Najdi forum

Splash Forum Politični čvek plače

plače

63.5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} slovencev prejema nižjo plačo od povprečne.Kar pomeni manj kot 864€ neto.

najnižje možne plače pa prejema kar 8.3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} delavcev, od tega 7.1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v zasebnem sektorju in 1.2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v javnem sektorju.

blaginja ni kaj.

Jah, večina prebivalcev tega planeta ima plačo manjšo od naše minimalne :).

Sicer pa so moji dohodki tudi manjši od minimalne plače :P.

Se pravi, da 36,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prejema plačo višjo od povprečja. Ja, to sploh ni tako slabo. Malo poglej podatke za kakšne tuje države. Mi imamo t.i. gini koeficient kar dober : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality

Skratka, kamorkoli na svetu se boš preselila, boš verjetno naletela na manj pravično porazdelitev bogastva in bo procent ljudi pod povprečjem še večji.

gini pomeni razslojevanje, torej ne pomeni minimallnih plač in povprečnih plač, ampak porazdelitev na sloje. So pa zadnji podatki od leta 1998 do 2005 (torej v času prejšnjih vlad), me prav zanima kaj bodo pokazala naslednja merjenja tega gini koeficienta.

višja stopnja še ne pomeni, da so v tej državi reveži, briga me primerjava z banana republikami, mene zanima Slovenija.

Jaz pa mislim, da pomeni tudi to – povprečje in koliko ljudi je pod/nad povprečjem.

Ne vem pa točno, kaj te muči. Če se vsaj malo pomatraš, lahko tudi v Sloveniji čist komot živiš. Če pogledam celotno svoje sorodstvo in vse svoje znance … niti eden ni revček, vsi imajo avto in službo, velika večina tudi lastno nepremičnino. In to je POVSEM primerljivo z najrazvitejšimi državami. Infrastruktura nas še malo je*e, ampak imeli smo daljše obdobje zabušavanja, zato bo trajalo par desetletij, da pridemo tudi v tem pogledu na nivo zahodnih držav.

Ta vlada, prejšnje … vse to je nek cikličen sistem, ki ga garantira demokracija. Enkrat levi, drugič desni, nič posebnega. Treba je gledati daljša obdobja.

Pri včerajšnjih Trenjih je bila zanimiva izjava in izračun, ki ga je naredil Maks Tajnikar. Glede na firme, ki so jih pod ceno prodali sami sebi in si na podlagi sedanjega stanja izplačujejo velike dobičke, bi lahko delavci imeli danes 60 procentov višje plače.

Ni kaj dodati. Ali se bodo delavci tega osvestili in poiskali možnost, če obstaja in, če je to res, kar je Tajnikar povedal dobijo nazaj, kar je neizpodbitno bilo tudi njihovo. Podjetja so tudi delavci ustvarjali, razvrednotili so jih določeni namenoma, da so jih pod ceno pokupili, ker so vedeli koliko so vredna.

V to se naj vtakne sindikat. Dobički, ki si jih lastniki sedaj delijo,(so podjetja, ki ne spadajo v to skupino) in dobro stojijo, so na račun opeharjenih delovnih ljudi.

Res pa je, da je bil od 1992 do 1995 on minister za gospodarstvo in priznava, da so bili takrat zasuti z drugimi opravili in, da je pač bilo premalo pozornosti posvečene temu.

Lepo pa je to, da je povedal za ta izračun.

Kmal bomo v Sloveniji delal kot kitajci in za isto plačilo kot Kitajci…Inflacija raste, politika krade naš denar in si kupuje nepremičnine, premičnine, hodi na počitnice itd…Uglavnm v Sloveniji smo nasploh najebal, pa nerglede ,kera opcija bo na oblasti…Janša je zavozu, da se tridst let namo spravl iz tega dreka…

RTH pri nas je povprečna plača 860 evrom, v Avstriji je minimalna plača 840 eurovin pomeni, da živiš na robu revščine…
Cena pa tu in po europi iste…Od nafte, cunj, hrane…Ta vlada je samo za pred zid in ustrelit od prvega do zadjega…Kot so partizani delal z domobracem…Tako bi mi morali z vlado…Ker v tem primeru je vlada edini izdajalec svojega naroda in Slovenije!

rth, se strinjam. Pa dodajam, če ne bi Kavčiča odstranil vrh ZK, bi bilo že veliko postorjenega in ne bi bilo sedaj potrebno skoraj da vse.

