Plačilo davka!!!
Pozdravljeni!
Prosila bi, če mi lahko kdo pomaga. Ni mi jasno kako je s plačilom davka od kapitalskega dobička pri prodaji stanovanja.
Se pravi, pred notarsko overbo pogodbe moram plačati davek ob prodaji nepremičnine, ki znaša 2%, in sicer na DURS-u. Ne vem pa kdaj potem plačam 20% davek od kapitalskega dobička!!! Ni mi tudi jasno ali na DURS-u sami izračunajo valorizacijo ali kako to gre?!?!?!
Najlepša hvala!!!!!
Istočasno ko plačaš davek na promet z nepremičninami (2%) dvigneš obrazec za napoved dobička doseženega s prodajo nepremičnine in mislim da je rok za oddajo 15 dni po overovitvi pogodbe. V napoved (obrazec : MF-DURS obr. DOHKAP št.5) vpišeš vse podatke ( zraven dobiš navodila).
Bodi pozorna da vpišeš vse postavke ki ti davek znižujejo ( investicije , stroški vzdrževanja, davek na promet z nepremičninami-2%, stroški cenitve)
Če si lastnica stanovanja več kot tri leta in imaš v stanovanju prijavljeno stalno bivališče si davka na kapitalski dobiček oproščena. Vendar moraš vseeno oddati napoved!
Davčna ti nato izda odločbo! Čez koliko časa ??????
Ti moraš potem ko dobiš odločbo v 30 dneh plačat!
Po moje prej kot 2 meseca po overovitvi pogodbe še ne bo treba plačat!
lp
Napoved za odmero davka na kapitalski dobiček se načeloma vloži istočasno kot napoved za odmero davka na promet nepremičnin (v 15 dneh od dneva nastanka obveznosti, torej od dneva sklenitve pogodbe). Rok za izdajo odločbe je 30 dni od dneva vložitve napovedi, rok za plačilo davka pa ravno tako 30 dni od dneva prejema odločbe. Davčni uradi imajo različno prakso glede izdaje odločb. Načeloma pa izdajo odločbo za kapitalski dobiček kasneje kot za davek na promet nepremičnin. Lahko pa jo izdajo tudi istočasno (sploh v primeru, ko obstaja po nihovi individualni presoji možnost, da zavezanec ne bi hotel plačati davka na dobiček).
Glede revalorizacije pa: Če je bila pogodba sklenjena letos, potem revalorizacije ni (nov Zakon o dohodnini je namreč ne predvideva).
LP
Kako ni revalorizacije!
Moja situacija: Predpogodba za prodajo stanovanja ki je bilo kupljeno 1.7.2002 je bila sklenjena decembra 2006. Ara plačana. Pogodba bo overjena in sklenjena 15.3.2007.
A to pomeni da če bi prodal stanovanje pred 1.1.2007 bi lahko odštel revalorizacijo? Sedaj pa jo ne morem?
To pomeni da sem popušil 20% olajšave kar znese 3000 eur več davka?
Davčna obveznost nastane z dnem sklenitve pogodbe in ne predpogodbe. Če boste sklenili pogodbo 15.3.2007, se bo davek na kapitalski dobiček obračunaval po zakonodaji, ki je v veljavi od 01.01.2007 in revalorizacije ni več. Po novem, pa se vam avtomatsko prizna ob pridobitvi (za vas 01.07.2002) in ob odtujitvi (2007) 1% normiranih stroškov.
Pogodba je sklenjena, ko je podpisana, overi pa se lahko, ko se poravna DPN.
Se popolnoma strinjam z odgovorom.
No saj ni tako hudo.
Vrednosti stanovanja ob prodaji v eur odšteješ vrednost ob nakupu v eur ( spremeniš sit v eur po srednjem tečaju) odšteješ še 2% davka na promet z nepremičninami , odšteješ 1% normiranih stroškov in odšteješ vsa vlaganja v stanovanje.
Ali imam prav?
Sem se ustrašil da bo osnova za davek razlika v tolarjih med nakupna in prodajno ceno stanovanja. Ker pa je vse v eur (tečaj je šel gor) to pokrije del revalorizacije?
Prosim za pomoč na primeru: torej nabavna cena v 2005 je npr. 15 mio SIT, prodajna v 01/2007 je npr. 25 mio SIT. Kako torej izračunam davek na dobiček od kapitala glede na to, da ni več revalorizacije (investicij v stanovanje ni bilo).
Hvala in lep pozdrav!
Ne vem, če smo se prav razumeli. Kupnino ob nakupu stanovanja preračunate v EUR po srednjem tečaju Banke Slovenije, ki je veljal na dan sklenitve pogodbe (tiste s katero ste kupili stanovanje). Tej kupnini prištejete še vaše morebitne investicije v nepremičnino, DPN (če ste ga takrat VI plačali), cenitev do določenega zneska (če ste jo VI plačali) in 1 % normiranih stroškov. Na ta način dobite nabavno vrednost nepremičnine. Vrednost nepremičnine ob prodaji (prodajno vrednost) pa dobite tako, da kupnini odštejete DPN (če ga boste VI plačali), cenitev do določenega zneska (če jo boste plačali vi) in 1 % normiranih stroškov. Če sedaj od prodajne vrednosti odštejete nabavno vrednost dobite osnovo za računanje kapitalskega dobička. LP
Kako se izračuna razlika sem zgoraj že pojasnila (glej gornji odgovor mp25), dodala bi samo še to, da srednji tečaj banke Slovenije na določen dan najdete na spletni strani Abanke d.d. LP
Hvala tudi v mojem imenu!
LP
mene pa sam zanima kera je formula, če hočem izračunat davek od prodajne cene?
(krat 0,11176) a je taprava?
Forum je zaprt za komentiranje.