placilo clanarine
Lepo pozdravljeni. Mene pa zanima sledece. Vclanjena sem v ZSSS, vendar pa mi novi delodajalec ob spremembi sluzbe (v javni upravi) ob obracunu plac avtomaticno ni odtegnil clanarine. Tako sem v zelo lepem zaostanku s clanarino. Kaj to pomeni. Sem avtomaticno izbrisana kot clanica sindikata? Moram placati vso clanarino za nazaj? To bi bil zame kar hud zalogaj. Ali je dovolj, da zacnem redno placevati tekoco clanarino?
Kopiram vam odgovor našega vodje evidence:
Dolžnost sindikalnega zaupnika je, da se pogovori o sindikatu z vsakim novo zaposlenim delavcem. Avtomatičnega odtegovanja članarine ni. Skrb vsakega posameznika je, da se ob odhodu odjavi, pa tudi v novi službi poišče pravšnjo sindikalno povezavo. Neposrednega članstva v ZSSS ni več.
Član je brisan skladno s sindikalnim statutom, kako je to pri sindikatu družbenih in državnih organov ali bolje pri sindikatu javnih delavcev točno ne vem. Služba za evidenco lahko izbriše člana le na podlagi pisnega dokumenta, navsezadnje je lahko član tudi oproščen plačevanja članarine.
O plačilu za nazaj. Vprašanje je, kdaj je članica to opazila, gre za 1% btto plače na mesec. Če je članica brisana, se lahko ponovno včlani ter po preteku določenega časa postane polno pravni član. Seveda, če pa potrebuje pravno pomoč ali drugo pomoč sedaj, je pa preudarek drugačen, v tem primeru lahko opozori na nerodnost, ki si ji je pripetila in poravna zaostalo članarino. Mislim, da ji bodo v sindikatu prisluhnili.
Lep pozdrav,
Katarina
Najbolj je, če se s svojim problemom obrne neposredno na sindikat družbenih in državnih organov (javnih delavcev). Svoj članski status, kot ga vodi služba za evidenco, pa lahko vedno preveri ob identifikaciji v službi za evidenco.
Forum je zaprt za komentiranje.