Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plačilo davka pri oddaji stanovanja

Plačilo davka pri oddaji stanovanja

Mož oddaja stanovanje za ceno 860 eur mesečno. Vse je po predpisih. Zanima me ali lahko odpre sp in tako odda napoved. Ali je kaj manjši davek. In kako to uredi, če lahko kdo napiše.

Kot s.p. lahko oddaja stanovanje – ČE je stanovanje preneseno v osnovna sredstva s.p.-ja ali pa že nabavljeno v okviru dejavnosti s.p.-ja.

Torej misliš da bo s prispevki, davkom, računovodjo če ne boste sami….plačal manj kot 2300 letno?

Lahko

https://data.si/blog/normiranci-2025-kaksne-so-novosti/

Možno je. Zakonodaja omogoča oddajo preko s.p. ali popoldanskega s.p.. Za popoldanski s.p.plačaš zavarovanje cca 70 EUR in akontacijo davka na dobiček. . Zgoraj je lestvica obdavčitve- zgornji link. Do konca marca oddaš bilanco , obrazec DDD v edavkih. Ne rabiš računovodje, vodi si račune v Excelu. To je to .

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimna282, 11.04.2025 ob 19:28

https://data.si/blog/normiranci-2025-kaksne-so-novosti/

Možno je. Zakonodaja omogoča oddajo preko s.p. ali popoldanskega s.p.. Za popoldanski s.p.plačaš zavarovanje cca 70 EUR in akontacijo davka na dobiček. . Zgoraj je lestvica obdavčitve- zgornji link. Do konca marca oddaš bilanco , obrazec DDD v edavkih. Ne rabiš računovodje, vodi si račune v Excelu. To je to .

To kar višje pišejo, ne drži. Pravo ne pozna razlike med s.p. in fizično osebo. Davcna številka je enaka. Vi lahko stanovanje ki ga imate fizično, z izjavo ki jo sami napišete, prenesete na s.p. Verjemite da vem kaj pišem, ker se s tem ukvarjam in sem že imela kontrolo Fursa in je bilo vedno vse ok.  Stanovanja lahko oddajas preko s.p., tudi v tujini.

Anonimna282, 11.04.2025 ob 19:32

To kar višje pišejo, ne drži. Pravo ne pozna razlike med s.p. in fizično osebo. Davcna številka je enaka. Vi lahko stanovanje ki ga imate fizično, z izjavo ki jo sami napišete, prenesete na s.p. Verjemite da vem kaj pišem, ker se s tem ukvarjam in sem že imela kontrolo Fursa in je bilo vedno vse ok.  Stanovanja lahko oddajas preko s.p., tudi v tujini.

No boš potem povedala, ko boš želela osnovna sredstva prenesti nazaj na fizično osebo. In lahko imaš ti pregled Fursa samo eni so debili, če pa te je pravi pregledal in rekel, da je vse OK potem se nimaš kaj sekirati. In ta, ki ti je potrdil, da delaš pravilno si dobila pisno?

Vidiš, 11.04.2025 ob 20:33

No boš potem povedala, ko boš želela osnovna sredstva prenesti nazaj na fizično osebo. In lahko imaš ti pregled Fursa samo eni so debili, če pa te je pravi pregledal in rekel, da je vse OK potem se nimaš kaj sekirati. In ta, ki ti je potrdil, da delaš pravilno si dobila pisno?

Nobenih osnovnih sredstev ni. Govorim o normiranem s.p.  S.p. lahko oddaja stanovanja, ki jih ima /oddaja lastnih ali tujih nepremičnin. Zemljiška knjiga ne pozna s.p. lastnik je podjetje (d.o.o.) ali pa fizična oseba/s.p . Razumeš? Ne vem kaj imate od tega,da dajete take lažne informacije? S tem se ukvarjam že dolgo , oddajam preko s.p., v Sloveniji in tudi prijavim prihodke iz  tujine. Zaradi svetovnega davka (prihodke od tujine moraš prijaviti v Sloveniji in plačati razliko v davku) , tujina javi slovenskemu fursu prihodke v tujini, zato me kontaktirajo, če  sem v Sloveniji plačala davke od oddaje v tujini . Pokažem bilanco od s.p.,  kjer prijavim prihodke iz tujine in stvar je zaključena. Vsako leto preverjajo in vsako leto je ok. Razumeš?

