Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Plačana odsotnost z dela zaradi diplome?

Plačana odsotnost z dela zaradi diplome?

Na forumu sem prebral kaj delavcu pripada če se izobražuje v interesu delodajalca. Kja pa v nasproetnem primeru?

Izobražujem se namreč na faklulteti po svoji želji. Pišem diplomo pa me zanima koliko dopusta mi pripada za diplomo, pa čeprav se ne izobražujem v interesu delodajalca?

V ZDR ni izrecno navedeno koliko dni ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi opravljanja diplome! V SKP za gospodarske dejavnosti in KP dejavnosti trgovine, pa ni jasno izraženo, kaj mu pripada,če se izobražuje v lastnem interesu!!
Npr. v 33. členu KP trgovine piše v prvem odstavku:
– Če je delavec napoten na izobraževanje, oz. če se delavec izobražuje v interesu delodajalca, mu pripada, če je izobraževanje organizirano izven delovnega časa:
…. deset delovnih dni za diplomo na fakulteti

Ker z delodajalcem nimam sklenjene nobene pogodbe glede izobraževanja, me zanima koliko dni plačane ali neplačane odsotnosti z dela mi pripada, če mi sploh???

Če se izobražujete v lastnem interesu, vam pripada edinole (neplačana)odsotnost na dan, ko prvič opravljate izpit. Vse ostale dodatne pravice bi morale biti določene ali v kolektivni pogodbi (v KP trgovine niso, ko že sami pišete; v SKPgd tudi ne), ali v vaši pogodbi o zaposlitvi (verjetno niso) ali pa v posebni pogodbi o izobraževanju (ki pa je tudi nimate).

Logika take ureditve je, da ni dolžnost delodajalca plačevati (ali dopuščati odsotnosti delavca) za neko povsem zasebno zadevo delavca, ki je lahko celo v nasprotju z interesom delodajalca (= delavec bo doštudiral in šel drugam v boljšo službo). Dogovor z delodajalcem pa je seveda vedno možen: vsaj tako, da bi vam odoboril določeno študijsko obdobje, sicer neplačano, ampak da bi za to obdobje vendarle plačal prispevke, vi bi se pa na drugačen način oddolžili (npr. zaveza, da boste še določen čas po uspešno zaključenem študiju ostali pri tem delodajalcu).

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close