Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti PLAČEVANJE PREŽIVNINE ZA NAZAJ OZIROMA TOŽBA

PLAČEVANJE PREŽIVNINE ZA NAZAJ OZIROMA TOŽBA

Spoštovani,
moja hči je stara 20 let. Vse do zdaj je bila šoloobvezna, zdaj je začela delati. Jaz sem zaposlena in prejemam minimalni osebni dohodek.
Oče moje hčerke ni nikoli plačeval preživnine za otroka, bili smo v stiku dokler je bila najina hči še majhna ker smo pač morali biti. Vsake toliko časa je bila pri njemu ali pri njegovih starših. (takrat se nama je zgodila neželena nosečnost, da otroka obdržim sem se odločila sama, on ni bil za to takrat) nikoli nisva skupaj živela.
Sprašujem vas oziroma prosim za nasvet, za pomoč, za koliko časa nazaj lahko očeta moje hčerke (zdaj oče in hči nimata več stikov že nekaj let) tožim, ker preživnine sploh nikoli za otroka ni plačeval.
za koliko časa nazaj se da dobiti preživnino glede na to, da zdaj hči že dela, jaz tudi z tožbo ali po uradni poti.
Kaj mi svetujete. Z njim nimam stikov in ne da se sploh z njim pogovarjati, ker pravi, da za nas noče slišati.
Lepo prosim za nasvet in odgovor.

131c. člen Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij določa, da se preživnina določi v mesečnem znesku in za naprej, zahteva pa se lahko od trenutka, ko je bila vložena tožba za preživnino.

Višje sodišče v Ljubljani je v podobnem primeru v sodbi zapisalo:
Tožnica ni upravičena zahtevati plačila preživnine za nazaj, to jasno izhaja iz določbe 131c člena ZZZDR. Namen preživnine je zagotavljanje stroškov za tekoče potrebe preživninskega upravičenca. Višina preživnine je določena na podlagi ocene potreb, ki jih ima preživninski upravičenec. Uveljavljanje preživnine za nazaj je tako v nasprotju z njenim namenom.

Iz sodne prakse izhaja stališče, da je verzijski zahtevek utemeljen, če je imel tretji izdatke s preživljanjem drugega. Tožnica je imela možnost in pravico, da vloži preživninsko tožbo (131c člen ZZZDR), s katero bi zahtevala plačilo preživnine za naprej od trenutka, ko jo je toženec prenehal preživljati. Takrat je bila že polnoletna, tako da bi tožbo lahko vložila sama. Imela je vse možnosti, da bi s pravočasno vložitvijo tožbe uveljavljala preživnino za obdobje, ki je sedaj predmet verzijskega zahtevka. S predmetno tožbo želi tožnica popraviti svojo dosedanjo neaktivnost, za kar pa ji sodišče ne more nuditi pravnega varstva.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close