Plača tajnica vs avtobus vs negovalka
Tule gor imamo temo o plačah tajnic in potem se eni zgražajo, da še šofer busa zasluži več in kako to ni ok, da ima šofer avtobsa več kot tajnica. Pa je res tako?
Za začetek, da ne bo pomote: tako avtobusarji kot tajnice imajo večinoma premale plače.
Recimo pri nas ima tajnica uradni naziv poslovna sekretarka. Ko je bil razpis, je bila zahteva, da ima vsaj 3 letni faks ekonomske smeri in pa ZUP. Smo dobili tajnico. Ženska vedno ogromno na negi, bolniški. Torej jo je treba nadomeščat. To sem počela jaz. Imam faks, ampak ne ekonomije, nisem niti delala SŠ ekonomski tehnik. Torej vse sem se priučila. Za daljše nadomeščanje, ko je bila odsotna več kot eno leto, smo vzeli drugo osebo. Tudi ta se je priučila. Enkrat smo imeli nadomščenaje s strani umetnostne zgodovinarke, drugič etnologinje. V glavnem tajnico smo z lahkoto nadomeščali, se priučili in to je to.
Prejšnja tajnica je imela samo SŠ, ekonomski tehnik. Tik pred penzijo je imela malenkost več kot minimalca. Ta nova tajnica kot začetnica nekaj več od nje, vendar dosti manj znanja.
Tajnico oz poslovno sekretarko smo lahko nadomeščali umet. zgodovinarji, arheologi, etnologi. Se da priučiti.
Potem pa poglejmo šoferja busa: nobena od nas ga ne bi mogla nadomeščat. Jaz osebno bi padla že na zdravniškem pregledu. Zdaj pa monklje, ki mislite, da mora imeti busar manjšo plačo kot tajnica: koliko od vas bi bilo sposobnih voziti avtobus? Narediti izpit in opravljati to delo? Jaz ne. In vse te moje kolegice, ki so nadomeščale tajnico pa tajnica pa naša šefica pa še kdo: nobena ne bi vozila busa. Ni šans. Si torej busar res ne zasluži višje plače? Aja, za prosto delovno mesto poslovne sekretarke je bilo preko 700 prijav. Večinoma so ustrezali pogojem, samo redki ne. Torej?
Pa poglejmo še recimo negovalke v domu ostarelih. Imajo totalno zanič plače. Koliko od vas monkelj bi šlo raje za negovalko kot tajnico? Hm. Ogromno nas je sposobnih opravljat delo tajnice. Kaj pa delo negovalke? Jaz vsekakor ne. ENo že zaradi zdravja ne morem tega početi. Pa tudi, ko sem bila povsem zdrava, preprosto ne bi mogla tega delat.
Ja, tajnice, vsaj v JU, imajo male plače. Ampak po moji logiki si busarji pa negovalke zaslužijo vseeno večje plače od poslovnih sekretark.
Pa še en primer. Imamo dva hišnika oz vsestranca ali kako naj rečem. Imata samo poklicni šoli. En je tišler, ta drugi pa ne vem. Bi jaz lahko opravljala njuno delo? Nikakor ne. Pojma nimam. Pa imam univ. dipl. Za mojo delovno mesto je ogromno kandidatov, težko dobiti službo. Ker ogromno ljudi to zmore. Za njuno delo? Težko najti ljudi, ki znajo. Torej si res zaslužita slabšo plačo kot nek družboslovec?
Jaz imam univ izobrazbo. Izjemno težko dobiti službo. Kljub temu, da imam 20+ delovne dobe, pri iskanju nove službe same take službe, kjer je plača čez jurja neto že ok. Pač bi te plačali kot začetnika. Zdaj sem na 1900 bruto. Iščem novo in adijo pamet.
Moj kolega, 3 letna elektro. Ravno menjal službo, plača 4000 bruto, plus brezplačno stanovanje. V Avstriji.
Drug kolega, elektrotehnik, naredil šolo. Poslal 3 vloge, v par urah že vabilo na razgovor, služba. V začetku slabša plača kot moja, kot začetnik. Zdaj ima 5 let delovne dobe, že nek vodja, plača že višja kot moja. V Sloveniji.
