Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plače učiteljev

Plače učiteljev

Kakšne so plače učiteljev predmetnikov v višjih razredih osnovne šole in srednje strokovne šole.  Kje lahko to pogledam, žal nisem iz javne uprave in se ne znajdem. Hči želi študirati.

PREVELIKE !!!!!!

Od jurja na začetku do 2,5 na koncu.

V naslednjih dveh letih bodo z reformo še za 300 eur višje.

delam v zdravstvu. Plača je nizka, odgovornost in sposobnost visoka, urnik zelo slab.

Ne odobravam višje plače učiteljev, dokler bodo naše plače tako nizke.

Black698

Se strinjam

Plače so javne. Mislim, da ima 30.razred, kar je cca. 1050-1150€ neto.

Odgovor na objavo uporabnika
Black698, 29.04.2025 ob 20:12

delam v zdravstvu. Plača je nizka, odgovornost in sposobnost visoka, urnik zelo slab.

Ne odobravam višje plače učiteljev, dokler bodo naše plače tako nizke.

Absolutno, Slovenija je vendar družba zdravja (beri: bolezni), ne pa družba znanja.

Kaj misliš, kakšne so, če vsi bežijo iz šolstva?

jurja za začetnika, po 35 letih delovne dobe dva jurja. Un ki govoori o 2,5K nima pojma. Toliko dobijo samo svetniki ob koncu delovne dobe, ki jih pa par odstotkov v šolstvu.

Misliš višji svetniki.

No, saj, je napisano na koncu.

In kolk je na začetku. Vmes pa vse kr je vmes 😃

Na naši šoli nima nihče nad 1500 neto, pa nekatere učijo že ulala let. Jaz sem začetnik, tretje leto, imam slabih 1100 neto. Predmetna stopnja OŠ. Ogromno dela doma, priprave, birokracija, da o učencih niti ne začnem. Snov kot taka (predaja) je še najmanj zahtevna.. in ne, plača res ni visoka, po hoferjih je višja, pa mnogo odgovornosti imamo, ampak ja, nihče te ne sili.. jaz se v šoli ne vidim na daljši rok, zdaj pač sem.

Anonimno 0, 29.04.2025 ob 22:49

Na naši šoli nima nihče nad 1500 neto, pa nekatere učijo že ulala let. Jaz sem začetnik, tretje leto, imam slabih 1100 neto. Predmetna stopnja OŠ. Ogromno dela doma, priprave, birokracija, da o učencih niti ne začnem. Snov kot taka (predaja) je še najmanj zahtevna.. in ne, plača res ni visoka, po hoferjih je višja, pa mnogo odgovornosti imamo, ampak ja, nihče te ne sili.. jaz se v šoli ne vidim na daljši rok, zdaj pač sem.

Jaz sem bil eno leto, nisem videl ure da spizdim. Eni oddelki so živa groza, nič ne moreš, ker imaš roke zvezane, uni vzgojni ukrepi enim ne pomenijo nič. Pisariš in pisariš tono enega papirja, razgovori kar naprej, izboljša se ne nič. Na koncu sem bil dva meseca ne bolniški ker je bilo enostavno preveč. Zdaj delam na pumpi, plača ista, zajebancije nobene.

bil eno leto, 29.04.2025 ob 23:13

Jaz sem bil eno leto, nisem videl ure da spizdim. Eni oddelki so živa groza, nič ne moreš, ker imaš roke zvezane, uni vzgojni ukrepi enim ne pomenijo nič. Pisariš in pisariš tono enega papirja, razgovori kar naprej, izboljša se ne nič. Na koncu sem bil dva meseca ne bolniški ker je bilo enostavno preveč. Zdaj delam na pumpi, plača ista, zajebancije nobene.

