Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Pisni preizkus za delovno mesto na MIZŠ

Pisni preizkus za delovno mesto na MIZŠ

Pozdravljeni.

Prijavila sem se na razpis za uradniško delovno mesto na MIZŠ. Po dveh mesecih so me obvestili, naj se udeležim pisnega preizkusa, ki je sestavljen iz: 1. organizacije državne uprave, 2. predpisov in zakonodaje s področja, ki ga konkretna služba pokriva in 3. slovenščine.

Ker si težko predstavljam, kako so videti vprašanja, bi bila hvaležna za vsako izkušnjo, ki jo imate s tem. Predvidevam, da so vprašanja v zvezi z zakonodajo zaprtega tipa (abcd), za slovenščino pa ne vem. Ali je možno, da bi bilo treba napisati kak dopis?

Vnaprej hvala za odgovor.

Sam sem se udeležil tehle pisnih preizkusov na Službi Vlade RS, Ministrstvu za gospodarstvu, Za Finance, za Kmetijstvo, pa še kje.

Služba Vlade RS; test na 2 A4 straneh (1 list), nekatera splošna vprašanja /vse skupaj do 12), kolikšen davek, načela projektnega vodenje, kako ravnati v določeni situaciji. Vprašanja so bila bolj splošne razgledanosti in poznavanja dodeljevanja subvencij, delovanje skladov

Ministrstvo za Gospodarstvo in razvoj; 4-6 vprašanj, projektno vodenje, spiši primer vodenja projekta dodeljevanja in spremljanja subvencij, CV oz. kratek življenjepis v Slovenščini. Vprašanja so bila bolj ali manj vezana na dotično delovno mesto, 1 splošna razgledanost, 1 o sebi v angleščini

Ministrstvo za finance; ene 10-15 vprašanj, 2 A4 strani, 1/3 za obkrožit, 1/3 naštej in 1/3 esejski tip. Vprašanja vezana na dotično delovno mesto in zakonodajo. Kljub temu, da sem bil laik in sem si v 2 dneh, vse skupaj ene 4 ure vložil max, pa sem obvladla. Bilo pa je veliko “piflarskih” zadev, preizkus so pisali tudi znanci, s pravne in ekonomske fakultete in so celo prepisovali iz zakona (so imeli zraven švinglce). Niti oni niso bili povabljeni na razgovor.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pola 3-4 A4 strani, 12-20 vprašanj, 1/4 tipa obkroži, preostalo naštej zakone, tehnologije, obrazloži. Vprašanja so bila s področja dela(zakonodaja, subvencije, letalski posnetki, gerki itd…)

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželje; 4 A4 strani, 40 vprašanj, 1/4-1/5 obkroži, preostalo tipa naštej, obrazloži. Sem bil takrat, ko nas je pisalo preko 600+ kandidatov za skupaj 38 delovnih mest. Vprašanja so bila pisana na kožo zaposlenim v agenciji, iz področja dela, zahtevali so tudi, da moraš navesti, katere evropske direktive urejajo kateri člen določa kaj… precej so šli v detajle. Je pa nekdo kasneje celoo tem pisal v Dnevniku ( https://www.dnevnik.si/1042717088/slovenija/razocarani-kandidati-za-evropske-sluzbe-z-javnimi-razpisi-mecejo-ljudem-pesek-v-oci ) BTW: kljub specifiki vprašanj in z zelo malo izkušenj s kmetijstvom sem se uvrstil v naslednji krog

Malo za filing, kaj te čaka. Vsako ministrstvo ima svoje fore. Verjetnost, da dobiš zaposlitev brez “botra” je izredno mala. Svetujem pripravo kak dan ali dva, če je kaj več zakonodaje. Pripravljati se dlje je izguba časa, ker zelo verjetno že imajo kakšne nečaka, ali sina od ene od vodij, ali je razpis “napisan” sodelavcu, ki mu poteče pogodba itd…

LP

Nisem prijavljen, pa se žal ne da popravljati.

Ministrstvo za gospodarstvo
ob eni priliki, je bilo eno vprašanje tudi CV/življenjepis/s čim se ukvarjaš in bi naj bil odgovor v angleščini.
ob drugi priliki, so bila samo vprašanja s področja dela, projektnega vodenja itd..

Pri vseh naštetih, pa sem imel občutek, da je vse skupaj zrežirano. Sem pa, če nič drugega se veliko naučil o zakonodaji in nebulozah JU.

