Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pisni preizkus znanja na JU (MNZ)

Pisni preizkus znanja na JU (MNZ)

Vprašanje za vse tiste, ki delate na MNZ-ju ali na kateri drugi JU ali pa ste opravljale razgovor. Službe si zelo želim in seveda želim iti čimbolje pripravljena na razgovor oz. kot piše vabilo na pisni preizkus znanja.
Mi lahko poveste kaj več o tem preizkusu, kako poteka. Do sedaj sem bila samo na razgovoru v banki, kjer smo imeli teste bi lahko rekla o osebnosti, numeričnosti… Je to kaj podobnega?

Hvala za vsak nasvet in odgovor.

Na JU se pišejo testi iz področja dela, ki ga bo izbrani kandidat opravljal. Nobenih logičnih testov, nobenih osebnostnih testov,… Samo znanje iz področja dela. Kar je za moje pojme bedarija.

JU, zelo se motiš. Popolnoma odvisno je, kje iščeš službo. Na računskem sodišču, npr, pišeš osebnostni test, na MNZ pišeš test s področja dela, za delo na PP opraviš test iz strojepisja (se temu še vedno tako reče?) itd.

Kot JU sem imel v mislih Ministrstva (MVTZ, MŠŠ, ….)

Marskejprobala; v bistvu si dodala Računsko sodišče, ki ga jaz nisem omenil, drugače si pa napisala to kot jaz.

Jaz sem odgovoril na splošno, tako, kot je bilo vprašanje zastavljeno. In tako tudi je. Za delo svetovalca na MŠŠ, področje osnovnega šolstva, bo test vseboval vprašanja o MŠŠ in o tematiki OŠ (oraganiziranost, zakonodaja,…) Ne bo nobenega osebnostnega testa.

Mislim, če pa to ni bedarija. Po tem takem službo v javnem sektorju ne moreš dobit, če že nisi v sluzbi v tem sektorju,ker itak zahtevajo opravljne izpite iz upravnega postopka, pa ne vem kaj še vse. Torej jaz,k isi iščem službo pa nimam opravljenega tega izpita niti kakšnih podobnih delovnih izkušenj v javni upravi- odpadem. Sem dobila občutek da ne moreš prit zraven, če si čisto od zunaj( ali po vezah, ali pa kakšna interna premestitev al kaj).Npr da se na MNZ prijaviš za tajnico al administratorko al pa referentko- in delaš preizkus iz kakšnega testa?Ne vem no.

Nihče ti ne brani, da ne greš tudi sama delat izpita iz upravnega postopka in postaneš tako veliko bolj konkurenčna pri razpisih.

Sicer pa na internetu piše za vsak sektor s čim se ukvarja in edino logično se mi zdi, da si pred razgovorom to vsak prebere.
Sama sem bila na takšnem testu pred kratkim, če si si večer prej vzel 1 uro časa in malce prebral področje dela, si znal na vsaj 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vprašanj odgovorit brez problema.

Lp.

Upus, se pravi, da mi smrtniki brez predhodnih izkušenj v JU le imamo kaj možnosti??

Vsi, ki delamo v JU, smo vanjo enkrat nekega dne v preteklosti prišli od zunaj. Zahteve so bile v različnih obdobjih različne, dostop težji ali lažji, vedno jih je nekaj prišlo tudi po vezah (jaz osebno niti ne), ampak nekaj truda je bilo pa vedno treba vložiti.

Veliko služb v javni upravi je definitivno oddanih že vnaprej. Pa tu ne gre zgolj za veze in poznanstva, ko te nekdo, ki tam že dela poskuša spravit notri (včasih uspešno, včasih pa tudi neuspešno).
Velikokrat je razpis objavljen tudi zato, ker imajo kakšnega pripravnika ali uslužbenca za določen čas, ki se mu izteče pogodba in ker želijo, da delo opravlja še naprej, objavijo razpis za delovno mesto. Zakon določa, da so taki razpisi javni in se nanje lahko prijavi vsak, pa čeprav oni že vnaprej vejo, da bodo zaposlili tistega, ki pri njih dela že 10 mesecev in so samo zaradi tega dali tudi ven razpis.

So pa tudi delovna mesta, kjer pa ni nikogar izbranega vnaprej. Ali pa so dali že interni razpis, pa se nihče ni prijavil, pa pač iščejo nekoga zunanjega. Sploh razpisi za določen čas so ponavadi takšni, da nimajo vnaprej kandidatov. In če se izkažeš, se v veliko primerih najde kakšna luknja tudi za delo po preteku pogodbe.

V tem primeru, ko je za delovno mesto celo test razpisan, po mojem mnenju zagotovo nimajo še nikogar izbranega, sicer se nikomur ne bi dalo s testi ubadat, bi naredili samo razgovor.
Testi so največkrat takrat, ko je veliko prijavljenih, da naredijo začetno selekcijo in največkrat so precej splošni, kako poznaš njihovo področje dela, to si pa lahko vsak pogleda na internetu in ni potrebno, da si prej delal v upravi. Potem pa tiste, ki so uspešno rešili test povabijo še na ustni razgovor.

Veliko uspeha!

Torej imam še upanje! Ja to, da dajo ven razpis- v bistvu pa imajo človeka, ki jim ze dela za določen čas- to sem opazila. Mogoče bom pa le enkrat imela srečo…

Točno tako. Ravno danes sem na usposabljanju za “zloglasni” ZUP slišala, da brez vez in poznanstev ni šans. Od brezposelne, ki je delala na nekem ministrstvu.

Danes je zelo težko pridet v JU, ker enostavno ne zaposlujejo več.

Vsaka nova zaposlitev mora biti odobrena od vlade, upokojitve, in razni odhodi iz JU se ne nadomeščajo, se le prerazporedijo delavci na ta delovna mesta.

To niti ni slaba varianta, se bo vsaj malo prečesala javna uprava.

Sicer pa se vedno pojavijo izjeme, odpiranje novih služb, oddelkov, tako da se ti kar oglašaj na razpise, če si resnično želiš, ti bo uspelo, verjemi vase!

New Report

Close