Tako, da pač tako je. Tajnica je lahko skoraj vsak, električar, hišnik, šofer busa, negovalec … pač ne.
Plače bi se morale oblikovati glede na ponudbo in povpraševanje. Če je 700 prijav za tajnico, potem si lahko delodajalec privošči plačati minimalca. Če je 0 prijav za negovalko v DSO, potem mora delodajalec razmisliti, zakaj je tako. Naj ponudi dva jurja, pa bo dobil prijave tudi za negovalko. Problem imamo, ker dela več stotisoč ljudi v javnem sektorju, kjer plače niso ovrednotene glede na ponudbo, temveč na izobrazbo. Zato negovalkam ne morejo ponuditi višje plače, ker bi se zbunili vsi ostali profili, vse do učiteljev in zdravnikov.
Ja, plača tajnice je nizka, vsaj v JU. Je pa dejstvo, da neko poslovno sekretarko kot se ponavadi uradno reče tajnico, nadomešča ogromno ljudi. Kot sem napisala, etnologi, um. zgodovinarji, arheologi… smo delali namesto tajnice. Tudi na daljši rok, ko je bila odsotna skoraj dve leti.
Ja, za enako delo je nova, neizkušena tajnica dobila malenkost boljšo plačo kot tajnica, ki je bila tam že več kot 35 let. Samo zato, ker je imela pač višjo izobrazbo. S tem, da je bila prejšnja tajnica veliko sposobnejša, ogromno je vedela, ogromno izkušenj.
Monklje se razburjajo, da ima avtobusar večjo plačo, ampak saj si jo hudo, hudo zasluži. Tajnice so hitro nadomestljive, avtobusar pač. Razpis za tajnico, 700 prijav. Razpis za šoferja? Verjetno par prijav ali pa celo nobene.
Meni ni fajn, ker imam univ. izobrazbo pa vidim da se to ne da prodati. Samo ja, si priznam, da sem zasrala sama sebe. Če bi šla v poklicno šolo za električarja, bi lahko v Avstriji služila na polno. Ja, tudi v Sloveniji ni težav za električarje, samo plače so žalost. Vseeno pa jim gre bolje kot recimo meni.
Res je. Vsak, ki je končal nek faks, komot nadomesti tajnico, se pač priuči. Pa ne rabi biti faks, večinoma je čisto ok neka SŠ. Saj se pač priučiš. Ne rabi biti diplomiran ekonomist. Zato pa tak naval na taka delovna mesta, ker ne rabiš nekih posebnih znanj.
Voznik avtobusa: večina nas tega ne zmore. Zmoremo pa biti tajnice.
O negovalkah pa itak: plače za kozlat, delo pa težko, stresno.
Ok, ti bom povedala na svojem primeru, za druge ne vem. Tajnica ne bi bila nikoli. Ni šans, da bom za minimalca deklica za vse. Šofer avtobusa ne bi bila nikoli. Za 1200 € delaš petke in svetke, nimaš prostega časa. Ne, hvala. Negovalka v domu, to pa ja. Bi naredila NPK za negovalko, se bi kaj novega naučila. Pol bi pa pač šla v prakso. Problem bi bil, kot je pri negovalkah, če je ena pridna, druga pa joče, kako ima za zrihtat 27 pacientov v 3 urah, se tisto prvo izkorišča, da dela več, medtem ko druga počiva. Plačo pa dobita enako. Tukaj so pa pol že odnosi na delovnem mestu problem. Pri tajnici, negovalki. Pri šoferju avtobusa niti ne, ampak tam imaš pa druge probleme.
Ne moreš vseh tajnic – poslovnih sekretark metati v isti koš. Sem delala v računovodskem servisu, kot tajnica in tam je bilo res izy job. Splošna administrativna dela. Vmes sem 5 let delala v isti firmi, kot knjigovodja in sem se tudi brez šole priučila knjigovodska dela…. Sedaj pa sem že 15 let v privat firmi, zaposlena kot poslovna sekretarka, ki opravljam vsa administrativna dela, do priprave ponudb, pogodb in tudi vsa računovodska dela (obračun plač, obračun ddvja, bilnace, knjiženje banke, prejetih faktur….) Iskreno povedano lahko rečem, da si zaslužim dobro plačo! To delo ni prav lahko, saj moram biti ves čas zbrana in natančna in večkrat, ko je gužva sem lahko tudi pod stresom.
