Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plevel na vrtu

Plevel na vrtu

Ja vidiš? Zakaj pa ne bereš za sabo. Zakaj za sabo ne prebereš to kar napišeš? Če si funkcionalno nepismen se najprej nauči brat in kapirat napisano.
Ja, PREKOMERNO in DOLGOTRAJNO soljenje definitivno škoduje rastlinam. Pa še to jim škoduje na DOLGI rok, ne pa v trenutku. Tista bejba, ki je napisala da polije s slano vodo in ima potem 2meseca mir ni rekla da to poliva 10x na dan in vsak dan 2 meseca skupaj.
Vsaka stvar je škodljiva, če se pretirava z njo. Vsaka. Tud, če se boš s kamiličnim čajem preveč nalival, boš zbolel. Najmanj drisko boš fasal, če boš leta in leta vsak dan en ajmar kamiličnega čaja spil. In ceste se soli, leta in leta, skoraj vsak dan, po celo zimo, za to je to škodljivo. Če bi cesto posolili 1x na dva meseca, kot to “priporoča” bejba v tej debati, ne bo tem rastlinam škodilo NIČ.
In o tem jaz govorim. To, da nekdo z enim vedrom slane vode pomori ves plevel za 2 meseca, s tem neumnostim ne rabiš ti mene fotrat. Sem prestar za take pravljice.
Ti pa tle popaš nek brezvezen link, ki opisuje, kako se ob kakšni cesti konstantno, leta in leta cesta soli in kako potem to na dolgi rok škodi rastlinam.
Ker po tvoji logiki potem tudi baldrijanove kapljice preprečujejo pozebo. Če boš z baldrijanovimi kapljicami celo noč oroševal sadje, bo definitivno preprečilo zmrzal. Če boš pa samo enkrat pošprical z njimi, je pa to nič. Se strinjaš?
Ti dečko si pač funkcionalno nepismen, pa še neumen za povrh. Ne znaš povezovat misli.
Mi je res žal za te.[/quote]No zdaj pa dost bumbar zabiti, pejt zmešat pošteno slano vodo pa si zalij rože, čez en teden sem prepričan da te bo baba v rit nasuvala.

Enako učinkovito kot slana voda med tlakovci je tudi brozga iz zelene galice in še marsikaj.[/quote]
Evo Polarko, tukaj s to galico si spet brcnil v temo, oziroma, če se malo milejše izrazim, si zelo nenatančen.
Galica uniči SAMO mah. Ostale trave in ostalega plevela pa galica NE uniči.
Ko nekaj trdiš, bodi natančen. Ker si itak že preveč neumen ispadel.

No, ampak tale nasvet s polivanjem s slano vodo sploh ni slab. Veliko boljše kot pa razni drugi pripravki za zatiranje plevela.[/quote]
Seveda, če tej pravljici verjameš.
Res se mora človek nasmejat, na kaj vi eko blokarji vse nasedete. Eni pa res ne znate s svojo glavo mislit.
Poglej; Če bi slana voda res zatirala plevel, potem ob cestah, ki se pozimi solijo, ne bi blo nobene trave. Pa je res tako? A res ob cestah, ki se solijo proti poledici, nič ne raste?
In ker vsi tako radi hodite na morje rit sončit. A mogoče veste da je morje slano? Je v morju sol? Pa ob morju res ne raste plevel?
Ej, kje vi spite da vas noben ne ukrade? Zakaj imate vi eko blokovski kmetje sploh volilno pravico?[/quote]Ej svetovno si jim tole napisu!

1. Kar nekaj eu držav je že prepovedala soljenje cest zaradi okoljske škode. Kar preverite. Samo še peskanhe je dovoljeno.
2. Med našimi tlakovci redno, ene dvakrat na leto zalijem z nasičeno raztopino kuh.soli. Plevela minimalno.
3. Na primorskem raste čisto svojevrstna vegetacija, ki ima celo svoje ime. Zanjo je znacilno, da v celičnem soku prenese višjo koncentracijo soli. Ni trava=trava. Je kar nekaj sto različnih vrst tistega, kar tukaj imenujete trava. Poleg tega ni problem samo tisti ajmarček morske vode, ampak je tudi ozračje na morju polno solnih molekul.
4. Sem doma s kmetije, pa še sgronomka sem po izobrazbi.
5. Pa da ne pozabim omenit – o biodinamiki vem kar nekaj in baldrijan že vsaj 5 let uspešno uporabljam. Je pa treba za to nekaj znat.


