Plačilo šolanja
Pozdravljeni,
zaposlena sem v podjetju (računovodsko podjetje), ki mi je plačal šolnino za fakulteto za dve leti. Pri tem sem podpisala pogodbo, da bom delala pri tem podjetju še vsaj 2x več let za kolikor so mi plačali šolnino (torej še 4 leta). Če pogodbo o zaposlitvi prekinem prej moram vrniti šolnino. Sedaj mineva drugo plačano študijsko leto, tako da mi ostane še dve leti, vendar pa postajajo razmere v podjetju katastrofalne saj je preveč dela in premalo zaposlenih, ki delamo tudi po več kot 12 ur dnevno. Da ne omenim da nadure v večini niso plačane. Glede na razmere v službi si žal zelo težko vzamem čas še za študij, saj imam tudi majhnega otroka. Poleg tega sem slišala da če ti delodajalec plača študij – ki je v njegovem interesu (se v celoti pokriva z delom v službi) ter ti ne da prostih dni za študiranje pred izpiti – študijski dopust, da potem ne more zahtevati povračila šolnine če dam odpoved.
Prav tako me zanima kako je zakonsko določeno izkoriščanje dopusta (Splošna kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti), kajti pri nas je problem izkoristiti dopust, sicer ga lahko izkoristiš recimo 14 dni skupaj vendar to pomeni, da 14 dni pred in po dopustu delaš 7 dni v tednu skoraj 24 ur na dan, kajti nimamo zagotovljenega nikakršnega nadomeščanja, zgodilo pa se je tudi že, da so nekoga klicali z dopusta ker so se pri njegovem delu pojavilo nenapovedano delo.
Za vaš čas in odgovor se vam najlepše zahvaljujem,
O izobraževanju Zakon o delovnih razmerjih določa tole:
11. IZOBRAŽEVANJE
172. člen
(izobraževanje delavcev)
(1) Delavec ima pravico in dolžnost do stalnega izobraževanja,
izpopolnjevanja in usposabljanja v skladu s potrebami delovnega
procesa, z namenom ohranitve oziroma širitve sposobnosti za delo
na delovnem mestu ter ohranitve zaposlitve.
(2) Delodajalec je dolžan zagotoviti izobraževanje,
izpopolnjevanje in usposabljanje delavcev, če tako zahtevajo
potrebe delovnega procesa ali če se je z izobraževanjem,
izpopolnjevanjem ali usposabljanjem možno izogniti odpovedi
pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ali poslovnega
razloga. V skladu s potrebami izobraževanja, izpopolnjevanja in
usposabljanja delavcev ima delodajalec pravico delavca napotiti
na izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, delavec pa
ima pravico, da sam kandidira.
(3) Trajanje in potek izobraževanja ter pravice pogodbenih strank
med izobraževanjem in po njem se določijo s pogodbo o
izobraževanju oziroma s kolektivno pogodbo.
173. člen
(pravica do odsotnosti z dela zaradi izobraževanja)
(1) Delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v
skladu s prejšnjim členom, kot tudi delavec, ki se izobražuje,
izpopolnjuje ali usposablja v lastnem interesu, ima pravico do
odsotnosti z dela zaradi priprave oziroma opravljanja izpitov.
(2) Če s kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi ali posebno
pogodbo o izobraževanju pravica iz prejšnjega odstavka ni
podrobneje določena, ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob
dnevih, ko prvič opravlja izpite.
(3) Če se delavec izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v
skladu s prejšnjim členom, ima pravico do plačane odsotnosti z
dela po prejšnjem odstavku.
————————
Tudi kolektivne pogodbe praviloma določajo, da če gre za izobraževanje v interesu delodajalca, mora delodajalec kriti vse stroške šolanja, vključno s šolnino. V vašem primeru je torej ključno vprašnje, ali je šlo za izobraževanje v vašem ali v interesu delodajalca. Pa tudi sicer se mi zdi vaša obveznost precej nesorazmerna: kar štiri leta v zameno za dve šolnini. Mislim, da se je tudi sodišče v eni izmed svojih odločitev že postavilo na stališče, da so take obveznosti delavcev nasproti delodajalcu, ki je plačal šolnino, nesorazmerne.
Če boste torej zdaj zaradi razmer v podjetju odpovedali pogodbo o zaposlitvi in šli drugam, vas bo moral delodajalec tožiti na povračilo plačane šolnine za eno leto. Vprašanje pa je, ali bi s takim zahtevkom uspel.
Glede dopusta pa velja, da se izkoristi v dogovoru med delavcem in delodajalcem in ga ni dopustno prekinjati na tak način, kot ga opisujete. Tako dolgotrajen delavnik pred in po dopustu pa tudi ni v skladu z zakonom, saj ima delavec pravico do dnevnega počtika v neprekinjenem trajanju najmanj 12 ur, poleg tega pa še do tedenskega počitka najmanj 24 neprekinjenih ur.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.