Negovalke pa itak, da si zaslužijo boljše plače. Glede na naravo njihovega dela, morajo biti fizično sposobne, psihično sposobne imeti mora polno kvalitet (prijaznost, emaptija, nič ji ne sme biti težko, pa še “psiholog” mora bit). Glede na plače na teh odročjih, pa se kader težko dobi!
Tudi, če bi bile plače za negovalke dvojne, si ne predstavljam, da bi opravljala tako delo. Preprosto nisem človek za to. Pa zdaj niti ne bi več opravila zdravniškega, niti fizično ne bi več šlo.
Za voziti avtobus pa itak nisem niti pod razno sposobna. Jaz že svoj mali avto komaj parkiram. Ne bi nikoli spacala izpit za avtobus.
Tudi kaj vem pevka ne bi nikoli mogla biti, ker sem brez posluha. Totalno nesposobna za glasbene, plesne poklice.
Tajnica: to delo mi ni všeč. Ampak to sem vsaj sposobna opravljat. Sem že večkrat kaj takega delala. Ni mi všeč, samo če ni drugega pač to delaš.
Pa saj se vidi: administrativna dela, tajništvo in take reči dobijo vedno ogromno prijav, čeprav so plače slabe.
Za šoferje morajo pa Filipince sem vlačit, ker domači nočejo. Tudi negovalke skušajo dobiti v tujini ker domači ne želijo tega delat.
Ti ne bi, ampak garantiram, da bi pri 2x plači dobili tudi domače negovalke. In negovalce, saj zakaj pa ne bi moški tega delali. Za ta prav denar bi kader dobili. Kolikor vem, kar nekaj Slovenk hodi v Avstrijo, kjer opravljajo tudi taka dela. Če bi bile v Sloveniji plače primerljive, bi sigurno marsikatera raje delala tukaj.
Jaz, če bi bila plača za šoferja 5000 neto, ne bi šla v to. Sem preprosto nesposobna za tako delo. Preveč štorasta. Pa tudi, če bi bilo zdravje ok (tudi zdravstveno ne bi šlo), pač sem preveč štorasta.
Za negovalko zdaj tudi nisem zdravstveno sposobna. Ampak priznam, da tudi, ko sem bila sposobna, ne bi šla, če bi bila plača 2500 neto. Se sliši fajn. Ampak preprosto si ne predstavljam čistiti nekoga, ki se je podelal. Sem nekoč delala nekaj takega, kjer je bilo veliko čiščenja, tudi drekov in sem redno vsak dan bruhala. Pa niso bili človeški. Preprosto nisem zmogla. Vsakič, ko je bila kje kaka driska za počistit, sem zraven bruhala. Tako, da ja, ne bi se mogla navaditi očistiti človeka, ki se je podelal. Tako, da občudujem ljudi, ki to počno in si zaslužijo še več kot 2500 neto. ALi pa bruhanje. Sem že imela primere, da so se mi obiskovalci, turisti pobruhali in je bilo treba to čistiti. Ja, bruhala sem tudi jaz.
Sem tajnica v JU in prokleto dosti dela imam, ker sem vse v enem. Tajnica, finančnik, kadrovska. Za minimalno plačo in pod stresom. Vsak dan. Vem kdaj začnem, ne vem kdaj končam. Med vikendi dodatno služim, da pricapljamo skozi mesec. Nimam samo srednje šole končane, tako da ne vse “tajnice” metat v isti koš. Razmišljam, da grem ponovno v gospodarstvo. Vsaj vem za kaj delam.
Vem, da iščejo negovalke, vem da je plača 900 € plus malica, prevoz. Prebrala sem že veliko o delu negovalk. Ne bom jaz tista pridna punčka, ki postori vse in še več, poskušala prcanja ostalih negovalk, ki naredijo pol manj, pa imajo isto plačo kot jaz. Ne bom izžeta prišla iz dela, ker si prizadevam. Ne bom šla na bolniško zaradi izgorevanja, kot bi šle druge negovalke, ki delajo pol manj. Ko se odločaš za delo, ni v igri samo plača, ker plača je večinoma povsod minimalec. Tukaj odtehtajo tudi odnosi s sodelavci. In odnosi so porazni. Če imaš na voljo minimalec, si izbereš delo, kjer pričakuješ da bodo odnosi kolikor toliko v redu, kolikor slabih odnosov lahko preneseš.