Lej, verjem, da je že vsak probal vzgojit in imet jablano brez špricanja. Tud jaz. Ampak brez špricanja na koncu preživijo le še tiste najstarejše sorte jablan, ki so avtoktone stare sorte iz kmečkih vrtov.
Jaz imam ob hiši 4 sorte jablan, ki jih ne rabim špricat in ki jih uporabljam za sok in kis. Dvem sortam poznam imena, za dve sorti pa sploh ne vem kako se jim reče.[/quote]

Katere sorte, prosim, napiši vsaj te, katerih imena poznaš. Sem posadila pred dvema letoma topaz, lani je že imela par plodov, spomladi pa ni odgnala, zgleda, da je konec z njo. Takrat sem posadila še carjeviča, to je pa stara sorta, z njim je pa vse v redu. Letos obložen s cvetjem.

Namesto topaza bi posadila kako staro pozno slovensko sorto. Če mi lahko kdo svetuje …, prosim.[/quote]

Notranjka, a sorto carjevič ni potrebno špricat? Ali si jo morda špricala proti boleznim, če jo ta sorta ima?


A ti si agronomka s kmetije doma?
Jaz sem pa Milan Kučan iz Murgelj.


A ti si agronomka s kmetije doma?
Jaz sem pa Milan Kučan iz Murgelj doma.


A ti si agronomka s kmetije doma?
Jaz sem pa Milan Kučan iz Murgelj doma.[/quote]
Se vidi.

Katere sorte, prosim, napiši vsaj te, katerih imena poznaš. Sem posadila pred dvema letoma topaz, lani je že imela par plodov, spomladi pa ni odgnala, zgleda, da je konec z njo. Takrat sem posadila še carjeviča, to je pa stara sorta, z njim je pa vse v redu. Letos obložen s cvetjem.

Namesto topaza bi posadila kako staro pozno slovensko sorto. Če mi lahko kdo svetuje …, prosim.[/quote]

Notranjka, a sorto carjevič ni potrebno špricat? Ali si jo morda špricala proti boleznim, če jo ta sorta ima?[/quote]
Saj me ni potrebno ubogat, ampak samo za info, ker imam tudi sam Carjeviča.
Ta jablana res zdrži kar nekaj let brez špricanja, ali pa tudi ne. Odvisno od letin, lege (sončna zasenčena) in vremenskih pogojev. Ko bo enkrat, ob “ugodnih pogojih” ta jablana fasala pepelovko (škrlup niti ne toliko) jo bo treba špricat. Al pa totalno obrezat, oziroma posekat.

Kmetavzar, hvala ti.


NI kej…
Sem se spomnil še na eno staro sorto jablan, ki sem jo nekoč imel sam, to je Voščenka.
Ta sorta je tud stara in tud dolgo zdrži brez špricanja, ampak, ko enkrat zboli, pol je treba pa spet špricat. Al pa posekat in zasadit novo drevo.
Jaz sem jo imel dolgo let zdravo, ko pa je ratala enkrat siva, sem jo nekajkrat močneje obrezal, čakal, kdaj bo začela rodit in glih, ko je dobila rodne poganjke, je spet zbolela. Nazadnje sem jo pa požagal.

Ne mu verjet, ker piše same bedarije kar v trid dni na pamet. Carjeviča ne boš potrebovala nikoli špricat, če kak list pokasira znake kake bolezni, še ni treba špricat.

Ne mu verjet, ker piše same bedarije kar v trid dni na pamet. Carjeviča ne boš potrebovala nikoli špricat, če kak list pokasira znake kake bolezni, še ni treba špricat.[/quote]
A tud s slano vodko ne sme špricat?

