Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Plačilo davka pred dobljeno kupnino za stanovanje?!?

Plačilo davka pred dobljeno kupnino za stanovanje?!?

Pozdravljeni!

S kupcem sem sklenila prodajno pogodbo za stanovanje. Za celotno kupnino za stanovanje bo najel kredit oz. ga že ima odobrenega. Zanima pa me, zakaj banka potrebuje overjeno pogodbo s strani notarja, da mi kupnino nakaže. Ker če hočem pogodbo overiti pri notarju, moram plačati najprej davek. Zakaj plačati prej davek za prodajo, če kupnine še nimam nakazane? To mi je kar malo čudno. Ko sem jaz kupovala stanovanje, sem tudi najela nekaj stanovanjskega kredita, pa sem overjeno pogodbo dostavila naknadno in celo v prodajni pogodbi je bil člen, da se davek od prometa nepremičnin plača po prejeti celotni kupnini.
V tem primeru pa nimam are, če plačam davek – lahko deponiram pogodbo pri notarju, dokler mi ne nakažejo kupnine, ampak mislim, da ne bom pristala v to. Dokler nimam celotne kupnine, ne bom plačevala davka. Naj se kupec dogovori na banki.
A ima kdo podobno izkušnjo?
Hvala!

Kupec se ne bo mogel dogovoriti na banki, saj banka na tako opcijo nebo pristala. NApako ste v štartu naredili vi sami, saj bi bilo prav da vzamete od kupca 10% aro, s katero bi potem pokrili stroške plačila 2% Davka na promet nepremičnin in overitve vašega podpisa.
Še zmeraj pa lahko zadeve rešite dokaj preprosto in tako, da boste vsi zadovoljni,…, konec kocev verjetno želite prodati stanovanje. Ali? s kupcem se dajte dogovoriti, da vam da ARO (ki je lahko tudi manjša od 10% – recimo toliko kot znaša 2% davek na promet..) ali pa da on plača davek na promet nepremičnin in se mu to odšteje od kupnine.
Banka pač zahteva, da je pred nakazilom kupnine prodajalcu overjena prodajna pogodba ali deponirana pri notarju ali pa pri njej. Tako se namreč zavaruje, da bo od vas kot fizične osebe res dobila prodajno pogodbo in vpisala svojo hipoteko,…..
Vi pa bi sebe morali zavarovati tako, da bi od kupca zahtevali ARO.

S kupcem sva se sedaj dogovorila, da mi on da denar za plačilo davka, ampak da pri tem narediva posojilno pogodbo, saj mi bo nakazana vsa kupnina, jaz mu pa ta denar po prejemu kupnine potem vrnem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close