Najdi forum

Splash Forum Politični čvek plače

plače

enako delo takrat in danes, ki ni birokracija,
pustimo tehnološke pripomočke, ki so še povečali produktivnost,
za isti standard moram danes 1x več delati.

napaka:

danes pa moram za to vsaj 1x več časa delati, če ne več.

Torej, številke bom povedal bolj iz glave, ker se mi sedaj ne ljubi iskati, ampak mislim, da so razmeroma točne. Leta 1989 (oz. takrat pred tistim obdobjem, ko je prišlo do zloma banke Jugoslavije in se je gospodarstvo skrčilo skoraj za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v manj kot enem letu) je imela Jugoslavija BDP nekaj nad 3000 $ /prebivalca, Avstrija pa nekaj manj kot 20 000$/prebivalca. Mislim, da je imela Slovenija (kot najrazvitejši del Jugoslavije) okrog 5000 $/prebivalca.

Danes ima Austria blizu 40 000 $/prebivalca, Slovenija pa 26 000/prebivalca. Se pravi, so Avstrijci podvojili, mi pa “popeterili” BDP.

Vse cifre so normirane glede na “moč dolarja v posamezni državi” (PPP-purchasing power parity”), v absolutnih cifrah ima Avstrija 44000, mi pa 22000$/prebivalca. Torej so nekje 2x bolj razviti, pri plačah je tudi podobno, faktor 2.

Zlata ribica je pretiraval/a, bistvo prispevka pa drži in se z njim strinjam.

Seveda BDP ne gre enačiti s plačami, ampak razmerja so nekje blizu …

mislim, da je nekaj takšnega,
samo takrat je bilo pri nas vse ceneje in so Avstrijci kupovali pri nas, sedaj že 25 let (pustimo izjeme) nisem videl Avstrijca v naši trgovini.
mi smo se jim najbolj približali po “kvaliteti” življenja 1975-1980

Bučke in to kar močne. Danes ima vsako gospodinjstvo več vsega, tega noben normalen človek ne more zanikati. Pa naj gre za število avtomobilov, potovanj, oblek in čevljev v omari, ali količine futra v hladilniku. Drugo vprašanje pa je, ali to posameznik občuti kot boljši standard. Za marsikoga je standard obratno sorazmeren s količino dela. Poznam ljudi, ki so jim stari časi všeč predvsem zaradi tega, ker so z manj dela živeli dovolj dobro. Ne enako dobro kot danes, ampak dovolj dobro in predvsem primerljivo z veliko večino sodržavljanov. Danes pridni in iznajdljivi kar orenk prekašajo povprečje in to gre marsikomu v nos.

Za katero obdobje govoriš ? Jaz se spomnim časov, ko so ljudje za vikend kot po pravilu romali v Celovec in Trst po nakupih hrane. Ne spomnim se, da bi Avstrijci kdaj množično hodili v naše trgovine. Mogoče Italijani v Duty Free Shope 🙂

poglej, jaz nisem govoril o povprečju, govorim zase in to je to, vsaj pri meni…..očitno trg ne dela v korist moje stroke in jaz sem zadovoljen.

jaz s tem, kar pišem ne hvalim komunizma, ker sem bil in sem živi nasprotnik komunizma…..v bistvu vsaj jaz plačujem, davek za nazaj in ne samo jaz in vsi tisti ki zaslužijo pod 550 €, moram pa ti rečti, da vsaj jaz zaslužim precej več kakor omenjeno.

25, bolj 30 let nazaj, je bilo Avstrijcev tu kot smetja.
mi smo hodili kasneje “gor” po kavo, pralni prah, cement….malo humorja, po rozine.

