Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plinski žar

Plinski žar


Vse ima svoj namen. Keramični žar je super zadeva, ampak nikakor ne za vsak dan. Traja, da zakuriš, da se segreje… Potem pa je res top. Hitrejša varianta je navaden žar na oglje, ampak spet bolj packarija, pa spet malo dlje traja, da prideš do prave temperature, pa vzdrževanje temperature je bolj zahtevno…. Plinski žar (mimogrede, ne tak s samo železno plato) je super hitro pripravljena zadeva za vsak dan – da hitro pripraviš kosilo npr. Res ni isto kot na oglje, čeprav imate že tudi kombinacije oz. vstavke z ogljem. Vsekakor pa je tudi na plinu možno počasno pečenje na nizki temperaturi ali pa hitro na zelo visoki (kot v keramičnem žaru). V ZDA in Kanadi je takšna varianta zelo priljubljena.
[/quote]

Najboljši je ta tahitri ogljeni v stilu korejskega namiznega – kot je Lotus, Berndes, Rustler, napirmer – pravo oglje v posebnem gorilnem lončku, ki ga podkuriš z brenner pasto – nič ne kadi in ne smodi na začetku, ko se p peče, je pa pravi ogljeni vonj in okus – lahko smokaš tudi s sekanci pod dokupljeno havbo napirmer.

https://www.amazon.de/Rustler-Holzkohlegrill-Belüftung-Tragetasche-Grill/dp/B07CBR35JK/ref=sr_1_34?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=lotus+grill&qid=1588538730&sr=8-34&swrs=9B55D233E7FBC7B4F1BB239E39CBFE42

https://www.amazon.de/Berndes-rauchfreier-Holzkohle-Grill-Abdeckhaube-Brennpaste/dp/B07P75P3XC/ref=sr_1_16?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=lotus+grill&qid=1588538855&sr=8-16&swrs=79F293507C5D6EF2B7AA199A5D921413

https://www.amazon.de/s?k=lotus+grill&page=3&__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&qid=1588538829&ref=sr_pg_3

vse razem elektronke, ki je samo za dovajanje zraka za razplamtenje ognja v oglju- hitro pomito, marsikaj lahko tudi kar v pomivalcu.

Tebi pa ni vse jasno, kajne? Žar na oglje je ameriški barbecue, smokerji so pa smokerji in ne, plin ni dobra alternativa nobenemu od dveh. Samo dim in ogenj dasta tisti specifični okus hrani, ki jo povezujemo s temi pojmi. Kot je ena že rekla, žar na plin je isto, kot da delaš hrano v ponvi na kuhalni plošči.
[/quote]

Maščoba, ki kaplja na žareče oglje da mnogo dima. Pri plinskem žaru, vsaj tem, ki ga imam je manj dima. Na ponvi v kuhinji dima skorajda ni. Odvisno kakšno ponev se uporablja. Pa tudi v ponvi se bolj kuha kot peče. Čevapčiči v ponvi se kuhajo v lastnem soku, oziroma maščobi.

Preseravanje. Tako kot z bicikli, telefoni, avti. Samo da je drago in fensi, uporablja itak nobeden skoraj nič.
A zdaj je treba za navaden zar dati ze jurja, sicer nisi in?
Jaz zase in za familijo pecem že 10 let na enem žaru iz obija za manj kot 20€. Na oglje, seveda. Porabi malo oglja, litoželezna rešetka, odlocen za par ljudi. Pripravljen v par minutah. Sem mu samo spodaj dodal en star ventilator iz po.ivalnega stroja, da mi zazari oglje v par minutah.
Res ni fensi, speče se pa slastno. Bolj kot pri tistih, ki jih imajo za jurja in za gledat.

Kmetavzom svetujem, da si namesto nepotrebne investicije raje olajšajo “peko na žaru”, ki je v resnici plin in zgleda enako kot pečenja v kuhinji tako, da kupijo najcenejši kuhalnik na plin in ga namestijo na vrt. Mogoče bo dovolj navaden kamping kuhalnik, hahaha. Je ceneje kot vsak plinski “žar” na koleščkih, okus hrane pa enak.
Dober tek kmetavzarji.


In potem ti po nesreči scvre možgane, kot tebi? 🙂

Imam tak fensi plinski žar na kolesih. Zame je to zunanja kuhinja poleti oz. v obdobju toplejšega vremena. Na njem pečem, cvrem, tudi kuham. Sem imel prej prenosni kuhalnik, pa ti garantiram, da to niti slučajno ni enako. Mogoče ne poznaš zadeve dovolj dobro, da bi si lahko drznil takole “kmetavzarsko” žaliti.

Ali lahko kdo razloži, kakšna je razlika med pečenjem na kuhinjskem štedilniku in zunanjem “žaru”? A ni žar nekaj, kar ima žerjavico?

https://youtu.be/vax9F4iE0mw
Recimo nekaj takšnega

Mož je sam zazidal kurišče, gor se prilega rešetka vzeta z enega prastarega odpisanega roštilja in tako pečeno je meni najslajše. Vročo rešetko premaže s kosom slanine, nekaj doda dim, aaaaa kar lačna sem postala …

Ali pa imaš varianto, kjer je v bistvu kombinacija, ko dodaš pladenj z ogljem (tega pa zakuriš s plinom, ki ga potem ugasneš).
https://youtu.be/T4TsgEZQMDg

Najboljši je ta tahitri ogljeni v stilu korejskega namiznega – kot je Lotus, Berndes, Rustler, napirmer – pravo oglje v posebnem gorilnem lončku, ki ga podkuriš z brenner pasto – nič ne kadi in ne smodi na začetku, ko se p peče, je pa pravi ogljeni vonj in okus – lahko smokaš tudi s sekanci pod dokupljeno havbo napirmer.

https://www.amazon.de/Rustler-Holzkohlegrill-Belüftung-Tragetasche-Grill/dp/B07CBR35JK/ref=sr_1_34?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=lotus+grill&qid=1588538730&sr=8-34&swrs=9B55D233E7FBC7B4F1BB239E39CBFE42

https://www.amazon.de/Berndes-rauchfreier-Holzkohle-Grill-Abdeckhaube-Brennpaste/dp/B07P75P3XC/ref=sr_1_16?__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=lotus+grill&qid=1588538855&sr=8-16&swrs=79F293507C5D6EF2B7AA199A5D921413

https://www.amazon.de/s?k=lotus+grill&page=3&__mk_de_DE=ÅMÅŽÕÑ&qid=1588538829&ref=sr_pg_3

vse razem elektronke, ki je samo za dovajanje zraka za razplamtenje ognja v oglju- hitro pomito, marsikaj lahko tudi kar v pomivalcu.
[/quote]

Imam takšnega iz Hoferja (je pa zgleda Roessle – kolikor vidim sliko). Super zadeva, res hitra. Samo je malo majhen, vmes polniti oglje pa je malo smotano. Za 4 pa je super zadevca.

Ta mesec 10% ceneje

https://lonciinpoklopci.si/product-category/vse-za-zar/plinski-zar/

En model pa 50%

Plinski žar SPRING 3212 BARBECOOK

 

 

New Report

Close