Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Pismo slavka zihrla borutu pahorju

Pismo slavka zihrla borutu pahorju

Dragi predsednik vlade,

Zakaj Ti pišem?

Ker Te želim dobronamerno opozoriti na aktualno politično dogajanje, ki ga Ti – tudi zaradi svoje dobre vere – ne vidiš v pravi luči;

ker si želim, da bi bil moj in naš predsednik vsaj do leta 2012;

ker se bojim, da to ne boš, ker s svojimi potezami utiraš pot Janezu Janši za ponoven prevzem oblasti;

ker se dogajanje, ki je bilo razlog za moj odstop z mesta državnega sekretarja, nadaljuje in potrjuje mojo bojazen, da še vedno neutemeljeno zaupaš Janši.

Naj Te najprej spomnim, kaj sva se med drugim pred mojim odstopom tisti večer pogovarjala v vladni palači. Rekel sem Ti tedaj, da moram prav zdaj odstopiti, ker boš zagotovo potegnil še dosti podobnih nenačelnih potez, kakršna je ta z Ruplom. In si mi kar nekam ponosno rekel, seveda, to je politika, reševanje kriz, sporov, iskanje soglasja.

Politika je upravljanje države v dobro državljanov. In to, kar počneš, ni v dobro državljanov. Ko si dobil mandat za upravljanje države, skupaj s koalicijskimi partnerji, nisi dobil mandata za samovšečno politiko, ki jo sam imenuješ združevalno. Mandat si dobil zato, da boš spremenil način vladanja, kakršnega je prakticiral Janša. Mar misliš, da bo Janša svoje delovanje v politiki spremenil, če mu boš dal veljavo z neprestanim posvetovanjem z njim? Mar vsa ta dolga leta Janševega delovanja ne spoznaš, kakšne vrste politik je Janša? Mar niti tega ne veš, da Janša deli ljudi okrog sebe na dve skupini: na kimavce in na nasprotnike. Vsakogar, ki se z njim ne strinja, označi za nasprotnika in ga poskuša diskreditirati (ali celo sodno preganjati). Žene ga neizmerno hrepenenje po priznanju njegove »veličine«, želja po moči torej.

Ali res ne spregledaš Janševe igre? Izkoristil bo Tvojo politiko »združevanja« in tvoje posvete z njim, da bo vedno bolj prevzemal vodilno vlogo. Če mu ne bo po godu, kar mu boš predlagal, Te bo izsiljeval, da bo dosegel svoje. (Ti to v luči zadnjih dogodkov zveni znano?) Njegov edini motiv pri tem je ponovni prevzem oblasti, in to še preden bo Tebi potekel mandat. Kako že pravijo: volk dlako menja, čudi pa ne. V odnosu z njim imaš samo dve možnosti: ali se mu boš podredil in boš postal njegov »kimavec« ali pa boš njegov nasprotnik še naprej (ne delaj si utvar, da si do zdaj še vedno njegov nasprotnik), in te bo ob prvi priložnosti zabodel v hrbet.

Ti pa se z Janšo, ki ga očitno ne poznaš dovolj, posvetuješ o vseh zadevah, in to še prej kot s svojo vlado. In se s tem celo v javnosti pohvališ. Si mar pozabil na predvolilne zaveze svojim volivcem, zaveze svojima partnerjema v »trojčku«, da bomo skupaj spremenili opisani način Janševega vladanja. S tem si vsekakor razvrednotil še eno politično vrednoto: zvestobo, zvestobo tako svojim volivcem kot tudi zvestobo načelom in vrednotam svoje stranke. In ne nazadnje si razvrednotil načelo demokratičnega parlamentarizma.

Pravijo, da zrel človek nima potrebe ugajati prav vsem. Zadošča mu, da ga cenijo njegovi bližnji. Posebno pomembno je, da se tega zaveda človek na vodilnem položaju. Ti si vodilni človek Slovenije, najpomembnejši ta hip. Lahko bi pokazal svojo zrelost in politično modrost, če bi se tega zavedal. Tako pa ima Tvoje iskanje konsenza pri Janši (ob zanemarjanju mnenja svojih koalicijskih ministrov) prav nasprotni učinek. Janša in njegovi se Ti posmehujejo, smešiš se pred javnostjo, ob tem pa izgubljaš podporo vseh nas, ki smo Tvoji politični somišljeniki in nas družijo skupne liberalne in človeške vrednote.

Dokaz, da imam prav, Ti je ponudil kar Janša sam s svojim izsiljevanjem sprejetja zaključnega računa za leto 2007. S tem je potrdil, da mu je le do priznanja njegove »veličina«. Izsiljuje torej, da mu državni zbor prizna, da je bil najboljši vladar, kar jih je Slovenija kdaj imela.