Bučke in to kar močne. Danes ima vsako gospodinjstvo več vsega, tega noben normalen človek ne more zanikati. Pa naj gre za število avtomobilov, potovanj, oblek in čevljev v omari, ali količine futra v hladilniku. Drugo vprašanje pa je, ali to posameznik občuti kot boljši standard. Za marsikoga je standard obratno sorazmeren s količino dela. Poznam ljudi, ki so jim stari časi všeč predvsem zaradi tega, ker so z manj dela živeli dovolj dobro. Ne enako dobro kot danes, ampak dovolj dobro in predvsem primerljivo z veliko večino sodržavljanov. Danes pridni in iznajdljivi kar orenk prekašajo povprečje in to gre marsikomu v nos.[/quote]

Danes ima vsako gospodinjstvo samo več pufov, kreditov in je 10x bol zadolženo…To je vse, kar ima danes gospodinjstvo več!Pa ne mi da so si sami krivi, kaj se pufajo, šokantno je to da 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vsega gospodinjstva v Sloveniji, najema potrošniške kredite za plačilo zaostalih položnic stanovanjskih in ne za luksuz!To je sramota ribica za evropsko državo!

Ja, pajade. Če ne bi imeli visokih plač, se tudi pufati ne bi mogli…

Pa vsaka družina si je lahko privoščila 1-2 tednenski odih na morju, pa tudi če so se pelali s stojenko ali jugotom…Socialno so bili vsi bolj varni, nezaposlenih je bilo krepko manj, če si želel delati si komot delal itd…Pa tudi jaz sem nasprotnik komunizma ampak sem nasprotnik tudi kapitalizma, ki se dogaja danes v Sloveniji…Naj bo vsem jasno to ni demokracija in demokratična Slovenija, daleč od tega…Nesmeš reči nikomur nič, te toži, vse ti pobere…Finančno šibek človek se ne more braniti…Navaden delavec ne more ostvariti ničesar več, kot mu sistem dovoljuje,pač finančni položaj itd…Pretvarjamo se v komunistično rusijo, glede na procentualni del revnih in bogatih…Lahko vidimo tudi da v Sloveniji si lahko dovolijo posamezniki marsikaj več in za to ne odgovarjajo, kot mi navadni smrtniki itd…
Primer človek gre v trgovino, ukrade par izdelkov hrane, ker ne more hraniti svoje družine…Ga ujame naša oblast in ga zapre za 1 do 3 leta zapor… Dir. hita, bivši, opere miljone denarja nikomur nič, ker pač on je nekaj več in še na tisoče je takih primerov… V Sloveniji ne moremo govoriti o demokraciji…

Ja, to je res. Slovenija je še daleč od pravne države.

Pa kje si dobil te podatke o kreditih za položnice ? Mislim, da to ni res.

Kar se pa zadolževanja na splošno tiče : na glavo smo danes res bolj zadolženi kot včasih, ampak zaslužimo precej več. Po domače povedano, če zaslužiš 200€ in se zadolžiš za 500€, ni isto kot če zaslužiš 1000€ in se zadolžiš za 500€. Absolutno smo bolj zadolženi, relativno pa manj. Res pa je, da je takrat Jugoslavija kot država delala kolosalne neumnosti pri zadolževanju, danes pa gre precejšen delež na posameznika, ki jemlje kredite za avto, stanovanje, počitnice in podobne večje stroške.

Seveda danes ni vse rožnato in moramo prehoditi še precej poti do normalne demokratične države, ne vidim pa smisla v trditvah, da se nam standard napram Jugoslaviji znižuje. Vidim tudi pri svojih otrokih, kaj jim lahko nudim in kaj so lahko nudili meni moji starši.

Ja, pajade. Če ne bi imeli visokih plač, se tudi pufati ne bi mogli…[/quote]

Mislm si pa pametn…. Na neto 480 eurov lahko dobiš 4 tisoč eurov potrošniškega kredita na pet let….Ampak je to kak denar če maš šolo obvezna otroka in nevem morda ženo na zavodu itd…? Vzame 4 tisoč eurov, plača zaostale položnice, seveda se mu kupna moč zmanša zaradi zadolžitve, nekaj časa je ok, potem pa še huje….Ne rabiš visoke plače za puf….Če je pa zate 400 eurov visoka plača si pa res malo za časom!

Ej oprosti ampak res govoriš bedarije, ne zaslužimo več, zaslužimo manj!

