Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Plačevanje prispevkov – polovični delovni čas

Plačevanje prispevkov – polovični delovni čas

Živjo,

moja situacija je sledeča: do sredine naslednjega leta (2018) sem zaposlena za polovični delovni čas. Sin bo v kratkem dopolnil 3 leta in s tem se bo končalo plačevanje prispevkov s strani CSD za preostalo polovičko. Konec leta ponovno odhajam na porodniško. Z dopolnjenim sinovim 3. letom si prispevke za drugo polovico lahko krijem sama – to vem. Kam se v tem primeru obrniti? Na ZPIZ?

Zanima me še sledeče. Ko bom novembra nastopila drugo porodniško – kako je s prispevki? Mi ob rojstvu drugega otroka prispevke za drugo polovico zopet lahko krije CSD ali si jih plačujem sama tudi med celotno porodniško odsotnostjo?

Hvala lepa. Lep pozdrav.

Živijo,

Omenjaš, da si zaposlena za polovični delovni čas. Ali to pomeni, da imaš sklenjeno pogodbo za polovični delovni čas, ali uveljavljaš odobritev dela s skrajšanim delovnim časom do otrokovega 3. leta starosti. V tem primeru prispevke do polnega delovnega časa pokriva država.

Če predpostavljam, da gre za to drugo, potem pravico do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti uveljavljaš na Centru za socialno delo. Pravica do plačila sorazmernega dela prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti velja do tretjega leta starosti otroka.

Če prav razumem, bo prvi otrok dopolnil tri leta v kratkem. Potem nastopi čas polne delovne obveznosti. Tu me zanima, kdaj točno bo prvi otrok star 3 leta, da bi lahko pravilno razporedila pravice.

Novembra pa nastopiš porodniško, kar pomeni, da ponovno uveljavljaš pravice, ki ti oz. partnerju, iz naslova zavarovanja za starševsko varstvo pripadajo.

Predlagam, da se kar odpraviš na CSD, kjer ti bodo znali svetovati, kako pravilno postopati v tej zadevi. Ko zveš, bom vesela, če z nami podeliš, kakšno rešitev predlagajo.

Se beremo,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Da pojasnim: pogodbo imam sklenjeno samo za polovični delovni čas, a mi CSD kljub temu plačuje prispevke za preostalo polovičko. V sredini julija, ko bo sin dopolnil 3 leta, se seveda to konča. Jaz ostajam zaposlena za polovični delovni čas in si moram preostanek prispevkov plačevati sama. Ravno zato me je zanimalo, kje se to ureja.

Ko pa se bo rodil drugi otrok, upam, da bodo preostali prispevki s strani CSD zopet plačani – to pa bom seveda vprašala kar njih.

Hvala. Lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close