evo,enako jaz. zdržala slabo leto s 1000€ plače neto, izmozgana do amena,pa čeprav sem prišla z dobro in močno voljo in željo da dam največ in najboljše, ma kjeee, spijejo ti vso energijo, posesajo iz tebe ves žar, izmozgana sem in prav postarana zaključila, vsa čast vsem, ki vztrajajo in niso najslabši (dejansko sem spoznala res polno dobrih učiteljev, pa z jeklenimi živci), ta poklic je izgubil vso vrednost in spoštovanje,škoda, pa tako zelo ključen in pomemben je. ampak en lajf imam in se mi je zdelo škoda, da me služba tako zdela. ne,hvala. ker sem učitelj slovenščine sem zdaj dobila delo v knjižnici, lagano sportski z isto plačo, a čisto nobene obremenitve,ljubi mir, službe ne nosim domov,ni birokracije, ni občutka nemoči,ko veš, da nekaj ni prav, a ne moreš nič naredit, to me je prav ubilo. Svaka čast učiteljem, mojega otroka bi sigurno učila spoštovanja do njih in tega,da je učitelj v šoli avtoriteta. Ker mnogo staršev učitelje doma tako naglas šimfa,da je jasno da jih tudi otroci ne šmirglajo pet postov. Ponavadi tudi staršev ne. Žalostno žalostno, kam smo prišli… Pa mi je bil sam poklic drugače od zmeraj blizu, ampak se je vse zelo sfižilo…

Za nekatere so prevelike, ker niso niti U od učitelja.

Za srčne in take, ki res znajo približati snov ucencem, ki razložijo na način, da vsi v razredu razumejo pa premajhne plače.

Mislim, da bi morali učitelji dobiti dodatke, če učenci snov pri predmetu razumejo a ne na podlagi ocen, ki so lahko tudi šenkane. Na podlagi NPZ, Mature in na podlagi naslednje stopnje šolanja. Npr. Oblikovna…dobro razložena snov likovne … proporci risanja, barvne lestvice, tehnike…

Ali študij kemije, torej učiteljica kemije na sš ali gimnaziji…

Eni res ne bi dobil niti minimalca, tako slabi učitelji so nekateri

Preveč plače in preveč počitnic. Po manjših krajih jim ni hudega

Za srčne in take, ki res znajo približati snov ucencem, ki razložijo na način, da vsi v razredu razumejo pa premajhne plače.

To sem tudi jaz mislil preden sem prišel učit. Ampak ne moreš snovi približat takim, ki ne šljivijo ne učitelja ne snovi. Lahko se pretrgaš na pol, ampak če te tretjina razreda sploh ne posluša, ostala tretjina se smeji unim, ki se delajo frajerje, nimaš nobenih šans. Eni živite v vzporednem svetu, sploh ne veste, kako je v razredu. Se ukvarjam s popoldanskimi inštrukcijami in starši teh otrok so izredno zadovoljni z menoj. Ampak ko rečejo, kako učitelj njihovega sina sploh ne zna razlagat, jaz mu pa tako dobro razložim, da vse razume, mi gredo kocine pokonci. Ker točno vem, zakaj v šoli ne razume. KER NE POSLUŠA. Kar mi je tudi sam povedal. Učitelj razlaga, lahko razlaga odlično, ampak tretjina tega sploh poslušala ne bo, eni mu bodo celo rekli, kaj me briga, meni bo itak inštruktor razložil doma. Eni v šolo hodijo samo zato, da se tam zezajo! Nič drugega jih ne zanima! Dajte sestopit iz vzporednega sveta! Učitelji se pol svoje pedagoške ure ukvarjajo z disciplino!!!

