Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek plesen na stenah

plesen na stenah

Pozdravljeni,

v novi hiše smo že 3 leta. Zdaj, pozimi, se je prvič pojavila plesen – ob oknih, v kotih na stropu in vseposod tam, kjer se nekaj dotika stene npr. za predalnikom ( je na kolesih, za njim je stena črna).

Problem so okna, že jeseni se na okenskih policah pojavijo drobne kapljice in to traja celo zimo.

Ne vem, kaj naj naredim. Zgleda, da je nekaj narobe z vlago v zraku. Zračimo dvakrat na dan, za gretje uporabljamo radiatorje. Vlažilca zraka do zdaj nismo uporabljali.

Zdaj vidim, da se ta plesen (sivo črne barve) širi, pa še smrdi, sploh recimo v garderobni sobi, ki je zaprta z vseh strani, smdi tudi v predalih.

Zaenkrat sem plesen pustila pri miru, nekje sem jo sčistila s suho krpo, vse ni šlo dol.

Prosim za vaše nasvete, izkušnje.

Hvala za pomoč.

Zračenje. Drugega nasveta ni. Zidovi so očitno vlažni in nepresušeni, okna pa preveč tesnijo.

isto je bilo pred nama in sva par dni pred novim letom, ker pač vreme je bilo še toplo in suho, meni je šlo na živce, ker je ravno v otroški sobi po kotih bilo največ, smrdelo je, da ni bilo za notri bit, sva šla v akcijo, v obiju kupila ALGICID proti plesni, je poceni, ne smrdi, midva sva bila super zadovoljna. Naš je s tem namazal – s čopičem, pustil, da se to vpije, posuši, ko se je posušilo je še enkrat namazal s tem sredstvom potem pa pobelil…

očitno je problem zračenje, poleg tega pa verjetno še precej napak pri izgradni hiše….preveč toplotnih mostov in zaradi tega hladna stena, tla ali strop in posledično kondenz, po določenem času pa plesen.
dejansko je to problem praktično vseh novogradenj in pa tudi starih hiš, kjer se zamenjajo okna.

kratkotrajna rešitev je premazat plesnive površine z varikino ( najcenejša in najbolj učinkovita), držalo pa bo kak mesec ali dva, moraš pa vajo stalno ponavljat po potrebi.

dolgoročno razmišljaj o vgradnji prezračevalne naprave, kar pa potegne za sabo razbijanje po celotni stavbi in vgradnja prezračevalnih kanalov v vsak prostor. škoda, da niste tega naredili ob gradnji.

Predvidevam, da si mislila razvlaževalec zraka in ne vlažilec 🙂

Fasado verjetno že imate? Precej več zračiti, ne samo 2x dnevno po 5 minut z okni na naklon … to plesen pa zdaj odstranit in premazat s kakim premazom proti plesni, pa sposodite si kje razvlaževalec ali pa ga kupite. Spomladi pa reševanje naprej.

jaz sem imela v enem kotu plesen – varikina, kis, da sem jo uničila, zdaj pa imam v kotu posodico za lovit vodo (kaj pa vem kako se ji reče) in se kar precej notri nabira

je pa to v kotu, kjer je omara in zunanji kot. Sploh vedela nisem, da se tam nabira, ker nikoli ni bilo težav, potem pa sem tja dala omaro in voila… ob letni generalki najdem plesen. Drugje nimam težav, redno zračim in normalno ogrevam.

Te posodice s soljo so vstran vržen denar. (par dcl vode na par dni)

Ob taki vlagi in plesni, kot jo avtorica opisuje je potrebno najprej plesen eliminirati (varekina, jubocid, algicid ali spreji, ki so namenjeni temu). Ko plesen pobrišeš, še enkrat premažeš s sredstvom proti nastajanju plesni in po potrebi pobeliš (apno je recimo zelo ok).Ne smeš pozabiti pobrisati tudi pohištva, tudi če ni vidne plesni, je okuženo s sporami.

Zračenje obvezno (ko je zunanji zrak suh oz ko ne dežuje, ni megle) večkrat na dan – ne več kot 5 min – narediš prepih, toliko, da se zrak zamenja in da se stene ne ohladijo. Pa obvezen nakup razvlažilca. Jaz imam Argo. Stal je 240 EUR. V idealnih pogojih je sposoben povleči 21 l vode na dan. Sama ga imam prižganega cca 7 ur na dan (čez dan zračim, zvečer prižgem razvlaževalec) in mi v tem času potegne cca 5 l vode. In to vsak dan. Pohištvo nujno odmakniti od stene vsaj 5 cm, da zrak cirkulira.

Odstraniti je potrebno tudi vse vire vlage v hiši (sušenje perila – kupi sušilc, poleti zunaj; kuhaj s pokrovko in uporabljaj napo, po tuširanju prezračiti kopalnico,…)

Spomladi pa se splača naredit rekuperacijski sistem, ker je škoda da vam nova bajta splesni. Poleg tega pa je plesen IZJEMNO škodljiva za zdravje.

Zgleda, da ste prehitro zaprli, oziroma zatesnili vse skupaj.
Zidovi in ometi niso bili dovolj posušeni in zato vlaga ostaja v prostoru in se kopiči na hladnih stenah, ki se zaradi sušenja še dodatno ohlajajo in s tem povzročajo kondenzacijo.

Zivjo,

Treba je zagotovit, da bo temperatura zunanjih sten vedno nad temperaturo rosisca. Eno leto sem imel tudi sam cisto plesnave stene (neizoliran blok, same zunanje stene), sedaj pa ze 4 leta nic.

