Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Plačilo provizije

Plačilo provizije

Spoštovani,

zanima me kakšna so pravila pri plačilu provizije nepremičninski agenciji ob nakupu preko njih.
Kdaj se plača provizija? Ob koncu posla – plačilu zadnjega dela kupnine? Ali pol ob podpisu pogodbe in pol na koncu? Kako drugače?

Pa še: agentka nam ob ogledu nepremičnine, ni podala v podpis pogodbo o posredovanju, na kateri bi bila opredeljena provizija. Agentko smo kontaktirali sami (odzvali smo se na oglas na spletu). Ko smo se odločili za nakup, nam je le ustno sporočila, kakšna je provizija. Ali imam prav, da agenciji formalno nismo dolžni plačati provizije? Čeprav jo seveda bomo, ker si zelo želimo realizirati posel :o(

Hvala za odgovor,

Suzana

Hm, tako se ravno ne posluje. Če niste podpisali pogodbe niste dolžni plačati posredniške provizije. V pogodbi bi bilo določeno kdaj plačate provizijo. Poleg prejmete splošne pogoje poslovanja, da lahko vidite kaj vam posrednik nudi za provizijo. In zelo pomembno ali ima LICENCO in zavarovano odškodninsko odgovornost ( obvezne sestavine pogodbe o posredovanju ).
Predlagam, da plačate ( če sta se tako odločila ) po zaključku posla.

lp

Bom pisala kar v to temo, ker imam vprašanje glede plačila provzije.

Kdo plača provizijo agenciji pri najemu stanovanja? Do sedaj sem namreč mislila, da če lastnik najeme agencijo, da mu ta najde najemnika, da potem on (torej lastnik) plača provizijo. Gospod iz ene agencije pa mi je povedal, da provizijo plača najemnik.
Ni mi čisto jasno zakaj? A je to v vseh primerih tako ali je odvisno od agencije do agencije?

Logično bi mi bilo, da bi jaz kot (bodoči) najemnik plačala provizijo samo v primeru, če bi sama najela agencijo, da mi ta poišče stanovanje, ne pa da morem jaz kot najemnik plačati tudi provizijo agencije v primeru, če jo najame lastnik, da mu odda stanovanje.

Upam, da ste razumeli vprašanje in da se nisem pri opisu preveč zaštrikala:)

Lp!

Moj odgovor vam verjetno ne bo po godu. Na našem trgu se je izoblikovalo pravilo, da provizijo pri najemu plača najemnik. Razlog za to je preprost: povpraševanje po najemu je bistveno višje od ponudbe. Če ne želite sodelovati z agencijo, dajte oglas v časopis in počakajte na odziv.

Srečno

lp

Ne, odgovor mi res ni najbolj všeč:)

Torej je potem vseno, če plačam jaz provizijo agenciji, ko sem sama našla stanovanje (sama brskam vse pa kličem pa je lastnik samo najel agencijo) ali pa če enostavno jaz najamem agencijo, da mi najde tako in tako stanovanje, brez da se jaz obremenjujem in klicarim in dirkam okoli. Je drugi primer sploh možen?

Ker če v končni fazi jaz plačam provizijo v vsakem primeru, potem si raje prihranim čas in prišparam na telefonu in mi agencija poišče primerno stanovanje. Ali je provizija v tem primeru še višja?

Lp in hvala za hiter odgovor!

Če sama najdete stanovanje NE plačate provizije nikomur, ker ste direktno povezana z najemodajalcem.

Če pa najamete agencijo pa naj bi vam ga našla ona. Enomesečna najemnina je dovolj.

Probajte najprej sama z oglasom pa boste videla, kaj bo.

lp

Še eno vprašanje, potem pa vam pustim malo dihati:)

Če mi sami ne uspe dobiti stanovanja in grem nato v več agencij, da mi te pomagajo, a potem moram plačati vsem agencijam nekaj ali plačam samo tisti, ki mi najde stanovanje, za katerega se nato odločim?

