Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo plačilo dohodnina

plačilo dohodnina

na kratko nezaposlena vzdržuje me mož in ima za olajšavo mene in otroke.
Lani sem prvič dobila za plačat dohodnino od katastra.Pa sem plačala.Dohodek od tega je bil okrog 200e,plačilo 34e dohodnine.Letos dobim enako.Zanima me zakaj? Kaj ne dobim letos nazaj tega kar sem lani plačala,ker sem nezaposlena in sploh nimam nobenega dohodka.Tudi ta dohodek ne vem kje so dobili?NJiva je neobdelana in nimam nič od tega.Hvala za odgovor in pojasnilo kaj naj plačam ali napišem pritožbo?

Pozdravljena,

imate kmetijsko zemljišče – njivo, in ni v uporabi. Za potrebe ugotavljanja katastrskega dohodka se ločeno evidentirajo tudi kmetijska zemljišča za obdelavo (njiva).
Katastrski dohodek se izračuna kot razlika med tržno vrednostjo možne pridelave na posameznem kmetijskem ali gozdnem zemljiščuin upravičenimi nujnimi pridelovalnimi stroški. Katastrski dohodek se za kmetijska zemljišča za obdelavo ugotovi kot možni tržni dohodek od poljedelskih pridelkov, namenjenih za hrano, krmo in predelavo, glede na običajno strukturo pridelave.
Katastrski dohodek se ugotovi na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe in boniteto zemljišča, na podlagi kalkulacij za ugotavljanje katastrskega dohodka za pridelke glede na posamezne vrste dejanske rabe.
Zakonodajalec torej smatra, da bi lahko s to njivo ustvarili 200 €dobička in vam od tega odmeri davek.
Ta davek je dokončen in ga ne morete dobiti nazaj.

Za dodatna pojasnila sem vam na voljo,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Nazaj ga ne more dobiti, ker ga je lani plačala za leto 2015, letos pa ga mora plačati za leto 2016. Rok za ugovor na informativni izračun dohodnine za leto 2016 je žal že zamudila.
Če pa mož ne bi uveljavljal olajšave za njo za celo leto, ampak samo za 11 mesecev, bi lahko ona uveljavljala svojo splošno olajšavo za 1 mesec, in ta bi ji znižala davčno osnovo iz 200,00 eur na 0,00 eur, tako da ji davka ne bi bilo treba plačati.

V zvezi s tem mnenjem imam zadržke. Čisto strokovne narave 🙂

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close