Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice pliskovica -mladinski hotel

pliskovica -mladinski hotel

Reportaža pliskovice – učna gozdna pot pliska

http://users.volja.net/magicni/pliskovica.html

Do lanskega junija je bila kraška vas pliskovica, znana predvsem po 300 let stari lipi, mehanskih jaslicah in triu metlarji precej turistično zakotni del krasa.vas pliskovica leži na spodnjem krasu, v sežanski občini, pod kraškim robom, katerega najvišji vrh je žekanc ali volnik.5 kilometrov od dutovelj ali 10 kilometrov od komna.

A prenova slamičeve domačije, katero so razvojno društvo pliska / domačini /, phare projekt in mladi spremenili v youst hostel ali po domače mladinski hotel je velik dogodek za slovenski turizem. v državi, ki premore 5 youst hostlov skupaj z pliskoviškim / 2 v ljubljani, po eden na bledu in piranu / je lanskoletno odprtje slamičeve domačije mladim in mladim po prepričanju, kakor tudi čisto navadnim turistom velika pridobitev turistični promociji celotnega krasa, kakor tudi slovenije.le nekaj kilometrov od italije, v slikovitem okolju številnih kraških kmetij z značilnimi kalonami in borjači / zaprtimi dvorišči / na prepihu burje in mornika je pravi dušni odklop.zakaj tukaj je cela evropa, oziroma svet.na ponedeljek dne 1 marca, ko na kolesarski poti od kobjeglave do pliskovice / stari avstroogrski poti do kosovelj / kakor na učni poti pliska nisem naletel niti na enega sprehajalca ali sprehajalke, so me v mladinskem hotelu prijetno presenetili švicarji / orientaciska reprezentanca /

Že ogled domačije slamičevih je nepozaben dogodek, sestavni del mladinskega hotela je tudi gospodarsko poslopje.v katerem so možni taki in drugačni dogotki, kakor je na voljo tudi avtomat z sladkimi priboljški.drugi avtomat je v kuhinji mladiskega hotela, tako da žejnemu popotniku ni zadrege.

Sprejeli sta me upravnica mladinskega hotela in njena pomočnica.bil sem edini turist tega dne, če odštejem švicarje.povedali sta mi da je zlasti konec tedna veliko zanimanje za ogled domačije in da zahaja na ogled domačije, kakor na sprehod po pliskini poti veliko turistov.prijetno smo poklepetali.prav prijetno se je bilo pogreti v topli kuhinji po 10 kilometrih pešpoti od kobjeglave do pliskovice.

Že v kosoveljah sem se seznanil z komunsko / občinsko / šterno, prebral prvo informativno tablo o vodnjakih, presenečeno obstal pred nekdanjo vojaško kapelo vojaške bolnice iz prve svetovne vojne.si prebral informativno tablo, fotografiral in po nekaj minutah iskanja odkril napisni plošči na vsaki strani kapele / z imeni zdravnikov bolnice in imenom arhitekta /

Moč burje se je znatno povečala, uspešno sem zgrešil nadaljevanje pliskine poti od kosoveljskega križišča do pliskovice, in jo ubral po blatnem in krajšem kolovozu.

Dobrodošel v pliskovici, popotnik!na začetku izgleda kot da v vasi ni nikogar, pozdravi me častitljiva lipa ob srednjeveški cerkvi.počasi začenjam srečevati ljudi, se kar pošteno natelovadim predno odkrijem center vasi z trgovino od kjer ni daleč do slamičevih.

Po prijaznem sprejemu in tekočem in sladkem okrepčilu nadaljujem z raziskovanjem pliskovice.začetek pliskine poti / proti zahodu do križišča pri kamnu med coljavo in kosoveljami / nekajkrat zgrešim. začetek pliskine poti se začne se pri vaškem balinišču.prijazni domačini mi pokažejo pot.nato se vrstijo presenečenja.od prikaza kraškega smolarjenja do ovčarskih staj / pastirska hiška / do trase nekdanjega in še vedno uporabljanega starejšega vodovoda / do zajčjega dola / prikaz zbiranja vode na krasu / do kamna na coljavsko kosoveljskem križišču / za stajami grem kakšen kilometer zahodno v napačno smer.a to samo popestri raziskovanje pliskine poti.do pliskovice se vrnem na štop nato mi ne ostane drugega kot peš do dutovelj z prečkanjem kraške gmajne pred dutovljami / za orientir mi služi dimnik dutovske tovarne pohištva /