Lp!

Ta bi bila pa huda. Plačate samo tistemu preko katerega najamete stanovanje. Glejte, da imate pogodbo vsaj z eno leto z možnostjo podaljšanja, če vam karkoli ni ok jo lahko odpoveste prej.
lp

Najlepša hvala za nasvete.

Lp!

Hvala za odgovor!

Vem, da praviloma ne bi bila dolzna placati. Vendar sem prepricana, da potem ne bi bilo nic s poslom. No, in zdaj se tolazimo z dejstvom je, da je posrednica naredila ze kar nekaj potez nam v prid.

Lep pozdrav,

Suzana

Tema je sicer že starejša, a bom vseeno opisala svoj primer. Ob ogledu nepremičnine mi je agentka tako mimogrede pod nos pomolila neki listek, formata A 5, naj podpišem. Na listku je bil naveden objekt, datum ogleda, ime agentke, spodaj sta bili črtici za podpis in še nekaj besedila v najmanjšem možnem fontu. Vprašala sem jo, kaj podpisujem, je rekla, oh nič pomembnega, to je za bolj za mojo evidenco in za dokazilo, da sem vas res pripeljala na ogled….
In glej si ga zlomka, ob podpisu pogodbe in plačilu are me šef agencije opozori, da jim moram plačati tudi provizijo, da je to zapisano na tistem “nepomembnem” ceglcu, ki mi ga je agentka tako mimogrede porinila pod nos. Seveda je res pisalo, in to v drobnem tisku, ki sem ga komaj lahko prebrala, čeprav ne nosim očal in imam skoraj 100-procentni vid. Skratka, vedno skrbno prebrati, kaj podpisujete.
Kolega je kupil stanovanje v enem od zloglasnih objektov, prav tako prek agencije, ki pa mu v podpis ni dala pogodbe o posredovanju pri nakupu. Je že vedela, zakaj. Tako ne more dokazati, prek koga je kupoval….
Tudi vse ostalo v mojem primeru je bila ena sama šlamparija, pogodba je takšna, da me jo je sram komurkoli pokazati, s pomočjo agencije sem kupila stanovanje brez urejene dokumentacije, ko sem se pritožila na GZ, kjer je ta agencija članica, so mi po več kot letu dni odgovorili, da so agencijo opozorili, naj stranke informira, da se upravni postopki ne končajo vedno v prid stranke…. O kakšnem opravičilu ni bilo niti govora, šef me je celo nadrl, da kompliciram in da ga ne zanima, kaj pravijo na občini.

Preverite vašega posrednika !
Prostovoljno nobeden ne pove, da dela na črno!
http://www.nepremicninsko-posredovanje.mop.gov.si/imenik/index.php
Licenco mora imeti vsak, ki opravlja oglede (ne njegov oče, prijatelj ali daljni stric).

Agencij je ogromno in žal vse ne delajo tako kot bi bilo potrebno,
Za plačilo agencijske provizije je obvezen podpis pogodbe o posredovanju, izročitev splošnih pogojev in kopija zavarovanja odškodninske odgovornosti.
Posredniške pogodbe znajo biti kar izčrpne, predvsem zaradi tega, ker so bili agentje in agencije že velikokrat ”nategnjeni” pri plačilu in se želijo zavarovati za kar največ možnih izpadov provizije.
Poštenje in transparenca sta tu bistvenega pomena za vse vpletene. Ni pa zanemarljiv faktor, da med 80 % – 90 % ljudi ne prebere kaj podpisujejo, tudi, če ni drobnega tiska. Seveda, vas v primeru, da je vaša agencija poštena zaradi tega ne bo bolela glava…ni pa odveč nasvet, da si le preberite kaj podpisujete.

1.Agencija je upravičena zahtevati plačilo za posredovanje od tiste stranke, za katero je opravila storitev in s katero ima sklenjeno pisno posredniško pogodbo.
2.
Če pogodbe s posrednikom nimate sklenjene, tudi niste dolžni plačati nikakršne provizije, razen kolikor se s kupcem ne dogovorite drugače, da se breme posredniške provizije delno prenese tudi na prodajalca.

odgovor pravne službe, ne moja pogruntavščina..