Popoldanski s.p. so prispevki skoraj 100e. Plus pokojninsko in zdravstveno. Skupaj cca 180e. Plus davek. Ki če bi bil norminiranec znaša nekaj čez 400e. Torej skupaj cca 2600 letno. Če normalno prijavi najemnino pa plača 2300 davka letno. Prek s.p. se splača če imaš več stanovanj oz. višji dohodek. Ljudje resno nič ne preračunate preden se nečesa lotite? Če vam ne gre, zakaj nekomu ne plačate tiste par 10e, da vam preračuna stvari?

ne, 11.04.2025 ob 21:39

Popoldanski s.p. so prispevki skoraj 100e. Plus pokojninsko in zdravstveno. Skupaj cca 180e. Plus davek. Ki če bi bil norminiranec znaša nekaj čez 400e. Torej skupaj cca 2600 letno. Če normalno prijavi najemnino pa plača 2300 davka letno. Prek s.p. se splača če imaš več stanovanj oz. višji dohodek. Ljudje resno nič ne preračunate preden se nečesa lotite? Če vam ne gre, zakaj nekomu ne plačate tiste par 10e, da vam preračuna stvari?

[/quote

Za eno stanovanje se res ne splača. Naj raje goljufajo , prijavijo pol nižjo najemnino in od tega plačajo davek. Če pa imajo več nepremičnin za oddajo, se pa splača odpreti s.p.

Moram pa popraviti, zz in ZPIZ za popoldanski s.p. so 99 EUR, nato je akontacijadavka na dobiček ki znaša 4% od letnega prometa torej 400 EUR na leto, to je na mesec 34 EUR. Skupno 134 EUR na mesec. Če prijavi malo manjšo najemnino v dohodnini kot fizična oseba  , jo pride cenejši davek. Zato taki v večini delajo . Če imaš več nepremičnin in oddajo v tujini pa se splača polni s.p.

Na, izvoli

Oddajanje nepremičnine preko s.p.

V kolikor podjetnik nepremičnino uporablja za opravljanje svoje dejavnosti, med katero sodi tudi oddaja v najem, v celoti ali njen pretežni del, mora nepremičnino v skladu s SRS 30.12 prenesti v poslovne knjige in jo evidentirati v registru osnovnih sredstev.

Prvič oddajam stanovanje vse po predpisih. Najemnina je 150e mesečno.  Koliko bom dobila davka za 6 mesecev? Šteto brez olajšave za 2 otroka pod 14 let.

Hvala za odgovor.

Anonimno 2158, 11.04.2025 ob 23:45

Prvič oddajam stanovanje vse po predpisih. Najemnina je 150e mesečno.  Koliko bom dobila davka za 6 mesecev? Šteto brez olajšave za 2 otroka pod 14 let.

Hvala za odgovor.

202,5e

Racunovodkinja, 11.04.2025 ob 22:59

Na, izvoli

Oddajanje nepremičnine preko s.p.

V kolikor podjetnik nepremičnino uporablja za opravljanje svoje dejavnosti, med katero sodi tudi oddaja v najem, v celoti ali njen pretežni del, mora nepremičnino v skladu s SRS 30.12 prenesti v poslovne knjige in jo evidentirati v registru osnovnih sredstev.

Jaz že 15 let oddajam preko s.p. in  sem normiranka. Nobenih osnovnih sredstev ni tu, samo izjava da lahko s.p. upravlja z nepremičnino zadostuje.  Zadnjih 5 let oddajam tudi v tujini, v dveh državah. Moja glavna dejavnost je oddajanje, ostalo so razne storitve. Vsako leto imam od FURS rutinske preglede, ker preverijo če so prihodki iz tujine prijavljeni in plačani v SLO. V bilanci se vidi da sem normiranka. Tu je treba le paziti da ne presežeš letnega prometa za normiranca. Tudi veliko računovodij ne ve teh stvari, sem preverjala pri večih,eni pojma nimajo, sploh kadar so prihodki iz tujine. Zato smo se obrnili takrat na FURS, kako je pravilno.

