Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti plačilo NUSZ in kat.dohodka

plačilo NUSZ in kat.dohodka

Pozdravlejni!

Zanima me ali lahko država kasira davek od katastrskega dohodka iste parcele za katero občina pobira NUSZ. Parcela je v cekti zazidalna , ni pa pozidana.

Zanima me tudi če lahko prejme delodajalec sklep o izvršitvi, ne da bi jaz dobila ta sklep domov. Ta ki terja je poslal na isti dan obe pošti, katere še jaz nisem prejela, delodajalec pa je in mi hoče znesek odtegniti od plače.

LP

Glede katastrskega dohodka in nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča:

Katastrski dohodek se ugotavlja (oz. plačuje) od njiv, travnikov, vrtov, sadovnjakov, vinogradov,
gozdov …

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se plačuje na območju mest in naselij mestnega značaja; na območjih, ki so določena za stanovanjsko in drugačno kompleksno gradnjo; na območjih, za katere je sprejet prostorski izvedbeni načrt, in na drugih območjih, ki so opremljena z vodovodnim in električnim omrežjem. Območje, na katerem se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, določi občina.

Menim, da je možna varianta, da se za eno parcelo odmerita tako katastrski dohodek, kot tudi NUSZ, vendar le v primeru, da na parceli npr. stoji stavba z velikim vrtom ali sadovnjakom.
Ker niste navedli, kaj na vaši parceli stoji oz. kakšna je njena kultura (po zk izpisku oz. izpisku iz katastra), vam žal podrobneje ne morem odgovoriti.

Svetujem vam, da se obrnete na DURS glede pojasnila o plačilu oz. obračunu NUSZ za vašo parcelo. Morda gre za napačno obračunavanje.

Glede sklepa o izvršbi:

Sklep o izvršbi pošlje sodišče.
Načeloma bi ga morala z delodajalcem dobiti istočasno,če redno dvigujete priporočeno pošto.
Preverite, ali je delodajalec prejel sklep s sodno pošiljko (ker navajate, da je sklep poslal “ta ki vas terja”).
Delodajalec je dolžan spoštovati pravnomočen sklep o izvršbi, ki ga prejme od sodišča in opraviti ustrezne odtegljaje vaše plače.

_____________________________ ODVETNICA HELENA PRIMOŽIČ TAVČARJEVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA

Pozdravljeni,
moj partner se je v januarju ločil, z bivšo ženo sta lastnika vsak polovice stanovanja. Kljub temu je dobil položnico za odmero NUSZ v celoti na svoje ime. Napisal je pritožbo pa mu po enem mesecu in več niso odgovorili, napisal je še mejl, klicaril je po telefonu – seveda se ni nihče oglasil. Pred 14 dnevi je še enkrat vložil pritožbo z obrazložitvijo. Odgovora spet ni dobil, je pa opazil, da so naredili izvršbo na njegov bančni račun. Poklical je pristojne, jih tokrat dobil na telefon, vendar mu je gospa povedala, da mu bodo sicer poslali novo odločbo, žal mu pa stroškov, ki so jih imeli pri banki (mislim, da nekaj čez 33 eur) ne morejo vrniti.
Mar res ne moremo ničesar narediti in lahko samo mirno požremo napako pristojnih na DURSU? Za nekoga 30 eur res ni veliko, meni pa se zdi zelo neumno, da bi jih kar tako podarili in mirno požrli napako.
No, odvetnika zaradi 30 eur seveda ne bi najemali.

Hvala za odgovor in lep dan.

Spoštovani,

Če se med letom spremeni zavezanec za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ima zavezanec, ki mu je bila izdana odločba, v 15 dneh po spremembi pravico zahtevati, da se odločba spremeni tako, da se njegova obveznost zmanjša in se novemu zavezancu določi ustrezen znesek nadomestila.
Kolikor ste navedeno obveznost opravili, menimo, da imate pravico do vračila stroškov izvršbe, sicer pa te pravice nimate.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close