Veš zakaj? Zato, ker so cene nujnih življenskih potrebščin poskočile tudi za 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, dam primer? pet let nazaj 75 tolarjev to je cca.. 27 centa
Danes je kila moke 60 centov, dražja za več kot še enkrat,..
Tako vsa hrana…elektrika…gretje…Potrebščine šolske za otroke , učbeniki za 300{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dražji…Dražji vrtci,..Stanovanja…ma čistvo vse!

Torej je kupna moč manjša zelo!

Glede na cene danes in plače danes…Je bila Plača višja pet-deset let nazaj, ker si si lahko za tisto plačo več kupil, kot danes s to ki jo dobimo!

Plače so nižje glede na inflacijo! Jaz vem da je bila inflacija višja deset let nazaj ampak ni rasla zaradi hrane, šolstva, energije itd…
Rasla je samo zaradi luksuza…Avtomobili, letalske karte itd…
V tem je razlika!

Kako praviš da to ni res? glede kreditov za položnice? Upam da nisi v politiki vladni, ker bi bilo to zelo žalostno, da nisi seznanjena s tem…
Bilo bi priporočljivo da si kdaj ogledaš tednik ali preverjeno, kjer so prikazali zelo veliko takih primerov!

V zadnjih 5 letih je povprečna neto plača šla gor za cca. 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Konkretno moja za skoraj 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Za inflacijo pa so podatki tudi dostopni.

Seveda so podražitve, ki pa imajo bolj malo zveze s Slovenijo. Energetika (plin, nafta) je dražja povsod po svetu zaradi Indije in Kitajske in brezglave vojne v Iraku. Podobno tudi hrana. Vse to potegne za sabo tudi ostale zadeve.

Lahko pa dam tudi jaz kakšen primer. Pred 5 letimi je bila plazma TV 10000€ in več, danes pa je okrog 1000€. Letalska karta do Londona 400€, danes lahko dobiš tudi za 50€. Glede hrane pa so dandanes zakon diskonti. Odkar sem se odklopil od Špara in Mercatorja, prihranim cca. 30€ tedensko. To pa znese kar nekaj vsak mesec.

Vglavnem, kot rečeno, sploh ni primerjave med standardom mojih otrok in mojega otroštva. Tega ne more nihče zanikati. Vem kako je bilo včasih in vidim, kako je danes.

Je pa zanimivo, kako si hitro preklopil iz Jugoslavije na 5 do 10 let nazaj.

Tednik v vseh oddajah skupaj ni mogel prikazati niti ene desetinke promila vseh gospodinjstev. Obešati se na oddaje, ki živijo od iskanja mejnih primerov, nima smisla. Še huje je iz takih oddaj povleči tako vseobsegajoče sklepe kot je 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zadolževanje za plačevanje položnic. To je ena velika neumnost.

Plazma tv ni nujna za preživetje, hrana pa je…Danes sem pelal otroka frizerju, ga ostriže in mi zaračuna 10 eurov, to je 2400 sit, spomnim se par let nazaj ko sem zase plačal striženje 100 sit…Ne govorim o luksuzu…Govorim o nujnih potrebah!Hrana,šola, učbeniki,vrtci, karte avtobusne, vlak, elektrika, stanovanja, najemnine, komunalalne storitve, itd…Nujne potrebe, ne plazma in luksuz….Taki ki imajo 450 eurov plače je tudi ta plazma nedostopna! Pa še nekaj300 tisoč ljudi prejema minimalno plačo to je 450 eurov, 150 tisoč penzionerjev prejema manj kot 380 eurov pokojnine, 90 tisoč je nezaposlenih…Torej ena četrtina prebivalcev v sloveniji je revnih, jaz verjamem , da je tebi uredu in da imaš plazmo doma, ki si jo kupila poceni,če jo primerjam s tvojo plačo ampak ne moreš primerjati vsakega prebivalca s sabo, ker ne zaslužijo toliko kot ti… V ljubljani so pač plače bolše, pojdi v Mursko ssoboto, Novo mesto, Jesenice, Slovenj Gradec itd…. Tam so plače zelo nizke…To so uradni podatki, glede revščine, lahko jih poiščeš na netu…Aja to je več kot četrtina revnih, ki zaslužijo manj kot 450 eurov ali pa celo nič, koliko je takih, ki zaslužijo med 500 in 600…Smo zelo revna država z nizkimi dohodki in z evropskimi cenami….Praviš inflacijo ustvarja pač zunanji blabla…Pač energija nafta itd…To je šlo povsod, se strinjam…Povprečje inflacije v eu je 3.5, pri nas 7…, Torej je še enkrat višja, slabo je samo to , ker je to notranji vzrok, da je še enkrat višja in se nanaša na nujne zadeve, kot je kruh, moka, mleko itd…Hrana, šola, vrtci, cote…