Torej, najprej sem postavil vlagomerje v vse problematicne sobe. Na palec velja (jeseni in pozimi), da ko je vlaga okrog 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, je potrebno prezracit, da pade vsaj za 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ce ne pomaga, prizges razvlazilec. No, potem sem nasel se ucinkovitejsi monitoring. En termometer s senzorjem na dolgi zici, meri temperaturo najbolj mrzlega dela zunanje stene (tam, kjer je bilo najvec plesni), drugi pa vlago, temperaturo v tej sobi in hkrati prikazuje tudi temperaturo rosisca. Tako spremljam le razliko med temperaturo stene in temperaturo rosisca. Ko se temperaturi prevec priblizata, prezracim stanovanje, ali razvlazujem.

Lep dan.

Prešpricam z varikino, pustim učinkovati nekaj časa in nato prebrišem s suho krpo. Potem je treba vse zelo dobro prezračiti, ker drugače zelo smrdi po varikini. Stene pa se temeljito očistijo.

Pred štirimi leti smo stara lesena okna zamenjali s plastičnimi. Obup. Plesni je bilo drugo leto toliko, da nismo več vedeli kaj narediti. Edino v spalnih prostorih je ni bilo toliko, ker je bilo okno na kip vedno odprto (pa gretje na minimumu). Šele to zimo smo se plesne popolnoma rešili. Septembra smo vse prešpricali proti plesni in šli za dva dni ven. Ko smo prišli smo vse široko odprli naredili na novo strope, vse prebelili, kupili razvlažilec in merilnike vlage. Kjer je bilo največ vlage/plesni imam sedaj vedno malenkost odprto okno (za centimeter), tako, da zrak lepo kroži in ne vpliva na višjo porabo kurjave (presenetljivo). V zimskem času notranje prostore nikoli ne grejemo nad 21 stopinj.
Je pa res kar je že nekdo napisal. Ne pomaga, če plesen le obrišeš, ker se ta vrag kar množi:)

Plesen se lahko zazre zelo globoko. Tam kjer sem imel najbolj plesnivo, sem moral odstranit omet do opeke. Kar ni nehalo bit crno….

Tudi jaz imam iste težave s plesnijo. Ne vem ali ima zdaj sredi zime sploh smisel kaj delati.
Plesen sem obrisala, zdaj berem da je rešitev varikina – toda zdaj sredi zime ali naj počakam na pomlad in se takrat vse generalno sčisti? Moram zdaj, da se ne bo še bolj razširila ali naj čakam?

Vsi priporočate razvažilce. So res tako ućinkoviti, potem plesni ni več?

Malo sem na hitro pogleda kakšne so cene, so kar dragi, zato bi vas prosila iz vaših izkušenj, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu. Moj mož vedno bolj gleda na ceno, zato mu moram že naprej povedati kaj je pomembno, da ne bo kupil kr neki in bo samo denar šel stran – kaj kažejo, ali ima display ali ne, imate enega za vso hišo in ga potem prestavljate ali kako…pa seveda katerega priporočate in kje ste ga kupili.

Hvala za vaše odgovore.

Iz prve roke ti lahko povem sledeče: Uporabljam razvlažilec Argo – najmočnejšega oz. model, ki potegne v 24urah 21 l vode (ob zato idealnih razmerah). Dobila sem ga od lastnikov stanovanja, ne vem kje so ga kupili, cena pa je bila 240 EUR. Čez dan zračim če je le suho vreme, vsakodnevno pa prižgem razvlažilec okrog sedmih zvečer in ga pustim delovati tam do dveh zjutraj. v tem času počrpa ene 5 l vode in to iz spalnice, ki meri slabih 15m2. So težave s hidroizolacijo, zato je vlažnost res velika in sedaj, po 3 mescih uporabe se plesen še ni pojavila. Da ne govorim o tem, da je zrak sedaj čist drug, posteljnina ni več vlažna na otip, itd…

Slabost razvlažilcev je ta, da so precej glasni. Ponavadi ropota posodica za vodo, ali pa ko se vklopi kompresor…mislim spati ob tem se ne da. Potem pokurijo tudi nekaj elektrike, kljub temu da je ta model A+ razred.

Če imate težave z vlago, je dober razvlažilec zlata vreden in res opravi svoje delo.

Zdravo. v hiši živimo že 15 let. Prej smo se ogrevali na drva (centralna kurjava), lani smo prešli na toplotno črpalko (voda zrak). Lani se nam je v različnih prostorih pojavila plesen, letos se je plesen zelo razrasla. Ima kdo podobne izkušnje in kaj pomaga?

Zasledila sem, da navajate varikino, ki smrdi. Me pa zanima ali je algicid brez vonja?
Omenjate tudi razvlaževalec argo, ki je zelo učinkovit. Ali je 240 eur celoten strošek ali je potrebno še kaj dokupovati tako kot pri cenejših razvlaževalcih, ko se kupujejo tablete in se zamenjajo? Hvala za pomoč

Razlogov za [urlhttps://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/plesen/plesen-in-vlaga-v-stanovanju-cena-trajno-odstranjevanje-plesni/]plesen na stenah[/url] je lahko veliko, odstranjevanja plesni pa se je vedno pametno lotiti pri vzrokih (vlaga), ne simptomih (plesen). Tukaj boste našli veliko odgovorov na vaša vprašanja: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/plesen/plesen-in-vlaga-v-stanovanju-cena-trajno-odstranjevanje-plesni/

New Report

Close