Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pizza – testo

Pizza – testo

Spodaj ste se kar malo razpisali, kako pizzo obložiti, da bo čimboljša, pa kako jo peči itd. Vsekakor se strinjam, da jo je potrebno peči pri čim višji temperaturi, da je pečena čimprej, preden se izsuši. Jaz jo doma spečem v razgreti pečici na 250 stopinjah, običajno je dovolj 7-10 min.

Kar me pa res zanima, pa je skrivnost priprave testa. Moje ni nikoli prav takšno, kot ga dobim v piceriji, pa čeprav sem ekperimentiral kar precej. Še najjboljše se mi zdi, če ga pripravim podobno, kot za kruh, morda malce trše, pa tudi malo več maščobe mu dodam (običajno kar olja).

Ima kdo kakšno boljšo idejo?

to je moje najljubše testo za pico:
4 dcl olja
6 dcl vode
1 kg moke
2 žlički soli
2 noževi konici svežega kvasa

Zmešaš testo in pustiš stati 24 ur.
Testo razvaljaš, daš na pomokan pekač in pečeš 1-2 minuti na 250.
Potem pa lahko testo ali zamrzneš ali pa obližiš in pečeš še 10 minut na 250 stopinjah.
Jaz ponavadi naredim iz polovične količine, testo razvaljam in razrežem na kose 10X15 cm, da lažje spravim v zmrzovalnik.
Je zelo tanko in hrustljavo.

Lena,hej! Bom poskusila po tvojem receptu.Jaz tudi pogresam, kot kekec, dobro testo,imam pa rada debelejse.Ga ne bom razvlekla tako na tanko.Ali testo lahko vrtis in raztegujes na rokah? Lep dan Babi

Jaz to testo razvaljam precej na tanko, vrteti pa ga še nisem nikoli poskusila. Pa mislim, da mi itak ne bi ratalo – jaz še testo za štrudelj najprej razvaljam in potem dokončam z rokami.

Testo za pico delam “na uč”, podobno kot za bel kruh, le da namesto vode dodam mleko, olja pa ponavadi sploh ne dodam – ali kdaj kakšno žlico. Tetso je malo mehkejše, se na začetku gnetenja dosti poca. Skrivnost mehkega in hrustljavega testa pa je v tem, da počiva res dolgo (24 ur min), še boljše pa je, če ga zmrzneš.

Moj recept za testo za pizzo je pa takšen:

35 dag moke
1/2 žličke soli
1 jajce
1 1/2 dag kvasa
1 žlička sladkorja
3 žlice olja
toplo mleko

V skledo presejem moko, ob strani solim, v jamico ubijem jajce, prilijem olje in vzhajan kvas, raztopljen v 2 žličkah mleka. Zamesim, po potrebi počasi prilivam mleko, dobro pregnetem in pustim vzhajati eno uro. Vzhajano testo razvaljam v velikosti pekača (30 x 35 cm). Pekač namažem z oljem, z rokama prenesem testo in pazim, da ga ne razvlečem. Na pekaču testo enakomerno poravnam.
Preden testo obložim z nadevom, ga potresem s plastjo naribanega sira. Testo je potem fino hrustljavo. – Mislim Babi, da bo to testo tudi tebi odgovarjalo, ker praviš, da imaš rada debelejše. Enkrat poskusi! – Lep pozdrav!

Pozabila sem: pizzo pečem pri 200 stopinjah C, 15-20 minut. LP

V TESTO DODAM JOGURT IN MALO PECILNEGA PRAŠKA. JE MEHKO
IN ZELO OKUSNO. LP MAMA

Mitka,hvala.Bom poskusila,ko bo hladneje in bom prizgala peckoZdaj jemo v glavnem solate in sladoled.Pri nas je skoraj 100% vlaga in zelooo vroce.Dobro,da imamo klimo,ker v nasem stanovanju vidimo sonce, dokler ne pade v morje.Pozimi krasno,zdaj pa …Lep pozdrav v tvoje hladnejse kraje Babi

Oh draga Babi, čeprav smo bolj visoko imamo v senci 28, na soncu pa 31 stop. C!
Sreča, da je vsenaokoli gozd in se lahko skrijemo v naravno klimo. – Prav zdajle grmi in je nebo čisto temno, vendar je takole kar vsak dan proti večeru – dežja pa od nikoder. – Tudi mi smo bolj na solatah in na kislem mleku; sladoled je pa kar zapovedan! Saj človek nima teka za kaj bolj “kompaktnega”. – Lep večer in kakšno primerno hladno sapico za ponoči ti želim! Mitka

“mama”

prosim povejte, zakaj pecilni prašek, če pa je v receptu kvas in pecilnega praška se izogibam, če le morem.

LP

Moj recept za en pekač

40dkg moke
2dkg kvas
00,5l son-olja
0,25l vode

Testo zagnetemo bolj mehko.Nato ga zvirkamo v okroglo žogo.Damo ga za eno uro v zarto posodo da preprečimo dostop zraka.Poeni uri ga lepo rastegnemo na namazan pekač in nadamo nadev po okusu.
Pa dober tek

New Report

Close