Plačilo agentu za oglede
Spoštovani,
prosila bi za informacijo, če mogoče kdo ve, ali je to dovoljeno ali je pa to zgolj slaba poslovna praksa agenta. Namreč agentka mi je zaračunala vse oglede. Plačala sem ji, ker je rekla, da bo ob sklenitvi posla to odštela, na koncu pa sva se razšli v sodelovanju. REs nisem bila zadovoljna z njo, samo sem vztrajala, če sem že plača dotedanje oglede. No, na koncu sem morala ta znesek pozabiti. A je ravnala prav?
Hvala.
Odvisno od pogodbe/naročila, ki ste ga podpisali.
Pozdravljeni!
Odvisno od dogovora. Praviloma ste z agentko pred pričetkom sodelovanja in ogledi, podpisali pogodbo oz. ste se dogovorili za stroške, ki so povezani s tem. V vsakem primeru bi vas morala pred prvim ogledom seznaniti s pogoji oz. stroški, ki so povezani s tem, če seveda so.
Je pa tukaj praksa zelo različna. Eni agenti zaračunavajo vsako stvar drugi nič in je vse vključeno v dogovorjeno provizijo ob ospešno zaključenem poslu.
V našem podjetju ogledov ne zaračunavamo ampak je celotna storitev zapakirana v dogovorjeno provizijo, ki se plača ob uspešno zaključenem poslu. Se pa seveda lahko ti stroški razlikujejo od vrste posredovanja (prodaja, nakup, najem…) in od specifike posla.
Načeloma naj se ogledov ne bi zaračunavalo ne direktno in ne preko provizije, saj je v interesu proidajalca in agenta, da si ti nepremičnino ogledaš.
Dejstvo pa je, da večina agentov to zaračunava na tak ali drugačen način ter s tem še povečujejo nezadovoljstvo, ki kroži okoli njihovega dela.
Dejstvo je, da dober in profesionalen agent ne zaračuna nobenega ogleda. To je bila praksa pred 15 leti… So pa tako kot v vsaki branži tudi v nepremičninski takšni ljudje, ki kvarijo ugled in mečejo slabo luč na vse…žal.
Ne govorite neumnosti, še vedno je praksa, da večina agencij pogojuje ogled s podpisom pogodbe o zastopanju.
Morate ločiti med plačilom za ogled in plačilom za posredovanje ob morebitni uspešni izpeljaviposla prodaje ali nakupa.
Večina posrednikov daje v podpis pogodbo ob ugledu kar pa ne pomeni, da tudi zaračuna sam ogled. Prosvizijo zaračunajo, če to nepremičnino kupijo.
Lahko, da obstaja drugačna (slaba) praksa.
Pri nas nap. ne delamo ne eno ne drugo…
Saj se mi je kar zdelo, da ste tudi vi med zgoraj omenjenimi. Pogojevanje ogleda s podpisom pogodbe o zastopanju je tipičen primer slabe prakse.
Ponovno niste dobro prebrali kaj sem napisal in niste razumeli mojega odgovora.
Torej če si želim ogledati nepremičnino, pri kateri prodaji posredujete, mi ni potrebno podpisati pogodbve o zastopanju ?
V kolikor je odgovor na zgornje vprašanje Da, se vam opravičujem in bom z veseljem to naprej povedal vsem ter vam naredil brezplačno reklamo.
Pozdravljeni.
Tako je. Ko greste na ogled nepremičnine, ki jo tržimo/prodajamo mi vam ob ogledu ni potrebno plačati za ogled in podpisati pogodbe. Izjema so redki primeri, ko prodajalec želi, da del provizije prevzame kupec oz. se mi že v naprej s kupcem dogovorimo o morebitnem plačilu.
Ah, dajte no…”izjemni primeri” – to so praktično vsi primeri, kar je vidno iz oglasov. Pogoj prodajalca in bla bla bla.
Torej, če prav razumem, trdite, da pri vas plača provizijo le prodajalec…?
Ah, dajte no…”izjemni primeri” – to so praktično vsi primeri, kar je vidno iz oglasov. Pogoj prodajalca in bla bla bla.
Torej, če prav razumem, trdite, da pri vas plača provizijo le prodajalec…?
[/quote]
Točno tako, pri nas jo plača le prodajalec.
Prodajalec, ki je v večini primerov tudi naročnik. In naročnik je tisti, ki plača. Kupec, ki se javi na oglas in gre na ogled nepremičnine ni naročnik storitev. Če pa kupec najeme agenta, da mu aktivno išče nepremičnino, pa je zadeva drugačna.
OK. Vendar imate žal bolj malo ponudbe, tako da mi to nič ne pomaga.
Forum je zaprt za komentiranje.