Houdre, 30.04.2025 ob 07:26

Preveč plače in preveč počitnic. Po manjših krajih jim ni hudega

Počitnic?? Pri nas smo imeli dopuste in stebre. Poleti sem imel 14 dni DOPUSTA! Ostalo sem oddelal v vrtcu, ki je del šole, en teden sem delal za arhiv, dva tedna na sosednji šoli počitniško varstvo. Kakšne počitnice vi sanjate? Konec avgusta sem pa zaključil tam in šel delat na bencinsko. Ko delam dopoldan, imam popoldan še par inštrukcij. So se mi nebesa odprla. Prej, ko sem bil v šoli, ni bilo ne časa ne volje ne energije za inštrukcije. Zdaj po službi to brez problema opravim. Imam celo enega svojega bivšega učenca. Zdaj me kuje v nebo, kako obvladam poučevanje, on in njegova mama, prej pa ene besede moje razlage ni slišal. Očitno morate plačat, da nekaj spoštujete.

Tako lepo je delat v šolstvu, da vsi zbežijo. Res si fizično manj ur razredu, a si na koncu psihično popolnoma uničen. Vsak, ki misli, da je enostavno, se zelo moti. Ostajajo le tisti po 50em letu. Finance so od 18 do 38 plačnega razreda. Večina jih je vmes in nikoli ne pridejo do višjega svetnika z razredništvom. Lahko pa gres v pokoj tudi z 18 plačnim razredom (odvisno od napredovanja). Imaš nazive: brez naziva, mentor, svetovalec (največ jih konča z napredovanjem tu), svetnik in po novem višji svetnik.

Anonimno8365, 29.04.2025 ob 23:25

evo,enako jaz. zdržala slabo leto s 1000€ plače neto, izmozgana do amena,pa čeprav sem prišla z dobro in močno voljo in željo da dam največ in najboljše, ma kjeee, spijejo ti vso energijo, posesajo iz tebe ves žar, izmozgana sem in prav postarana zaključila, vsa čast vsem, ki vztrajajo in niso najslabši (dejansko sem spoznala res polno dobrih učiteljev, pa z jeklenimi živci), ta poklic je izgubil vso vrednost in spoštovanje,škoda, pa tako zelo ključen in pomemben je. ampak en lajf imam in se mi je zdelo škoda, da me služba tako zdela. ne,hvala. ker sem učitelj slovenščine sem zdaj dobila delo v knjižnici, lagano sportski z isto plačo, a čisto nobene obremenitve,ljubi mir, službe ne nosim domov,ni birokracije, ni občutka nemoči,ko veš, da nekaj ni prav, a ne moreš nič naredit, to me je prav ubilo. Svaka čast učiteljem, mojega otroka bi sigurno učila spoštovanja do njih in tega,da je učitelj v šoli avtoriteta. Ker mnogo staršev učitelje doma tako naglas šimfa,da je jasno da jih tudi otroci ne šmirglajo pet postov. Ponavadi tudi staršev ne. Žalostno žalostno, kam smo prišli… Pa mi je bil sam poklic drugače od zmeraj blizu, ampak se je vse zelo sfižilo…

Vsak poklic je stresen in te izmozga. Moje mnenje je da ima učitelj začetnik 1100 eur vrh glave dovolj, saj z leti napreduje. Kaj pa je učitelj več kot diplomirana medicinska sestra? Tako kot je eden napisal, če ti ne odgovarja greš v Hofer ali na pumpo.

Vsak poklic, 30.04.2025 ob 08:01

Vsak poklic je stresen in te izmozga. Moje mnenje je da ima učitelj začetnik 1100 eur vrh glave dovolj, saj z leti napreduje. Kaj pa je učitelj več kot diplomirana medicinska sestra? Tako kot je eden napisal, če ti ne odgovarja greš v Hofer ali na pumpo.

Saj gremo v trgovine ali na pumpo. Poučeval bo pa kdo? Priseljenci zelo v kratkem. Samo potem se ne čudite še večjemu neznanju vaših otrok. No, saj zame bo to samo več priliva na račun. In ne, ni res, da te “vsak poklic izmozga”. Bil do zdaj v treh različnih branžah in daleč najbolj izmozga ravno učiteljski poklic. Imaš ti izkušnje z njim? Ker jih očitno nimaš: se beremo, ko jih boš imela, pa potem poročaj. Sem imel dve sodelavki, ki sta iz gospodarstva presedlali na učiteljstvo, ker je v šoli menda bolj fajn. No, zdaj sta obe že nazaj v gospodarstvu.