Z vlakom iz železniške postaje dutovlje se odpeljem v realnost oziroma v sežano.bilo je lepo doživetje, spoznati eno od večjih kraških vasi z izjemno ohranjeno kraško arhitekturo, in biti gost prvega kraškega mladinskega hotela.čeprav ni sezona in je na krasu te dni toliko snega kot ga ni bilo že leta.pliskina pot je pravi dušni odklop in nekakšna vrnitev v stare čase.ko je bilo življenje na krasu mnogo trše, lepše in preprostejše.

Za razliko od večine mojih vandrovskih poti po primorski, notranjski in zahodnih julijcih sem presenečen nad čisto pravo turistično ponudbo, prizadevnostjo domačinov in mladih predstaviti in ponuditi pliskovico miru in sprehodov navdušenim turistom.na nekoliko drugačen, neindustrijski osebni pristop.pliskovico je vredno obiskati vedno, in preprosto slediti ovcam, simbolu pliskine učne poti.ali pa samo poklepetati v mladinskem hotelu, se odpočiti, odžejati in razgledati.v sezoni je tukaj cel svet, in lahko rečemo da je pliskovica že od lanskega leta del v evrope v polnem pomenu besede.manj kot 30 kilometrov od nekdanjega habsburškega pristanišča trsta, manj kot 90 kilometrov od obale in samo 15 kilometrov od sedeža občine.in samo kako uro hoda od najvišjega vrha kraškega roba žekanca ali volnika.kokoš ni več kraški rob, sočerga pa je precej nižje!

Avtorske pravice za idejo, reportaže izvedbo in napisano:
Lektorirano!
Medijem: kakršna koli javna objava / velja tudi na internetu / kakor tudi citiranje zahteva pisno dovoljenje avtorja

lordwales

Lord!

A jeblo to potovanje zastonj in si še hrano dobil za povrh, da tako opisuješ ta “youth hostel”. A nisi mal prestar za to namestitev. Al si pa PEDI ki rad gleda mlajša dekleta, mogoče fante?

Ajde magični

post je žaljiv , zato:

– youst hostli nimajo omejitev
– admin – drugič briši take poste !

no, to si pa lepo napisal.
ps: samo niso youst ampak youth hosteli. jaz bi na tvojem mestu od lektorja/lektorce denar zahtevala nazaj

lektorce še nimam, ker je tovrstno pisanje sila nekomercialno, celo z hitrimi srečkami se več zasluži kot z alternativnimi potopisi, da literarature niti ne omenjam

Kdo ti je pa pol lektoriaral? Verjetno ti sam. Ena zanimivost: stavek se vedno začne z veliko začetnico (kot tudi krajevna imena).
Pa ko praviš, da je do Trsta je manj kot 30 km, do obale pa manj kot 90 km: mimogrede Trst je tudi na obali. Oziroma do katere obale je 90km?

Kaksna pride pa cena nocitve v tem youth hostelu, Lord?

http://www.pliska.org

tukei so tud cene 🙂

Lord, ti si model! svoje vrste, ampak si!

LP L

cene: nizke , če ste švoh z denarjem, potem pojdite v youst hostle.miru tam ni.ali pa šparajte in preživite en teden dopusta v kakšni historični vili

odločitev je samo vaša.šparajte ali pa na obroke…………………….

Lepo si tole napisal. Sem si sprintal in bom probal nekoč ponovit.
Je pa Pliskovica (pliska = ovca) že precej časa v občini Komen. Sežana je le upravna enota.

Dragi Lord.
Pravis, da je tekst lektoriran. Upam, da tale nadvse sposobni lektor ni dobil prevec honorarja. Ker samo bezen prelet teksta takoj pove, da so notri napake, ki jih ne bi smel imati prvosolcek, kaj sele lektor…
Zato drugic vsaj ne napisi, da je lektorirano!

New Report

Close