plača po pogodbi
Pozdravljeni,
Pogodba o zaposlitvi bi naj bila pred sodiščem verodostojen dokument.
Pri zaposlitvi sem se dogovorila z delodajalcem za določen znesek plače. Kasneje, ko sem dobila pogodbo v podpis, je bil znesek večji (ta znesek ustreza stopnji moje izobrazbe po kolektivni pogodbi). Plače nikoli nisem dobila po pogodbi, ampak vedno 40 % nižjo. Ker je bila to moja prva zaposlitev, sem mislila, da dobim manj, ker nimam izkušenj. Pogodbe o opravljanju pripravništva nisem podpisala, torej ga formalno tudi nisem opravila. Tudi po izteku enega leta in mojih vprašanj delodajlcu, kdaj mi bo zvišal plačo, do povišanja ni prišlo. Ali lahko delodajalec izplačuje nižjo plačo od kolektivne brez kakršnekoli obrazložitve ?
Lep pozdrav
meti
Delodajalec mora delavcu izplačevati tisto plačo, ki je določena v pogodbi o zaposlitvi. Ta pa ne sme biti določena nižje, kot so izhodiščne plače v ustrezni kolektivni pogodbi. Če vam delodajalec že ves čas izplačuje manj, kot bi vam moral, imate pravico zahtevati razliko. Rok za zahtevek pred sodiščem je 5 let.
Lep pozdrav,
Katarina
Da ne bo pomote, a piše plača v pogodbi NETO ali BRUTO?
LP
V pogodbi se določi osnovna plača v bruto znesku.
Lep pozdrav,
Katarina
pozdravljeni,
kje se pa da najti zneske izhodiščnih plač v ustreznih kolektivnih pogodbah ?
ali obstaja negativna stimulacija ? da si jo delodajalec zmisli v taki višini, da dobiš neto plače točno toliko za kolikor si se dogovoril ?
pravite, da je zastaralni rok 5 let. ali to pomeni 5 let od dneva zaposlitve ?
hvala in lep pozdrav.
Izhodiščne plače so določene v tarifni prilogi k posamezni kolektivni pogodbi.
Negativna stimulacija, ki bi posegla v osnovno plačo, ni dovoljena.
Zastaralni rok 5 let se šteje od zapadlosti terjatve. Se pravi če vam delodajalec npr. ne izplača regresa, ki bi ga moral izplačati najkasneje 1.7.2004, ga imate možnost zahtevati pred sodiščem najkasneje do 1.7. 2009.
Lep pozdrav,
Katarina
ga. katarina, hvala za te odgovore.
imam še eno vprašanje. ali delodajalec krši zakon, če namesto izhodiščne plače, ki je določena za posamezno dejavnost upošteva kar izhodiščno plačo, ki velja po splošni kolektivni pogodbi. zneski se seveda razlikujejo. od česa je odvisna taka odločitev delodajalca ?
Delodajalec mora upoštevati tisto izhodiščno plačo, ki je za delavca ugodnejša. Če je izhodiščna plača v dejavnosti višja kot tista po splošni kolektivni pogodbi, ima delavec vedno pravico zahtevati višje izhodišče.
Odločitev ni odvisna od delodajalca, ampak ga k temu zavezujejo predpisi.
Lep pozdrav,
Katarina
nahajam se v podobni situaciji kot meti. glede tega, ali bom tožila delodajalca se še nisem odločila. zadeva je precej kočljiva, vsaj dokler sem v službi pri njem. nekje ste napisali,da je možna anonimna prijava na inšpekciji za delo. ali v primeru, da prijavim podjetje in to ugotovi cel kup nepravilnosti, inšpektor podjetju izda odločbo, da je treba nepravilno izplačane plače izplačati za nazaj ali samo napiše kazen in odide ?
Kolikor vem mora inšpektor izdati odločbo, s katero delodajalcu naloži pravilno izvajanje zakonov. Se pravi ne da samo napiše kazen, ampak dejansko odredi, naj izpolni svoje obveznosti.
Lep pozdrav,
Katarina
ga. katarina, za koliko let nazaj pa velja ta odločba ?
podjetje obstaja že 17 let. upam si trdit, da je vsa leta goljufalo ljudi.
lep pozdrav
Kot sem že napisala je zastaralni rok za uveljavljanje terjatev iz delovnega razmerja 5 let. To pomeni pet let od tistega dneva, ko bi vam moral plačati višjo plačo, pa je ni.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.