Hec je v tem ker se gredo neko ekologijo samo taki loji kot si ti, ki ste leni kot gnoj.
Svojo lenobo opravičuješ s tem, da se greš, kao, ekološko pridelavo sadja. Pač ležiš in pustiš, da samo raste, kakor raste. In pol rečeš, da imaš bio jabolko. V resnici je pa tisto jabolko polno plesni, škrlupa in ostalih glivastih trosov, pa črvov zarad katerih tako jabolko še shranit ne moreš.

Ne mu verjet, ker piše same bedarije kar v trid dni na pamet. Carjeviča ne boš potrebovala nikoli špricat, če kak list pokasira znake kake bolezni, še ni treba špricat.[/quote]
A tud s slano vodko ne sme špricat?

Hec je v tem ker se gredo neko ekologijo samo taki loji kot si ti, ki ste leni kot gnoj.
Svojo lenobo opravičuješ s tem, da se greš, kao, ekološko pridelavo sadja. Pač ležiš in pustiš, da samo raste, kakor raste. In pol rečeš, da imaš bio jabolko. V resnici je pa tisto jabolko polno plesni, škrlupa in ostalih glivastih trosov, pa črvov zarad katerih tako jabolko še shranit ne moreš.[/quote]

No, Carjevič je dejansko precej odporna sorta, za domačega se ne spomnim, kdaj smo ga nazadnje škropili. Je višji od hiše, prve veje so na višini nekje 3 metre, rodi obilno (par lesenih zabojev, cca 200 litrov mošta, 100 litrov kisa in kar nekaj sušenih krhljev), a le vsako drugo leto.

Ja, se izogibamo škropljenju, a če je treba, pa drevje škropimo (tudi jaz, ko zbolim, grem po zdravila).


A tud s slano vodko ne sme špricat?

Hec je v tem ker se gredo neko ekologijo samo taki loji kot si ti, ki ste leni kot gnoj.
Svojo lenobo opravičuješ s tem, da se greš, kao, ekološko pridelavo sadja. Pač ležiš in pustiš, da samo raste, kakor raste. In pol rečeš, da imaš bio jabolko. V resnici je pa tisto jabolko polno plesni, škrlupa in ostalih glivastih trosov, pa črvov zarad katerih tako jabolko še shranit ne moreš.[/quote]

No, Carjevič je dejansko precej odporna sorta, za domačega se ne spomnim, kdaj smo ga nazadnje škropili. Je višji od hiše, prve veje so na višini nekje 3 metre, rodi obilno (par lesenih zabojev, cca 200 litrov mošta, 100 litrov kisa in kar nekaj sušenih krhljev), a le vsako drugo leto.

Ja, se izogibamo škropljenju, a če je treba, pa drevje škropimo (tudi jaz, ko zbolim, grem po zdravila).[/quote]
Vsako drugo leto satre sorte jablan rodijo, ker jablana sama urvanava svojo rast in plod. Če bi bil redno oprljena rez , bi rodile vsako leto. Nekateri počno to, tudi na velikih drevesih.

No, Carjevič je dejansko precej odporna sorta, za domačega se ne spomnim, kdaj smo ga nazadnje škropili. Je višji od hiše, prve veje so na višini nekje 3 metre, rodi obilno (par lesenih zabojev, cca 200 litrov mošta, 100 litrov kisa in kar nekaj sušenih krhljev), a le vsako drugo leto.

Ja, se izogibamo škropljenju, a če je treba, pa drevje škropimo (tudi jaz, ko zbolim, grem po zdravila).[/quote]
Vsako drugo leto satre sorte jablan rodijo, ker jablana sama urvanava svojo rast in plod. Če bi bil redno oprljena rez , bi rodile vsako leto. Nekateri počno to, tudi na velikih drevesih.[/quote]

Je prevelik, da bi se vsako leto natančno obrezoval.
Ta drugi, ki je bistveno manjši, prav tako rodi izmenično, kot še par drugih domačih jablan, ki se obrezujejo redno, pa ne samo spomladanska rez.

Ne mu verjet, ker piše same bedarije kar v trid dni na pamet. Carjeviča ne boš potrebovala nikoli špricat, če kak list pokasira znake kake bolezni, še ni treba špricat.[/quote]
A tud s slano vodko ne sme špricat?