Se v celoti strinjam z odgovorom pravne službe.

Pozdravljeni. Zanima me če ima lastnik, ki oddaja stanovanje preko agencije kakšne dolžnosti do le te, če se zmenimo z lastnikom da naredimo medsebojno pogodbo brez agencije.

Če ste prišli do ogleda ali lokacije stanovanja oz. do lastnika stanovanja preko agencije na kakršen koli način(-tudi samo preko telefona), potem mora lastnik plačati provizijo.

Če pogodbe s posrednikom nimate sklenjene, tudi niste dolžni plačati nikakršne provizije, razen v kolikor ste se z drugo pogodbeno stranko (npr. kupcem) dogovorili, da se breme posredniške provizije iz prodajalca delno prenese tudi na kupca. V tem primeru je kupec dejansko dolžan prodajalcu in ne posredniški družbi saj plača stroške, ki jih je dolžan plačati posredniku prodajalec (in ne kupec). Kupec pravno gledano ni v nikakršnem razmerju s posrednikom, saj se je obvezal prodajalcu in ne posredniku.

Če ste prišli do ogleda ali lokacije stanovanja oz. do lastnika stanovanja preko agencije na kakršen koli način(-tudi samo preko telefona), potem mora lastnik plačati provizijo.[/quote]

Kako pa ti veš, kakšno pogodbo ima lastnik – sam se se brez problema dogovoril, da vse stroške provizije nosi kupec (če ga najdejo in jim podpiše pogodbo o zastopanju).

pozdravljeni,
zaniumajo me izkušnjepri prodaji nepremičnine-PROVIZIJA v teh časih.
V agenciji so mi rekli da pod 2% od prodajne cene ne grejo, da imajo veliko dela s preverjanjem na ZK in ne vem še kje, da je veliko priprav in ogledov.
Kaksna pa je pot če sam najdem kupca?

hvala za odg

nakladajo
s preverjanjem na ZK potrošijo kake 5 minut – online,ali pot do kakega notarja.
Će prodajaš sam, daš oglase na vse možne spletne linke, oglanik… in se sam dogovarjaš za oglede. Paziti pa moraš na to, da te ne dobijo kaki goljufi in da ne ostaneš brez nepremičnine in kupnine. Najboljši bi bil kak notarski zapis. Pa sam malo preštudiraj zakonodajo, primere….

Mene zanima plačilo provizije posredniku za posredovanje pri oddaji stanovanja.

Jaz s posrednikom nisem sklenila nobene pogodbe, niti je ne nameravam. Na kakšni podlagi sedaj hoče denar od mene, če ni nobene pogodbe niti mi ni izstavil račun, nasprotno, zahteval plačilo na kraju samem. Jaz s tem nisem strinjala, ker nimam ne pogodbe, poslujem pa samo preko njegovega poslovnega računa, ki mi ga tudi ni posredoval. Da ne bo o tem, kak halo je naredil, ko sem zahtevala licenco in njegove podatke.

Maša, prijavi ga na nepremičninski zbornici.
Tukaj gor pa si poišči uradno mnenje zbornice glede teh provizij, pa tudi kar nekaj debate o tem je že bilo. Zakonske podlage za terjanje provizijo od nenaročnika nimajo, naročniku pa so dolžni predstavit potencialne odjemalce (k temu jih zavezuje pogodba, ki so jo podpisali z naročnikom storitve). Tako da pravilno razmišljaš, fajn se mi zdi, da se ne pustiš kar tako.

Preprosto ignoriraj zahteve.Če bo postal nasilen ali ne bo odnehal, obvesti policijo.

Ali je ta provizija (+ 20% DDV) celoten strošek posredniku? Ali so posredi še kaki drugi stroški?
Hvala, lp!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close