Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Plačilo stroškov

Plačilo stroškov

Spoštovani

Na vas se obračam z vprašanjem glede stroškov.

Živim v stanovanju, ki je last mene in partnerjevih staršev. Zaradi nesoglasij se bom izselila, skupaj z otrokom.

Zanima me sledeče:
– partner zagotovo ne bo plačeval stroškov. Ko bodo začeli hoditi opomini in tožbe.. izterjave….koga bodo sodišča terjala za plačilo stroškov…kdo je dolžan plačati…partner, ki bo v stanovanju ostal ali lastniki stanovanja, čeprav ne živimo na tem naslovu?
– ali sem dolzna poravnati stroske , ki bodo nastali do trenutka mojega odhoda?
– ali me glede na solastništvo vežejo kakršnekoli obveznosti do stanovanja, če v njem ne živim, sem pa solastnica?

Predvidevam da moram v izogib temu prijaviti začasno prebivališče (odhajam v najemno stanovanje).

Ali se bodo nastali stroski (predvidevam, da bo partner tonil vedno globje) po partnerjevi smrti prenesli na otroka in bo slo potem po principu stroski proti premozenju.

Ali moram biti pozorna se na kakrsnokoli stvar, na katero kot laik ne pomislim, pa bi morala?
Hocem se namrec resiti vseh spon, ki me vezejo na to stanovanje in ne doziveti cez nekaj let neprijetnega presenecenja, ko bom prejela sodni poziv za poravnave.

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam.
Valerija

Spoštovani,

iz vsebine vašega vprašanja lahko razberemo, da boste prekinili izvenzakonsko skupnost, v kateri ste pridobili v solast določen delež na stanovanju, v katerem ostaja vaš partner. Predlagamo, da v izogib vsakovrstnemu ugibanju in čakanju na kopičenje stropškov, izvršilne postopke ipd. sprožite postopek ugotovitve in razdelitve skupnega premoženja ter na vsak način pridete do deleža/protivrednosti tega deleža, ki pripada samo vam in na katerega nihče ne more seči z izvršbo zaradi dolgov iz naslova stroškov, ki jih ne povzročite vi in za katere plačnik niste določeni vi.Stroške, ki bodo nastali do vašega odhoda, plačajte, ko odidete, pa na vas odpade le tisti del stroškov, ki si jih kot solastnik delite s partnerjevimi starši ( investicijsko vzdrževanje stanovanja ipd.). Za vse ostale stroške sporočite dobaviteljem in upravniku naslovnika in plačnika zanje, priporočam pa vam, da v to vključite tudi partnerjeve starše, saj boste morda na tak način celoten problem lažje rešili. V vsakem primeru se iz naslova tega stanoavnja seveda odjavite oziroma prijavite začasno prebivališče na naslovu, kjer boste dejansko bivali.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close