Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plesen

Plesen

V hisi stari 40 let imamo plesen. Veliko plesni. Redno zracimo, imamo lunos, sedaj ogrevamo zvecer, in vlaga je vedno okoli 70%, ali vec. Po stenah crna plesen. Ne vem kaj naj se naredim.

je kr pogosto to kot berem… stari a odpirate okno od kopalnice ko se stuširate? tist kondenz se ti zna nabirat na stenah… učasih ko sm se stuširu pa šel mimo kopalnice sem prav videl tisto plast na ploščicah…

Odgovor na objavo uporabnika
bozomon, 06.11.2023 ob 08:06

je kr pogosto to kot berem… stari a odpirate okno od kopalnice ko se stuširate? tist kondenz se ti zna nabirat na stenah… učasih ko sm se stuširu pa šel mimo kopalnice sem prav videl tisto plast na ploščicah…

Ja itak da odpiramo, na stezaj par ur. Najvec tezav je pa v spalnici.

Pusti ti lunos. Ogrevat je treba redno drugače je plesen. Ce samo zračiš ni dovolj, samo dovajaš vlažen zrak notri, ki je v tem času prevladujoč. Torej ogrevat. Pomagaš si lahko tudi z razvlažilcem, seveda ga moraš kupit in to ne najcenejšega.

Črno premaži s sredstvom proti plesni in bo za nekaj časa mir. Takrat je najbolje da nekaj ur ni nobenega v hiši. Učinkovita sredstva so vsa agresivna. Tist bio eko ni za nič in ne deluje.

Če imate lunos in ogrevate (sedaj ko je tolk vlage) me res čudi tole vaše stanje. Pri nas lunos in ogrevanje ter tudi dodatno zračenje (ko je sonček), izdatno pomaga. Lunos je pri nas naredil čudež kot smo že skoraj obupal (pa ne da bi jih hotla tolk hvalit), ker imamo tudi tako senčno lego. Ne vem kaj naj ti še svetujem, razen kar ti je že nekdo v prejšnjem postu (odstranjevanje plesni…)..

Jaz vem☝️, 06.11.2023 ob 08:17

Pusti ti lunos. Ogrevat je treba redno drugače je plesen. Ce samo zračiš ni dovolj, samo dovajaš vlažen zrak notri, ki je v tem času prevladujoč. Torej ogrevat. Pomagaš si lahko tudi z razvlažilcem, seveda ga moraš kupit in to ne najcenejšega.

Črno premaži s sredstvom proti plesni in bo za nekaj časa mir. Takrat je najbolje da nekaj ur ni nobenega v hiši. Učinkovita sredstva so vsa agresivna. Tist bio eko ni za nič in ne deluje.

Črno obrišeš s suho krpo ter našpricaš s sredstvom proti plesni. Pustiš, da se posuši. Jaz sem vmes del stene, kjer je bila plesen (za omaro) še pobrusila in potem še enkrat pošpricala s sredstvom proti plesni. Pustila par dni, da se je res dobro posušilo in potem prebelila z Jupol Citro.

Sem pa to delala poleti, ko je bilo res suho in vroče vreme.

Mama zdaj malo več zrači, razpored v njeni spalnici pa smo malo spremenili in nima več težav (bilo je samo v enem prostoru in samo za omaro).

Tako kot pravi ta zgoraj, pobrišeš, algicid naneseš povsod, potem pa z barvo proti plesni.

stara forumašica, 06.11.2023 ob 10:18

Črno obrišeš s suho krpo ter našpricaš s sredstvom proti plesni. Pustiš, da se posuši. Jaz sem vmes del stene, kjer je bila plesen (za omaro) še pobrusila in potem še enkrat pošpricala s sredstvom proti plesni. Pustila par dni, da se je res dobro posušilo in potem prebelila z Jupol Citro.

Sem pa to delala poleti, ko je bilo res suho in vroče vreme.

Mama zdaj malo več zrači, razpored v njeni spalnici pa smo malo spremenili in nima več težav (bilo je samo v enem prostoru in samo za omaro).

Tole je edini pravilni postopek.

tole zgoraj, 06.11.2023 ob 11:01

Tole je edini pravilni postopek.

Nič ne rabiš brisat in razmazat glivo na širše območje. In ni algecid ,ampak fungicid, ki praviloma vsebuje varekino, ki je belilo, tako da črno hitro po sem izgine.

Jaz sem uporabil tega v službi in sicer s klorom in res drži dolgo. Po enem drugem je kljub temu, da so pobelili bilo po dveh mesecih nazaj črno.

Screenshot 2023 11 06 11 23 36 50 a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6

Zakaj imate vsi z Lunos sistemi iste težave? Ker ste lenčine in ne zračite dovolj. Zamenjaj plastična okna za lesena in fukni Lunos iz bajte.

Vsak vas nategne ker ne vklopite možganov!

Jaz vem☝️, 06.11.2023 ob 11:19

Nič ne rabiš brisat in razmazat glivo na širše območje. In ni algecid ,ampak fungicid, ki praviloma vsebuje varekino, ki je belilo, tako da črno hitro po sem izgine.

https://www.jub.eu/interior-wall-paints-and-products-special-characteristics/algicid

Vsi z Lunos imate isto težavo, 06.11.2023 ob 11:47

Zakaj imate vsi z Lunos sistemi iste težave? Ker ste lenčine in ne zračite dovolj. Zamenjaj plastična okna za lesena in fukni Lunos iz bajte.

Vsak vas nategne ker ne vklopite možganov!

