plače za uni
Mene zanima kašne plače imate v službi z univerzitetno izobrazbo. V Mariboru je baje prava tragedija kakšne mezde nekateri dobivajo s takšno izobrazbo. Končujem namreč študij in mi dajte malo vzpodbude, da ima smisel. Nekateri baje slabše zaslužijo, kot delavec v proizvodnji z nočnimi in drugimi dodatki, kljub velikim odgovornostim in stresu. Upam, da ni prevelika skrivnost in me tudi zanima, če je res, da je v LJ večji standard in večje plače.
N.
Diploma sama ti še ne zagotavlja dobre plače, upam, da ti je to nekako jasno. Ljudje z diplomo imajo zelo različno plačo. Tudi ljudje z iste vrste diplomo. Odvisno je od podjetja ali ustanove, kjer si zaposlen, pa seveda od mesta, na kakšnem delaš. Ena podjetja komaj životarijo in tam seveda ni pričakovati visoke plače, če nisi ravno direktor. V dobro stoječih podjetnih pa so bolje in slabše plačana delovna mesta. Začela boš najbrž na pripravniškem oziroma vsaj na začetniškem. Potem pa bo marsikaj odvisno od tega, kako se boš izkazala. Nekaj pa tudi od priložnosti, ki se bodo ali pa ne bodo odpirale.
Tule na forumu je dostikrat brati, da ‘brez vez pa danes nič ni’, in podobno. Osebno se s tem ne strinjam. Seveda da funkcionirajo tudi veze in poznanstva. A največ je odvisno od človeka samega. Od njegove zanesljivosti na delovnem mestu, od znanja, od uspeha pri opravljanju nalog, od profesionalnega odnosa do sodelavcev in strank. Pa tudi od njegove zmožnosti, da oceni, ali ima tam kjer dela sploh kakšno možnost, da se stvari spremenijo na bolje, ali pa je morda čas, da si poišče kaj bolj perspektivnega. V domačem kraju, v prestolnici, morda na Irskem. In seveda od zmožnosti, da spremembo tudi zares izpelje, če se zanjo odloči.