Najdi forum

Plača

Spoštovani

v pogodbi o zaposlitvi piše:
Izhodišče za določitev osnovne plače je indeksna vrednost delovnega mesta, ki znaša 2,36. Glede na zahtevane izobrazbene pogoje oz. usposobljenost ima delavka te-le dodatke oz. odbitke. (potem pa je prazen prostor in nikjer nič napisano o dodatkih ali odbitkih in se nadaljuje:)
Na podlagi ugotovitev in odmere iz 1. odstavka tega člena znaša vrednostini indeks za določitev delavkine akontacije mesečne plače 2,36.

V 1. členu pogodbe kjer so zahteve glede izobrazbe je zapisana izobrazba katero imam. Sedaj pa k bistvu oz. vprašanju za vas. Glede na to, da že več let (žal sem to opazila komaj sedaj) dobivam plačo izračunano glede na indeksno vrednost 2,24 (tako piše na plačilni listi) me zanima ali je člen, ki sem vam ga navedla osnova za pritožbo? Kam se naj pritožim, komu? Saj dobivam manjšo plačo kot je zapisano v pogodbi!
Sodelavci, ki so se zaposlili kasneje, lani, letos… so dobili pogodbe kjer je vse (tudi plača) bolj definirano oz. bolj natančno določeno. Na primer člen glede plače je v “novejših” pogodbah zapisan tako: Obračunska vrednost delovnega mesta znaša XY.

Imam pravno podlago za pritožbo? Imam sploh možnosti, da mi povrnejo neizplačan OD? Ali bi se morala že prej pritožiti, ugotovila sem pa to čisto slučajno, nikoli nisem natančno prebrala pogodbe sploh pa ne primerjala indeks v pogodbi z indeksom na plačilni listi… in danes brskam po dokumentih…pa sem se malo zamislila! Zaposlena sem v javnem sektorju.
Prosim za odgovor

Taka ugotovitev je seveda podlaga za zahtevo delodajalcu, naj izplača pravilno izračunano plačo. Po mojem bi bilo pametno najprej preveriti v vaši računovodski službi, kaj pomeni indeks 2,24, kot piše na plačilni listi. Lahko da je kje na drugem mestu na plačilni listi (kot neka posebna kategorija ali kaj podobnega) zaveden še manjkajoči znesek. Videla sem namreč že plačilne liste, kjer je pisalo, da je npr. indeks 2,00, potem glede na napredovanje še 0,8, pa glede na to in to še toliko itd. Tako je na koncu skupaj zneslo pravo šteilvko. Skratka predvsem najprej preverite pravilnost plačilne liste in če ta zares ni v redu, delodajalcu podajte zahtevek za vnaprejšnje pravilno izplačevanje plače in seveda tudi za razliko za nazaj premalo izplačane plače.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close