Hec je v tem ker se gredo neko ekologijo samo taki loji kot si ti, ki ste leni kot gnoj.
Svojo lenobo opravičuješ s tem, da se greš, kao, ekološko pridelavo sadja. Pač ležiš in pustiš, da samo raste, kakor raste. In pol rečeš, da imaš bio jabolko. V resnici je pa tisto jabolko polno plesni, škrlupa in ostalih glivastih trosov, pa črvov zarad katerih tako jabolko še shranit ne moreš.[/quote]
Ti kar pošpricaj s slano vodo, bo ti všeč kako lepo požgane liste boš imel. 🙂 Amapk si bedak na kubik, res si. 🙂 Sicer taki, ki ste resničen problem in pokazatelj, da res ni vsakemu za dat škropivo v roke, znate tako sami sebi večkrat naredit profit, poznam tu enega blizu, ni leta da ne bi nekaj ušpičil.:-)


Vsako drugo leto satre sorte jablan rodijo, ker jablana sama urvanava svojo rast in plod. Če bi bil redno oprljena rez , bi rodile vsako leto. Nekateri počno to, tudi na velikih drevesih.[/quote]

Je prevelik, da bi se vsako leto natančno obrezoval.
Ta drugi, ki je bistveno manjši, prav tako rodi izmenično, kot še par drugih domačih jablan, ki se obrezujejo redno, pa ne samo spomladanska rez.[/quote]Dobiš zdaj te teleskopske škarje tudi po 10 m, ampak najbrž res nima smisla, ker pol je pa že problem, ko začneš rezat drevo, ti začno poganjat tudi tisti vodni poganjki, tako da imaš po moje dela z enim tako ogromim drevesom za cel dan, pa vse gor v luft, ko ni luštno na tako višino tudi s teleskopskimi škarjami ne. 🙂 Mi smo včasih imeli veliko teh starih jablan in jih tudi nismo obrezovali.

Barca, dobro napisano.

Barca, z zadnjim stavkom se pa strinjam.

Hej, “polarni” in “Kmetavzar”

Vidva bi pa znala v reali dobro funkcionirati kot prijatelja, čeprav se tukaj gresta kdo bo koga, hehe.


A tud s slano vodko ne sme špricat?

Hec je v tem ker se gredo neko ekologijo samo taki loji kot si ti, ki ste leni kot gnoj.
Svojo lenobo opravičuješ s tem, da se greš, kao, ekološko pridelavo sadja. Pač ležiš in pustiš, da samo raste, kakor raste. In pol rečeš, da imaš bio jabolko. V resnici je pa tisto jabolko polno plesni, škrlupa in ostalih glivastih trosov, pa črvov zarad katerih tako jabolko še shranit ne moreš.[/quote]

No, Carjevič je dejansko precej odporna sorta, za domačega se ne spomnim, kdaj smo ga nazadnje škropili. Je višji od hiše, prve veje so na višini nekje 3 metre, rodi obilno (par lesenih zabojev, cca 200 litrov mošta, 100 litrov kisa in kar nekaj sušenih krhljev), a le vsako drugo leto.

Ja, se izogibamo škropljenju, a če je treba, pa drevje škropimo (tudi jaz, ko zbolim, grem po zdravila).[/quote]

Tako je. Ko enkrat zboli pač zboli. Al pustiš usodi, kar bo pa bo, al pa ukrepaš.
Edina sorta, ki jo imam jaz doma in ki jo pa res še nisem nobenkrat pošprical je, Bobovc. To mam za sok in kis delat.
Ampak hec je v tem, ker opažam, da je v teh jabolkah zmeraj več črvičkov. Nastavljam tiste vabe, pa ni nekega hudega uspeha. In ti črvički so vzrok, da tako jabolko ne moreš za dalj časa shranit v kleti. Tudi mrčes kot kaže, ima rad eko jabolka.
Če se že ta sorta nekako uspešno otepa boleznim, se ne more škodljivcem. Mrčesa je zmeraj več.