Premale. Še posebej za matematike, fizike, kemike. Kdo bo učil vaše sončke za dobrega jurja plače? Ne more biti enaka plača vzgojiteljice v vrcu kot profesor na gimnaziji za maturitetni predmet..

norci, 29.04.2025 ob 22:12

Kaj misliš, kakšne so, če vsi bežijo iz šolstva?

jurja za začetnika, po 35 letih delovne dobe dva jurja. Un ki govoori o 2,5K nima pojma. Toliko dobijo samo svetniki ob koncu delovne dobe, ki jih pa par odstotkov v šolstvu.

malo manj kot 2.500 neto ima naša ravnateljica….

Še malo boste jezikali, pa boste sončke lahko sami učili. Moja hči odličnjakinja, gimnazijka ima prepoved študija za učiteljico. Toliko odrekanja in učenja za to mizerijo. Kdo bo sedaj učil… kvaliteta 100 % ne..sem pa prepričana, da točno tisti, katere si zaslužite. Z javnim linčom dobrih učoteljev ste dosegli le to, da  ostajajo slabi, akr si zaslužite. Srečno””

bil eno leto, 30.04.2025 ob 07:36

To sem tudi jaz mislil preden sem prišel učit. Ampak ne moreš snovi približat takim, ki ne šljivijo ne učitelja ne snovi. Lahko se pretrgaš na pol, ampak če te tretjina razreda sploh ne posluša, ostala tretjina se smeji unim, ki se delajo frajerje, nimaš nobenih šans. Eni živite v vzporednem svetu, sploh ne veste, kako je v razredu. Se ukvarjam s popoldanskimi inštrukcijami in starši teh otrok so izredno zadovoljni z menoj. Ampak ko rečejo, kako učitelj njihovega sina sploh ne zna razlagat, jaz mu pa tako dobro razložim, da vse razume, mi gredo kocine pokonci. Ker točno vem, zakaj v šoli ne razume. KER NE POSLUŠA. Kar mi je tudi sam povedal. Učitelj razlaga, lahko razlaga odlično, ampak tretjina tega sploh poslušala ne bo, eni mu bodo celo rekli, kaj me briga, meni bo itak inštruktor razložil doma. Eni v šolo hodijo samo zato, da se tam zezajo! Nič drugega jih ne zanima! Dajte sestopit iz vzporednega sveta! Učitelji se pol svoje pedagoške ure ukvarjajo z disciplino!!!

Na SŠ je tako takole, ja. 1/3 gleda v zrak (ali zeli spati), 1/3 se dela norca (ali zeli biti na telefonih), 1/3 pa je normalna in celo kaj dela in sledi, če uspeš krot učitelj vzpostaviti pogoje za to.

Potemni se vsak po svoje trudi, da je ura nekako speljana, kolikor se le da brez večjih ekscesov.

Zakaj so dijaki v šolah? Ker morajo biti, čeprav ne želijo biti. Ker jih v to silijo njihovi starši. Če bi bilo po njihovi, šole od blizu ne bi videli, ker so brez motivacije, brez radovednosti, brez inspiracij in brez vedozeljnosti. Takih je 90 %.

Moja plača po 15 letih dela, malo manj kot 1500 neto.

NIHČE NE BEŽI IZ ŠOLSTVA.

Black698, 30.04.2025 ob 18:00

NIHČE NE BEŽI IZ ŠOLSTVA.

Seveda ne, seveda ne.

https://svet24.si/novice/zaposlitev/pomanjkanje-uciteljev-solstvo-vpis-osnovne-sole-srednje-sole-1395536

New Report

Close