejo.
Drugo pa file narežeš na zrezke, jih malenkost namažeš z gorčico, soliš, popraš (ne preveč, ker je pršut že slan) na zrezek položiš rezino pršuta in palčko sira, zaviješ v rolico in zapneš z zobotrebcem. Tako narediš 6 zrezkov, jih na olivnem olju popečeš da dobijo lepo barvo, nato vzameš ven s posode, dodaš čebulo nasekljano, prepražiš, dodaš česen, paradižnikovo mezgo (lahko tudi brez mezge, pa namesto mezge daš na koncu smetano, kakor želiš ali na rdeče omako ali na belo) zaliješ da se prekuha, narediš omako, nazaj dodaš rolice in kuhaš še ene 10 minut. Postrežeš s testeninami ali rižem.