Zanimivo, da se tukajšnji “eko” pridelovalci, tipa, Polarni sij, vsi strinjajo da je naše ozračje zastrupljeno in da zaradi tega ljudje zbolevamo, ampak v isti sapi ne priznajo da zaradi tega zbolevajo tudi drevesa. In bolna drevesa je treba zdravit. A zbolevamo samo mi, rastline pa ne?
To je, žal, začaran krog. Ampak, dokler se bo iz avtomobilskih avspuhov in fabriških dimnikov tako kadilo, dokler bo nebo vse preštrikano in porisano od avionskih sledi, je trmoglavo vstrajanje pri TOTALNI eko pridelavi jabolk brezvezno.
Če Jablano pošpricaš s žveplom proti pepelovki, to praktično ni nič.
A se vi eko nakladači sploh zavedate kolk je žvepla npr v makaronih, k ijih kupite v trgovini? Skoraj vsaka hrana, iam za konzervans žveplo.
Zanimivo je blo, ko sem enkrat kupil, kao, eko posušeno sadje- krhlje. In pol tam na vrečki piše, da je noter dodano žveplo. Eko, pa žveplo?
Jasno, drugače bi se v parih dneh to sadje pokvarilo.
Praktično v vsa živila dodajajo žveplo. Tle pa tak halo, če jablano proti pepelovki s žveplom pošpricaš.

ko se kmetavzar in polarni dajeta in polarc nima časa drugje svinjat.


Polarni je u bistvu moj velik prjatu. Jaz ga mam zelo rad. Vse reveže mam rad. Tako finančne kot mentalne.


Nič se jaz ne dajem z njim, brez veze je da daje nasvete, ki so lahko škodljivi ali so pa popolnoma neumni. Če je tako tele, da sam sebi dela nonstop škodo, pa mu nikoli ne kapne, pač je, ne rabi pa še drugim. In ti so dejansko problem, šre vedno jih je preveč kljub vsem ozaveščanju, obveznim tečajem za ravnanje s FFS.

No, no, saj ni tako hudo.


Nič se jaz ne dajem z njim, brez veze je da daje nasvete, ki so lahko škodljivi ali so pa popolnoma neumni. Če je tako tele, da sam sebi dela nonstop škodo, pa mu nikoli ne kapne, pač je, ne rabi pa še drugim. In ti so dejansko problem, šre vedno jih je preveč kljub vsem ozaveščanju, obveznim tečajem za ravnanje s FFS.[/quote]

Žeže polarko, ampak tukaj v tvoji teoriji nekaj ne štima..
Ti se hvališ, kako se zdravo prehranjuješ, pol pa take bolne ven mečeš. Teb očitno tvoja zdrava prehrana škoduje. Ti tolk zdravo ješ, da ti kar škodi.
Hjaoooo…. zdaj si me čist prestrašu!!!! Kolk bolne bi ti tukaj pisal šele takrat, če bi kaj pošpricanga pojedel? Kaj če boš po nesreč kaj pošpricanga vrgel v piskar in to pol pojedel? Sploh nočem vedet kaj bo pol….

Je prevelik, da bi se vsako leto natančno obrezoval.
Ta drugi, ki je bistveno manjši, prav tako rodi izmenično, kot še par drugih domačih jablan, ki se obrezujejo redno, pa ne samo spomladanska rez.[/quote]Dobiš zdaj te teleskopske škarje tudi po 10 m, ampak najbrž res nima smisla, ker pol je pa že problem, ko začneš rezat drevo, ti začno poganjat tudi tisti vodni poganjki, tako da imaš po moje dela z enim tako ogromim drevesom za cel dan, pa vse gor v luft, ko ni luštno na tako višino tudi s teleskopskimi škarjami ne. 🙂 Mi smo včasih imeli veliko teh starih jablan in jih tudi nismo obrezovali.[/quote]

Ne samo teleskopske škarje, tudi motorno žago s teleskopskim ročajem dobiš…
Mi imamo razen tega vso ostalo drevje nižje (nekaj 111 in nekaj 106 podlage), imamo pa tudi nekaj balerink ob ograji, se pa, kot pravim, vse redno in temeljito obrezuje, ne samo spomladi, tega carjevča pa dejansko obrezujemo malo redkeje, a vseeno razmeram primerno solidno.

New Report

Close