Sem t.i. tajnica, a to nisem, ker ne dvigujem telefonov in kuham kave. Ja imam opravka s papirji, izdajam racune, urejam vse v zvezi z zaposlitvijo, skrbim za stojnice v tujini, nakazujem place, placujem racune, skrbim tudi za arhiv. Me zanima kako bi vam bilo super delati s takimi zneski, kot so po 10k+, 50k+….placa mal nad minimalko. Zato se ne grem vec tega.
munda, 08.05.2025 ob 08:10
Tule gor imamo temo o plačah tajnic in potem se eni zgražajo, da še šofer busa zasluži več in kako to ni ok, da ima šofer avtobsa več kot tajnica. Pa je res tako?
Za začetek, da ne bo pomote: tako avtobusarji kot tajnice imajo večinoma premale plače.
Recimo pri nas ima tajnica uradni naziv poslovna sekretarka. Ko je bil razpis, je bila zahteva, da ima vsaj 3 letni faks ekonomske smeri in pa ZUP. Smo dobili tajnico. Ženska vedno ogromno na negi, bolniški. Torej jo je treba nadomeščat. To sem počela jaz. Imam faks, ampak ne ekonomije, nisem niti delala SŠ ekonomski tehnik. Torej vse sem se priučila. Za daljše nadomeščanje, ko je bila odsotna več kot eno leto, smo vzeli drugo osebo. Tudi ta se je priučila. Enkrat smo imeli nadomščenaje s strani umetnostne zgodovinarke, drugič etnologinje. V glavnem tajnico smo z lahkoto nadomeščali, se priučili in to je to.
Prejšnja tajnica je imela samo SŠ, ekonomski tehnik. Tik pred penzijo je imela malenkost več kot minimalca. Ta nova tajnica kot začetnica nekaj več od nje, vendar dosti manj znanja.
Tajnico oz poslovno sekretarko smo lahko nadomeščali umet. zgodovinarji, arheologi, etnologi. Se da priučiti.
Potem pa poglejmo šoferja busa: nobena od nas ga ne bi mogla nadomeščat. Jaz osebno bi padla že na zdravniškem pregledu. Zdaj pa monklje, ki mislite, da mora imeti busar manjšo plačo kot tajnica: koliko od vas bi bilo sposobnih voziti avtobus? Narediti izpit in opravljati to delo? Jaz ne. In vse te moje kolegice, ki so nadomeščale tajnico pa tajnica pa naša šefica pa še kdo: nobena ne bi vozila busa. Ni šans. Si torej busar res ne zasluži višje plače? Aja, za prosto delovno mesto poslovne sekretarke je bilo preko 700 prijav. Večinoma so ustrezali pogojem, samo redki ne. Torej?
Pa poglejmo še recimo negovalke v domu ostarelih. Imajo totalno zanič plače. Koliko od vas monkelj bi šlo raje za negovalko kot tajnico? Hm. Ogromno nas je sposobnih opravljat delo tajnice. Kaj pa delo negovalke? Jaz vsekakor ne. ENo že zaradi zdravja ne morem tega početi. Pa tudi, ko sem bila povsem zdrava, preprosto ne bi mogla tega delat.
Ja, tajnice, vsaj v JU, imajo male plače. Ampak po moji logiki si busarji pa negovalke zaslužijo vseeno večje plače od poslovnih sekretark.
Pa še en primer. Imamo dva hišnika oz vsestranca ali kako naj rečem. Imata samo poklicni šoli. En je tišler, ta drugi pa ne vem. Bi jaz lahko opravljala njuno delo? Nikakor ne. Pojma nimam. Pa imam univ. dipl. Za mojo delovno mesto je ogromno kandidatov, težko dobiti službo. Ker ogromno ljudi to zmore. Za njuno delo? Težko najti ljudi, ki znajo. Torej si res zaslužita slabšo plačo kot nek družboslovec?
Bravo za ta zapis.