Mi smo se pa ravno zato odlocili za lunos, ker je pri bratrancu pomagalo. Oni so zelo zadovoljni. Je izginilo in vlaga se giblje okoli 50%. Zracijo pa enako kot prej, ogrevajo zelo malo, ker so doma vecinoma samo ponoci. Kako bo pri nas bomo se videli, ker smo glih dobro montirali.

Uf je pameten spet, 06.11.2023 ob 12:07

https://www.jub.eu/interior-wall-paints-and-products-special-characteristics/algicid

Delaj kakor ti paše, kaj se zapikuješ? Saj dokler nisem jaz resno odgovoril ni nobeno od bas nič vedelo in napisalo. Potem ste šele zdrizala zarukana začela brskat po spletu z namenom, da se zapikujete in repenčite. 😜☝️…mislim, jaoooooo😁

In ja, plesen je gljiva, ne alga. Pa ti lahko sto reklam prebereš Nazaj v osnovmo šolo.

Nekateri svetujejo suho, nekateri mokro brisanje plesni – PREDEN se nanaša sredstvo za dezinfekcijo.

Ampak brisanje prej!

tole zgoraj, 06.11.2023 ob 13:18

Nekateri svetujejo suho, nekateri mokro brisanje plesni – PREDEN se nanaša sredstvo za dezinfekcijo.

Ampak brisanje prej!

Delaj kakor ti paše. Bolj kot brišeš bolj razpacaš na široko. Zaradi brisanja plesni ne bo nič manj. Črna plesen je pa zelo škodljiva, če jo vdihuješ. In pri brisanju dobiš oreng porcijo. Jaz v službi nisem nič brisal, pošprical in to je to. Pa je bilo oreng črno, se je razširila plesen na cel meter pod stropom. Eno leto je že lepo belo.

1. več zračite prek tega lunosa, če ima rekuperator to.

2. kupite kompresorski razvlažilnik (za okol 100 € majo v vseh bau trgovinah, včasih v lidlih in hoferjih), naj laufa 2 uri na dan (poleti ni potrebno) v problematični sobi.

Dodatnega kurjenja samo za odstranitev vlage ne priporočam, ker je dražje in bolj potratno od razvlaževanja

S tem boste odpravili vzrok. Obstoječo plesen uničite s katerimkoli čistilom na osnovi klora, najceneje bo klorovo belilo. Potem prebelite.

Razvlažujte pa še naprej redno.

bolj da, 06.11.2023 ob 13:42

1. več zračite prek tega lunosa, če ima rekuperator to.

2. kupite kompresorski razvlažilnik (za okol 100 € majo v vseh bau trgovinah, včasih v lidlih in hoferjih), naj laufa 2 uri na dan (poleti ni potrebno) v problematični sobi.

Dodatnega kurjenja samo za odstranitev vlage ne priporočam, ker je dražje in bolj potratno od razvlaževanja

S tem boste odpravili vzrok. Obstoječo plesen uničite s katerimkoli čistilom na osnovi klora, najceneje bo klorovo belilo. Potem prebelite.

Razvlažujte pa še naprej redno.

Za 100 eur razvlažilec ni vreden nič. Neuporaben šrot, stran vržen denar. Za dobrih 200 je pa že. Treba pogledat koliko ima pretok zraka. Razvlažilec mora bit tak, da je zmožen iz zraka izčrpat 8 do 12 litrov vode na dan.

Ne rabite mrzlično brskat po spletu, ker ne boste odkrili nobene posebne znanosti v tem.😁☝️

Če je pa montirana klima se pa ta lahko uporabi za razvlaževanje prostora. Na to marsikdo pozabi.

Jaz vem☝️, 06.11.2023 ob 12:55

Delaj kakor ti paše, kaj se zapikuješ? Saj dokler nisem jaz resno odgovoril ni nobeno od bas nič vedelo in napisalo. Potem ste šele zdrizala zarukana začela brskat po spletu z namenom, da se zapikujete in repenčite. 😜☝️…mislim, jaoooooo😁

Noben se ne zapikuje, samo dal sem link do zadeve namenjene uničevanju plesni z imenom algicid. Ti pa trajbaj svoje dalje.

Sušilni stroj za perilo ,je tudi dobra stvar. Pa zračenje, večkrat na dan.

Delaš se pametnega, 06.11.2023 ob 13:54

Noben se ne zapikuje, samo dal sem link do zadeve namenjene uničevanju plesni z imenom algicid. Ti pa trajbaj svoje dalje.

Ja. Imas številne algecide, največ jih je za bazene in akvarije, ki ne bodo učinkovali na črno plesen, ki je zelo trdovratna. Kaj reklama piše ni za vzet zdravo za gotovo, ker res ni enako plesen in alge.

nujno razvlažilec, ker očitno Lunos ni kaj prida. Max vlaga mora biti 60 ali še manj, da iozsušite. Stene očistite z verakino, ki je najcenejše sredstvo proti plesni. Dragi preparati vsebujejo isto snov, samo dražje zapakirano prodajajo. Za sušenje perila kupite sušilni stroj.

Jaz vem☝️, 06.11.2023 ob 13:50

Za 100 eur razvlažilec ni vreden nič. Neuporaben šrot, stran vržen denar. Za dobrih 200 je pa že. Treba pogledat koliko ima pretok zraka. Razvlažilec mora bit tak, da je zmožen iz zraka izčrpat 8 do 12 litrov vode na dan.

Ne rabite mrzlično brskat po spletu, ker ne boste odkrili nobene posebne znanosti v tem.😁☝️

To pa ni res. MI smo dali manj kot 100 eur in dodobra spravili vlago iz 80 na 40.  Glavno je, da dela in da  ima senzor za vlago in da veš koliko je .

New Report

Close