torej 2 miljona nas je…Če odštejemo še otroke od te številke(pač niso produktivni) nam ostane 500 tisoč revnih in nam ostane še 400 tisoč odraslih, od tega 200 tisoč živi bogato in 200 povprečno …Torej je več kot pol slovencev revnih…
In kako lahko rečeš, da je sržava Slovenija na dobri poti in je standard zelo dober?Pa ta razlika med revnimi in bogatimi se samo še povečuje, zato pravim da je Slovenija nova komunistična rusija…Tako stanje je samo tam!

to daješ slabe primere, saj veš, da so prvi nakupi, recimo plazme dragi, saj se z njimi plačuje razvoj.
standard ni samo Lidl, Hofer ali Mercator, standard so tudi obiski, ali tudi ne-klošarji, pri raznih terapevtih (psihologih-delovne preobreminitve, psihiatrih-alko; droga, plačevanje zdrav. storitev….)

standard je tudi, življenje upokojencev z izredno malimi pokojninami, ki so v obdobju svoje delovne moči lahko preživeli in šolalali pet otrok.

“ti to meni”, kao, da jaz hvalim komunizem.
komunizem je edini vzrok tega stanja, da mi danes nismo primerljivi s severnimi ali zapadnimi sosedi, saj ni logike, da so oni boljši. prehod je zvezni in ni skokov.

meni je to stanje dokaj normalno , saj vem, da ni čarobnih formul in da pri privatizaciji pač ne smeš vsega videti, pač gledaš skozi sončna očala, ni formul za pravično delitev menim, da moraš v kapitalizmu sam skrbeti zase, predvsem z znanjem in odmikom od črede.

Napiše se wienersnicl…[/quote]

Danes ni polna, ampak prazna luna, to je moja napaka. Ampak tebi škodi očitno tudi ta. Glede dunajskega zrezka pa si zapolni pravilno pisavo: der Wienerschnitzel. Kdor dela v tujini, naj tudi vsaj za silo obvlada tamkajšnji jezik.

Ja tam so plače res nizke, ampak samo proti Ljubljani. Skoraj vsakodnevno se vozim po Prekmurju in vidim kako se razvija. Verjetno skoraj polovica hiš se obnavlja ali pa sploh gradi na novo. Pa avti z oznako MS so zelo primerljivi z LJ. Tako da ti nam ne, da živijo z manj kot 400 Evri. Pelji se skozi Radgono, Mursko, Lipovce…pa boš videl kakšna podjetja rastejo, kakšni objekti se gradijo.To je preverljivo pa ne rabim na netu iskat ker se vidi že na daleč.
Pa saj se pogovarjam z ljudmi pa mi povedo kolk gre na boljše vsaj zadnjih 3-4 leta.

Da bi pa lahko bila ta mesta primerljiva z LJ (s plačo), bi pa morali sprejet ta pokrajinski zakon, na katerega ste nekateri tako pljuvali tukaj gor. Tako da ne govorit da ta mesta zaostajajo, istočasno pa biti proti decentralizaciji.

“vzdignil si kredit za hišo, čez leto dni je ta kredit znašal dve pivi v gostilni.”

To je Jernej napisal, po teh časih se mu kolca in to kaže, da nima pojma.

Vineršnicel: Jernej piše slovensko in nemško po reku “piši kao govoriš”.

Noh ajn mol: Brezveznik.

New Report

Close