Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine plačilo davka od prodaje nepremičnine

plačilo davka od prodaje nepremičnine

Lepo bi prosila za pomoč koga, ki se na tematiko spozna. Računam, berem in si nikakor ne pridem na jasno.
6 let nazaj sem kupila hiško za 100tisoč€. V tej hiši nisem nikoli imela stalnega prebivališča sem pa v njej ves čas živela. Sedaj imam kupca za 150tisoč€ in bi jo prodala. nekako sem prišla do podatka, da moram plačat 15% davek. Ne razumem pa, če plačam toliko na celoten znesek 150tisoč ali le na razliko v ceni, ki je 50tisoč.
Hvala že v naprej za pomoč.

Na razliko v ceni, torej na dobiček, pa še dva odstotka od celotnega zneska je davek od prometa z nepremičninami.
Če si v hišo vlagala, se to odšteje od tega zneska (50.000, vendar moraš imeti dokazila).

O hvala 🙂
Torej nova okna lahko recimo odštejem? To je edino kar imam račun čeprav je bilo obnovljeno praktično vse ampak nisem vedela, da bom te račune kdaj rabila:(

Davek na kapitalski dobiček(50 000). Verjetno bi bilo treba upoštevati tudi revalorizirano vrednost. In pa kakšna dokazila o vlaganju, če jih imaš- bi tudi znižala davek.Samo ugibam! Zato je najbolje, da vprašaš kakšnega nepremičninarja, ali pa kar na davčno…

Bodi previdna, jaz sem konec lanskega leta prodal nepremičnino po pol nižji ceni, kot jo je ocenila GURS in so mi prometni davek obračunali od Gursove cene, ne od cene v prodajni pogodbi, torej ne upoštevajo dejanske vsote, ki jo ti prejmeš na račun ampak tisto GURSovo oceno.

To bi bilo fajn, saj mi je GURS izračunal tretjino tržne vrednosti. Predvidevam, da v takem primeru ne upoštevajo njihove cenitve? 😉

hvala saj. Bom res stopila do davčne. Želela sem imeti vsaj približno sliko preden naredim naslednji korak.

Upam, da te ne bo ganjal še Gurs, ker nisi javila sprememb podatkov (o obnovi, ker to seveda zvišuje vrednost nepremičnine).

Oni si za odmero davka od dobička vzamejo nekaj časa, da pregledajo, ocenijo, preverijo …

Ma oni so to ocenili po obnovi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close