Johny, hvala lepa za izčrpen odgovor.

Ja, res je nenavadno, v katero črno luknjo letijo ta razpisana delovna mesta. Sploh glede na to, da je eno od načel delovanja državne uprave politična nevtralnost in nepristranskost, še ena od njenih nalog pa zagotavljanje javnih služb.

No, jaz se prvič prijavljam za službo v upravi (imam 15 let delovne dobe na drugem področju), zato imam nekaj malega optimizma. (Bomo videli, kako dolgo…)

Pozdravljeni.

Postopek za delovno mesto, na katero sem se prijavila, je po (6 mesecih) končan, in ga bom opisala, če bo komu v pomoč v prihodnje.

Poslala sem prošnjo na MIZŠ za prosto delovno mesto ‘svetovalec v službi za razvoj kadrov v šolstvu.’ Po 7 tednih sem prejela dopis (priporočena pošta), da izpolnjujem pogoje, zato me vabijo na pisni preizkus znanja iz področij: organizacija državne uprave, vsa zakonodaja s področja službe za razvoj kadrov v šolstvu in slovenščina.

Pisni preizkus je bil napovedan za čez tri tedne. Ker nisem nikoli delala v javni upravi, sem se morala veliko naučiti. Učila sem se povprečno po eno uro vsak dan tri tedne.

Pisni izpit je bil v dopoldanskih urah, zato sem morala vzeti dan dopusta. Sestavljen je bil iz 33 vprašanj izbirnega tipa (abc), razen eno vprašanje je bilo odprto, in sicer: kateri akt določa ravnanja javnih uslužbencev. Vprašanja iz slovenščine so bile v glavnem iz pravopisa (konkretni primeri v stavkih). V sejni sobi, kjer smo pisali, nas je bilo kakih deset, ko pa je eden izmed kandidatov vprašal, koliko je kandidatov skupaj, je gospa odgovorila, da 300.

Po pisnem izpitu je bilo treba čakati štiri tedne na odgovor (priporočena pošta). Obvestili so me, da sem uvrščena v drugi krog, ponovni pisni preizkus, kjer se bo preverjalo znanje in uporaba predpisov s področja službe za razvoj kadrov v šolstvu. Do preizkusa je bilo še tri tedne, vsak dan sem se učila po eno uro, na koncu se mi je že kar malo mešalo od paragrafov.

Izpit je bil v dopoldanskih urah (spet dan dopusta). Bilo nas je okrog 50 kandidatov. Rahlo smo bili začudeni, ko smo zraven dobili en kup fotokopiranih pravilnikov (100 strani), ki smo jih lahko dejansko uporabljali med izpitom. Bilo je 35 vprašanj, preverjalo se je znanje in sposobnost rabe pravilnikov v konkretnih primerih. Na primer, priložena je bila fotokopija diplome, ti pa si moral ugotoviti, ali kandidat izpolnjuje pogoje za učitelja matematike v šoli s prilagojenim programom.

Po končanem preizkusu sem čakala 6 tednov na novo priporočeno pismo, ki je bil sklep o neizbiri kandidata. V dokumentu je bil natančno opisan postopek izbire. Navedeno je bilo tudi, da sem pri prvem preizkusu dosegla 29 od 33 točk in da so se v drugi krog uvrstili kandidati z 80% ali več. V drugem krogu sem dosegla 31 od 35 točk in da so se na razgovor uvrstili kandidati z 90% ali več (jaz sem zgrešila za eno točko). Na razgovoru, še piše, so se ocenjevale samo osebnostne lastnosti kandidatov. Ni pa omenjeno ime kandidata, ki je bil izbran.

Tako. Če sem komu s tem kaj pomagala, da veste, kaj lahko pričakujete, sem dosegla svoj namen. Če lahko povem zase, ko potegnem črto pod tale zapis, lahko rečem, da se ne bom več prijavljala za delovno mesto na MIZŠ (razen, če bom brezposlena), ker je verjetnost, da mi uspe, tako majhna, da nima smisla truda, časa (dva dni dopusta) in skrbi 6 mesecev (ob redni službi in družini).

Pozdravljen,

sama sem.se prijavila na razpis

Ministrstva za javno upravo, spletni strani Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja
in me zanima iz kje naj si vsaj malo preberem? delo je administrator😁 hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close