In v kakšno luč postavlja to njegovo izsiljevanje njegov predlog za »partnerstvo za razvoj«? S tem predlogom ni mogel prikriti svoje težnje in želje, da od zadaj še naprej sodeluje v vladi, čeprav je v opoziciji. Če bi Janša iskreno mislil, da je v slovenski politiki potrebno več partnerstva in sodelovanja, potem bi se moral temu primerno tudi obnašati. Prostor za takšno sodelovanje in usklajevanje nujnih ukrepov je v parlamentarni demokraciji Slovenije državni zbor. Janša pa, nasprotno, poskuša državni zbor s svojim izsiljevanjem razvrednotiti. In Ti mu pri tem uslužno pomagaš. Tudi za ceno kršitev načel parlamentarizma. Zakaj ne bi zavrnil njegovega izsiljevanja in pustil, da se Janša tudi svetu predstavi v svoji pravi podobi?

Žal mi je, da v svoji dobri veri ne zmoreš uvideti, kakšen človek je Janša. Zato pa potrebuješ premislek, premislek o svojih predvolilnih obljubah, premislek o svoji zmoti, da lahko mimo načel demokratičnega parlamentarizma sodeluješ z opozicijskim vodjem Janšo.

Zato pa Te rotim, da opustiš posvetovanje z Janšo in mu pustiš njegovo izvorno vlogo (v kateri se je tako ali tako vedno dobro znašel), to je vlogo vodje opozicije. Obrni se raje na svoje koalicijske ministre, posvetuj se z njimi in po potrebi s politično nevezanimi strokovnjaki. Sam si rekel, da si sestavil odlično vladno ekipo (kar je res), pa jim daj tudi priložnost, da to dokažejo.

Če pa tega dobronamernega nasveta ne upoštevaš, greš lahko kar takoj z Janšo v »veliko« koalicijo (do zdaj si pač z njim v »tihi« koaliciji«), ki bi ji jaz v tem primeru rekel »malenkostna, nenačelna« koalicija.

V dobro vseh nas državljanov Slovenije si želim, da prevzameš vladanje v svoje roke. In se vrneš na pot načel in vrednot, ki so nas združile v koalicijo. Želim si, da postaneš moj pravi predsednik vlade in da to tudi ostaneš v vsem svojem mandatu. Želim si še, da kot pravi vodilni politik ne nastopaš tako pogosto v javnosti, ampak to prepustiš sodelavcem za stike z javnostjo. S temi nastopi nas pač ne moreš prepričati, da je Tvoja »konsenzualna« drža dobra za razvoj Slovenije.

Čeprav vem, da zaradi mojega pisma ne boš spremenil svoje politike, pa sem Ti moral pošteno napisati, kaj mislim o Tvojem načinu vladanja. Kljub temu pa od Tebe vendarle pričakujem (skupaj z mnogimi v Sloveniji), da – ne glede na to, ali boš opoziciji pri tem ugajal – napraviš ta nujni razmislek. In se odločiš, da boš dejansko vladal s svojo koalicijsko ekipo in se ne boš več »posvetoval« s politiki, katerih edini motiv je sla po moči in veljavi. To je po mojem tudi edini način, da ostaneš moj in naš predsednik vlade vse do leta 2012.

jaz še vedno mislim, da se je “v hlače”, ko bi moral pošteno pljuniti v roke pri Miklavčiču. Je pač tak poklicni profil, ki lahko veliko govori pa manj stori. Sory!

Hahaha, Svetilnikovo ljubezensko pismo predsedniku vlade. Hahaha, oooooo, partizanka.:)))

Svetilnik ni Ziherl, čeprav oba pišeta traparije.

Morda ima dr. Ziherl sicer večinoma prav, ampak pozablja, da je imel priliko, da bi kaj konkretnega tudi sam naredil, pa jo je raje popihal v hladno senco. Zato bi bilo fer, da bi bil tiho, če pa že ima kaj povedati, naj to pove svoji šefici, ta pa svojemu šefu, potiho, na uho, ne pa preko medijev vsem, ki jih takšne zgodbice neizmerno veselijo in se nad njimi naslajajo.

Sicer pa, kako bi izgledalo, če bi jaz svojemu šefu v službi nasvete delil kar tako, podolgem in počez? Slavko je pozabil, da je Borut odgovoren, pozabil je tudi, da je njegova stranka le za las ulovila slast oblasti.

Vse kaže, da je Ziherl pričel bolehati za preganjavico.

ha, ha, ha, poklicna deformacija?

ZIHRL MA TUKAJ PRAV

New Report

Close