Anonimna282, 12.04.2025 ob 09:58

Jaz že 15 let oddajam preko s.p. in  sem normiranka. Nobenih osnovnih sredstev ni tu, samo izjava da lahko s.p. upravlja z nepremičnino zadostuje.  Zadnjih 5 let oddajam tudi v tujini, v dveh državah. Moja glavna dejavnost je oddajanje, ostalo so razne storitve. Vsako leto imam od FURS rutinske preglede, ker preverijo če so prihodki iz tujine prijavljeni in plačani v SLO. V bilanci se vidi da sem normiranka. Tu je treba le paziti da ne presežeš letnega prometa za normiranca. Tudi veliko računovodij ne ve teh stvari, sem preverjala pri večih,eni pojma nimajo, sploh kadar so prihodki iz tujine. Zato smo se obrnili takrat na FURS, kako je pravilno.

Sploh veš ne, da si prenesla nepremičnino v dejavnost!

Preberi cel članek

Za prenos nepremičnine v dejavnost fizična oseba sprejme sklep – interno knjigovodsko listino, da se sme njegova nepremičnina uporabljati za dejavnost.

Racunovodkinja, 11.04.2025 ob 12:01

Kot s.p. lahko oddaja stanovanje – ČE je stanovanje preneseno v osnovna sredstva s.p.-ja ali pa že nabavljeno v okviru dejavnosti s.p.-ja.

ni potrebno

sem oddajala eno leto stanovanje kot normirani s.p., ni bilo treba vodit nobenih knjig, vsi davki so avtomatsko hodili na s.p. nusz, davek od premoženja

in nobenega internega sklepa nihče ni iskal nikjer

point normiranca je, da ne rabiš birokracije

dejnehino, 12.04.2025 ob 14:44

ni potrebno

sem oddajala eno leto stanovanje kot normirani s.p., ni bilo treba vodit nobenih knjig, vsi davki so avtomatsko hodili na s.p. nusz, davek od premoženja

in nobenega internega sklepa nihče ni iskal nikjer

point normiranca je, da ne rabiš birokracije

Point normiranca je, da ne potrebuješ voditi vseh poslovnih knjig in se ubadati s stroški, ker imaš priznane fiksne.

Še vseeno pa velja to, kar sem prilepila zgoraj!

Racunovodkinja, 12.04.2025 ob 10:58

Sploh veš ne, da si prenesla nepremičnino v dejavnost!

Preberi cel članek

Za prenos nepremičnine v dejavnost fizična oseba sprejme sklep – interno knjigovodsko listino, da se sme njegova nepremičnina uporabljati za dejavnost.

Sem vprašala računovodkinjo. Nimaš prav. V osnovno sredstvo daš , kadar kupiš iz podjetja. Isto kot pri d.o.o. Drugo je če upravlja s.p. z nepremičnino ki je v lasti fizične osebe in jo z interno pogodbo prenese v upravljanje s.p. na primer mož in žena dasta v upravljanje moževemu ali ženinemu s.p.

OMG, če si ti računovodkinja, sem jaz papež. Pojma nimaš. Zakaj bi nekdo dajal v osnovno sredstvo, če podjetje ni kupilo nepremičnine? Ti mešaš vse pojme.Poznam jih cel kup , ki imajo popoldanski s.p. in oddajajo stanovanje kot normirani s.p.

Je na linku, ki sem ga prilepila, vse jasno napisano.

Racunovodkinja, 12.04.2025 ob 18:52

Je na linku, ki sem ga prilepila, vse jasno napisano.

Ne locis, upravljanje in nakup preko podjetja. Če kupiš s firmskim  denarjem  , seveda gre v osnovno sredstvo. Drugace pa ne, kje je logika, da bi zasebno last dajal v osnovno sredstvo podjetja.

OMG, 12.04.2025 ob 19:06

Ne locis, upravljanje in nakup preko podjetja. Če kupiš s firmskim  denarjem  , seveda gre v osnovno sredstvo. Drugace pa ne, kje je logika, da bi zasebno last dajal v osnovno sredstvo podjetja.

In kaj sem jaz napisala?

In kaj je avtoričino vprašanje?

Ti zdaj mešaš jabolka in tenis žogice.

Pa da ne boš iskala

Avtorica je vprašala

Mož oddaja stanovanje za ceno 860 eur mesečno. Vse je po predpisih. Zanima me ali lahko odpre sp in tako odda napoved. Ali je kaj manjši davek. In kako to uredi, če lahko kdo napiše.

In jaz sem odgovorila

In da seveda gre z izjavo, ki pa dejansko pomeni točno to (in ne, da je to kar nekaj, ki nima nobenih posledic, kot je nekdo napisal)

New Report

Close