Plačilo za stanovanje v izgradnji
Razmišljamo o nakupu novega stanovanja, ki naj bi bilo vseljivo konec l. 2008. Za stanovanje je potrebno plačati 90% kupnine do julija 08 + 5% ob vpisu etažne lastnine + 5% ob primopredaji. Ali je tovrsten način prodaje, ko je glavnina kupnine plačana pred dokončanjem objekta, dovoljen? Kakšno je vaše mnenje o takšnem nakupu stanovanja? Kako se zaščititi?
Preveč preveč.
Stanujem v stanovanju starem malo več kot 2 leti.
Tako plačevanje, kot ga omenjaš ti, so imeli tisti ki so se za nakup odločili kakšne 3, 4 mesece pred prevzemi stanovanj, ne pa kar več kot leto prej (tvoj primer).
Mislim, da bi v tvojem primeru morali imeti več obrokov plačila.
Obrokov plačila je sicer več, ki gredo nekako takole:
10% do nov.08
20% do dec. 08
20% do jan. 09
20% do apr. 09
20% do jul. 09,
vendar pa je glavnina vseeno plačana cca. 6 mesec pred dokončanjem stanovanj.
ma jaz mislim da ti malo nakladaš – toliko laži na enem mestu je kar težko prebaviti…
Vprašaj tiste, ki so vnaprej plačali stanovanja v LJ Brodu, kako so kaj zadovoljni s temelji….
Kolikor vem, so sprejeli nekaj zakonov, ki urejajo predplačila oziroma prodajo stanovanja – dokler ni stavba etažno vpisana v ZK, prodaja stanovanj ni možna ali kako že?. Ker ti morajo kot kupcu omogočiti, da se takoj vpišeš v ZK. Za predplačila (tudi za druge stvari) ti mora podjetje poleg tega priznati tudi obresti, kot veljajo za vezane vloge, in podobno.
Običajno se plača ob podpisu pogodbe 10 % ostalo plačaš ob primopredaji. Če pogodba določa drugačno razmerje plačil jih je dolžan investitor zavarovati z bančno garancijo.
lp
Mi smo tudi podobno plačali večino kupnine vnaprej, po obrokih, vendar smo zato dobili znaten popust in se je splačalo. Seveda gre za precej zaupanja do firme, vendar so vsi papirji bili povsem v skladu z zakoni, vse je okej. Seveda če popusta ne bi bilo, bi tudi sama zahtevala, da se obresti ta čas nabirajo meni in ne njim.
Forum je zaprt za komentiranje.