Zakaj pišeš, da BOMO delali? Saj ti ne delaš v Sloveniji, ampak hodiš jodlat v Avstrijo. Vsaj tako si nekje zapisal …

popravljam boste…ok? Jodlam z nasmeškom na licu(: Škoda ker Avstrija ni takrat vzela cele Sloveniji in ne samo obmejna mesta, bi vsaj Slovenci živeli bolje, to si zaslužijo!

no, no. za Šentiljem jim jodlaj.
avstrijci so omejen narod v nemškem prostoru (Nemci niso takšni) in ti med njimi boš vedno jugos, “kao človek z napako”.

vzroki za takšne plače in odnos do takšnega podjetništva je minuli komunistični sistem in ta težka tranzicija nas bo spremljala vsaj toliko časa, koliko je trajal komunizem, torej še 30 let.
komunizem je Zaj*** dve generacije in dve jo bosta popravljali.

v 846 € se skriva marsikaj in je sporen, še slabše je, skrivajo se visoke plače, nekih uprav, nadzornikov, politikov, županov….brezveznikov

mislim, delo na črno, kar dobro popravlja slabo situacijo.

zakaj pa bi človek moral zraven rednega dela delati še na črno, da lahko normalno preživi?

Ljudje delajo na črno zato ker smo v kapitalizmu. Ali si že kdaj slišala za izkoriščanje človeka!!! Sej to so te učili v socializmu. Problem je samo v tem, da večina tistih ki izkorišča ljudi….so stari partijci al pa njihovi potomci JABOLKO NE PADE DALEČ OD DREVESA!

Pravi podjetnik tudi izkorišča delavce, sam razlika je v tem, da za to izkoriščanje dobivajo solidno plačo. In v tem se razlikujemo od levakarjev, ki gledajo samo na svojo rit:-)

AVSENIKI IN GOVEJA ŽUPCA, TO SMO PRAVI SLOVENCI:-)

Včasih se sprašujem, ali smo ljudje res tako neumni ali se samo radi delamo neumne. Spomin marsikomu ne seže dlje kot zlati ribici. Pred 20 leti smo imeli cca. 15 do 20-krat nižje plače kot Avstrijci. Danes jih imamo 2 do 3-krat, s tem da iskan kader (naprimer v mojem podorčju, IT) pri nas že dosega Avstrijske plače. No, seveda odvisno od tega, koliko si dober, težko je kar povprečiti čez celotno panogo.

Torej, ljudje božji, kako lahko pričakujete, da bomo imeli kar enake plače ? Dajmo času čas, ljudem možnost da se kvalitetno izobrazijo in naučijo delovati v kapitalizmu. Sedaj ne moreš pričakovati, da bo država ujčkala človeka od rojstva do smrti, malce iznajdljivosti bo že potrebno. Osebno mislim, da rabimo še 20,30 let, da bomo ujeli zahodno Evropo. Mogoče celo 50, če bo narod še kar trmaril v slabo plačanih službah in pričakoval državne odpustke. Najbolj nam manjka (Slovencem) avanturističnega duha. Malo podjetništvo je še slabo razvito in velika večina si sploh ne upa tvegati, raje vztrajajo v povprečnih ali celo slabo plačanih službah. Kar je slabo tudi za celotno družbo.

Saj se tudi v Avstriji ne cedita samo med in mleko, daleč od tega.

očitno tebi seže spomin tako kot zlati ribici, 20-30 let nazaj smo imeli višje plače kot Avstrici….

