plinska jeklenka
da bi prišlo do eksplozije V jeklenki..
..je majhna možnost..
..je vmes nepovratni varnostni ventil..
..je pa možnost da zaradi uhajanja plina v okolico- slabo privijačena cev, porozna cev itd..
..pride do zunanje eksplozije, kjer je tudi zadostni zraka -kisika, za eksplozijo-mora bit prava mešanica..
..toliko..
Če je plin v redu priklopljen, da ne spušča, potem nima kaj biti. Se hitro zavoha. Če bi smrdelo, je treba hitro prezračiti.
Pa še tole:
kot so ti že zgoraj napisali, ta plin smrdi. žal pa smrdi tudi jeklenka in prostor (npr. omarica) kjer jo maš shranjeno. Tko da če malce zadiši, ni nujno krivo uhajanje plina.
Ob vsaki menjavi jeklenke zamenjaj tesnilo (taka črna gumica z luknjo na sredini), pa tudi sama cev naj bi se vsake toliko zamenjala (mislim, da ti piše na kartonu, ki je v paketku, na koliko časa se zamenja). mi pri prvem štedilniku te nismo zamenjali, dokler ni šel štedilnik (kuhališče pač) ven….
pomembno je, da je tud dovolj trdno pritjeno na dovdono cev pri štedilniku/kuhališču (taka ene 4 cm dolga kovinska zadeva na zadnji/spodnji strani). gumijasto cev boš gor najlažje spravila tako, da jo (konec gumijaste cevi) namočiš v vreli vodi in jo potem na hitro natakneš gor na ta priključek. če cevi prej ne razširiš se ohoho namučiš. Pa z ono kovinsko zaponko, ki se zašraufa (mi smo jo posebej dokupili, ker je ni blo zraven) ta skupek zatisneš.
pomembno je tudi to, če imaš kuhaliče in pečico ločeno in je pečica pod kuhališčem, da maš dovolj zraka, da se ta prostor ne segreje preveč, mirkej pa tudi, da je cev dovolj oddaljena od pečice oz njenih rež/ohišja, da je ne bi sčasoma poškodovalo, ker potem zna biti nevarno.
še nekaj…. ko kupiš štedilnik/kuhališče, preglej kak šobe so nameščene (one za zemljksi plin imajo večjo luknjo kot one za utekočinjen plin (bombule))..
če boš mela šobe za zemljski plin in gor priklopljeno jeklenko, naredi oreng plamen…. zamenjava šob
pa minimum (ko je gumb za dotok plina na min, mora bii plamen tak, da glih gori-komaj da ne crkne) to dvoje ti naredi serviser (mene je za gorenjevo kuhališče prišlo ene 30 € (morda 40 nism zihr)) s prevozom vred. Šobe, pa če jih moraš zamenjat in če niso ble zraven štedilnika, ima pooblaščen serviser