Plačevanje oskrbe za partnerjevega starša?
Pozdravljeni! Zanima me, ali je možno, da bi me kdo terjal za plačevanje domske oskrbe za ostarelega očeta svojega moža, če mož tega ne bi zmogel?
Gre za drugi zakon naju obeh, tasta komajda poznam in se ne čutim moralno zavezana, da bi plačevala zanj. Pooleg tega imam dva šoloobvezna otroka od prej, za katera moram skrbeti. Naj povem še to, da z možem nisva prijavljena na istem naslovu in tudi dejansko ne živiva v skupnem gospodinjstvu, saj ima tudi on osnovnošolske otroke in preživljava veliko časa vsak s svojimi otroki.
Mož je zaradi pogodbe iz preteklosti zavezan k skrbi za očeta, vem pa, da ne bo zmogel plačevati polne domske oskrbe, ker ta znaša več kot njegova plača. Nepremičnina, na katero se nanaša pogodba o preživljanju, je obremenjena s hipoteko in kreditom, ki znaša več, kot je vrednost te nepremičnine (to je situacija iz časa, ko se še nisva poznala). Skratka, skrbi me, ali bi se kdo lahko spomnil, naj krije plačevanje doma zavezančeva žena, če sam ne zmore. Je to možno? Je možno, da bi mi kdo brez mojega privoljenja kaj trgal od plače ali celo sedel na nepremičnino, ki jo imam že od prej? Po moji kmečki logiki sicer ni osnove za to, vendar pa berem, da se dogajajo primerljive stvari, ki se po zdravi pameti ne bi smele, pa se vseeno, zato me skrbi. Vnaprej hvala za odgovor.
Spoštovani,
Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Menimo, da se ta obveznost ne more prenesti na vas.
S spoštovanjem!
Hvala lepa za odgovor! Kako pa se določa zmožnost polnoletnega otroka, da skrbi za starše? Na CSD so mi namreč v zvezi z neko drugo zadevo (otroški dodatek) rekli, da se upošteva premoženje celotne družine in jih ne zanima, da je neka nepremičnina posebno premoženje novega zakonca. Zato tudi sprašujem, ali je mogoče, da bi tudi za plačevanje domske oskrbe obveljala ta logika. Je mogoče, da bi sodišče določilo, da mora zavezanec za preživljanje dati celo svojo plačo ali celo več za plačevanje domske oskrbe po logiki, da lahko njega preživlja zakonec in ker ima ta zakonec nepremičnino, ki po njihovem zdaj predstavlja skupno premoženje družine?
Spoštovani,
otroci so za svoje starše dolžni skrbeti v skladu s svojimi zmožnostmi, menimo, da se za ta namen polnoletnemu otroku ne more naložiti, da za oskrbo starša nameni svojo celotno plačo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.