Zlata ribica, pričakujemo iste plače že sedaj, ker so nam naši politiki zrihtal iste cene hrane , ostalih dajatev, stroškov itd…Pa 20-30 let nazaj je bilo marsikaj ceneje pri nas, oz. skoraj zastonj! Vzdignil si kredit za hišo, čez leto dni je ta kredit znašal dve pivi v gostlini…Švoh je to , da vsi evropejci živijo bolje kot mi, in švoh je to da smo tudi v socializmu bolje živeli…Praviš pusti čas? 20 let je že preteklo, koliko časa pa misliš da je še potrebno? Se mi zdi da še 20, dokler je janša pač živ tako bo(:
Pa ljudje verjetno ne bi pričakovali, plač kot v Avstriji, če ne bi vedeli da podjetja in podjetniki v Sloveniji enako služijo kot naši…Aja pa prepozno bo za slovenijo čez 20 let, zato ker Slovencev ne bo več tu, vsi bojo odšli s trebuhom za kruhom, ostal bo samo narod, ki se je naselil iz bivših repubčlik juge..Ker Slovenski podjetniki uvažajo cenejšo silo, ker mi nočemo delat za drobiž….Povej mi kako boš potlej lahko rekla Sloveniji Slovenija? Slovenci bomo zaradi tega nekoč manjšina v lastni državi in prav je tako, upam da tako bo, da bojo končno vsaj takrat politiki videli kaj so naredili in da bojo moji v šoli učili iz učbenikov zgodovine, Janša , Bajuk…Prodali in uničili Slovenijo!Tako bo zapomni si!
Če bomo predolgo čakali, bom to katastrofa za Slovenijo!Neketere države se lahko tudi odcepijo od EUja zaradi slabih razmer v državah kot je naša…Saj politiki se ne bojo prašali, prašalo se bo ljudstvo….Verjemi če bo Evropa uporabljala tako strategijo in ji bojo naši politiki lezli v riti, čeprav to škoduje nam, se bo za EUjem zgodilo to , kot se je z Jugoslavijo! Jugoslavija je propadla, zato ker nismo bili vsi isti…Oz. nekatere države so bolje živele, nekatere slabše…Čaka nas še črna prihodnost!Sploh če je Janša in njemu podobni na vrhu naše politike!

Jutri bo bojda polna luna in tebi, Jernej, očitno škodi. Na en pameten stavek zineš 20 neumnih.
Rolete dol potegni in lahko noč!

menim, da je tako kakor pišeš,
samooooo, hej 15 x nižje plače nismo nikoli imeli mislim, da je bilo najslabše razmerje l.1990 (A. Markovič) cca do 5:1, prej je bilo bolje, imeli smo slabše plače ampak kupna moč ni bila dosti slabša.

Eh sej v bistvu nima veze, kaj je, kako bo itk nihče od nas nima nobene moči da bi karkoli spremenili, naredili bolje, slabše…
Dejstvo pa je, da je Jugoslavija raspadla zaradi neenakega položaja različnih narodov in mi je logično da se bo enako zgodilo z EUjem…
Jaz sem koj za, da jo čimprej zapustimo, ker nam ni prinesla nič pozitivnega…Ko bi vsaj tolar obdržali…

Napiše se wienersnicl…

Odlično je bilo, prej… kupna moč je bila “fantastična”, plače so bile “čudovite”… Ne vem zakaj so potem na tržnici prodajali marke in dolarje kot solato. In zakaj smo morali po dolgo pričakovanega, zaželjenega in težko kupljenega Jugota 45 (Zastavo) v bivši Titograd (za mlajše, to je Črna gora).

Ah, romantični časi so bili, romantični… NOČEM več tja, NIKOLI!!!

v komunizmu sem vsaj jaz imel, za dosti, dosti manj dela enak standard kakor danes. danes pa moram za to vsaj 1x več narediti, če ne več.

Kaj pa delaš drgač?

New Report

Close