Plačilo davka pri prodaji nepremičnine
S možem kupujeva stanovanje. Kupoprodajna pogodba je že podpisana, zdaj čakamo (oz. prodajalec čaka) odločbo o odmeri davka. Vlogo je že dal.
Zanima me, kakšen je postopek, ko enkrat dobi odločbo. Verjetno jo dobi skupaj s položnico za plačilo. Kako pa potem ureja naprej (ko plača), da mu davčna potrdi pogodbo? Kako hitra je davčna pri preverjanju plačila? Smo v manjšem kraju, kjer ni davčnega urada, samo izpostava.
Malo se nam mudi zaradi kredita…
Domnevam, da ste sestavo pogodbe zaupali strokovnjaku (notar, odvetnik, nepremičninska agencija), torej vam je ta verjetno razložil nadaljnji postopek. Pogodbo ste oddali na DURS. Ta si zadnje čase vzame kar precej časa, da odmeri davek. Včasih se je dalo urediti vse v enem dnevu, zdaj pa se na DURS-u sklicujejo na 30-dnevni zakonski rok za reševanje zadeve in toliko časa včasih res tudi traja. Če želite hitrejši postopek, predlagam, da urgirate na DURS-u in prosite za prednostno reševanje zadeve, kar urejanje kredita že je. Pozanimajte se, kateri referent rešuje vašo zadevo in ga pokličite ali pa stopite osebno do davčnega urada. Ko bo davek plačan, priporočam, da davčnemu referentu posredujete dokazilo o plačilu in potem vam DURS vrne potrjen en izvod pogodbe. Pozanimajte se, ali vam ga bodo poslali po pošti ali pridete pogodbo iskat osebno (praksa je različna po davčnih organih). S pogodbo, potrjeno s strani DURS-a, da je plačan davek na promet nepremičnin, morate do notarja, kjer prodajalec overja svoj podpis na pogodbi. S seboj mora imeti veljavni osebni dokument in tudi osebne dokumente kupca, ker notar preverja in vpisuje podatke obeh strank. Podpis pa, kot že rečeno, overja le prodajalec! V kolikor je pogodba sklenjena v obliki notarskega zapisa, overitev podpisov ni potrebna. Pri prodaji stanovanja ni potrebnih drugih potrdil, ki se sicer zahtevajo pri prodaji zemljišča. Ko je podpis prodajalca notarsko overjen, je pogodba sposobna za vpis v zemljiško knjigo. Na podlagi takšne pogodbe banka dokončno odobri kredit, kupec pa se lahko vknjiži v zemljiško knjigo.
Ja, tudi jaz predlagam najprej klic svojega referenta na dursu. Najprej povprašajte, ali je vloga sploh popolna. Čeprav smo mi vložili “vse, kar je treba”, je seveda manjkalo še en kup stvari… Potem sem to kar osebno nesla tja, prosila, da se res res mudi (prav tako zaradi kredita kupcev) in mi je kar tam dala podatke za banko. Sem šla plačat na banko in prišla takoj nazaj na durs, kjer mi je poštempljala pogodbo in sem šla takoj k notarju. Poskusi se izogniti pošiljanju po pošti, raje osebno prevzemajte stvari.
S seboj mora imeti veljavni osebni dokument in tudi osebne dokumente kupca, ker notar preverja in vpisuje podatke obeh strank. Meni je zadoščalo, da sem imela kopije osebnih dokumentov kupcev.
Svetujem tudi, da prodajalcu sporočite, pri katerem notarju boste urejali kredit. Naj tudi on pri istem overja podpise in verjetno je najlažje, če kar on prevzame pogodbo v hrambo in jo zadrži, dokler ni plačana vsa kupnina. Potem še kar pri njemu uredite vpis v ZK.
davčna si vzame čas en mesec, kolikor ga ima na voljo.
kako preveri, da je bil davek plačan?
ja pišuka, potrdilo o plačilu jim moraš dostavit, sicer ni žegna, a ne. brez potrdila o plačilu ti ne bodo potrdili pogodbe.
izstavijo ti položnico, ti greš in jo plačaš in čez pet minut si lahko že nazaj s potrdilom.