plodni, neplodni dnevi
Če je ženska JUS-u, potem je ovulacija 14 dni pred M. Ali je to 5 ali 7 ali 10 dni po M je težko reči, ker je odvisno od trajanja ciklusa. No, jaz pred prvo zanositvijo nisem bila po JUS-u, pa sem imela ovulacijo 10 pred M. Ovulacija ne traja 5 dni ampak nekaj minut, naslednjih nekaj dni pa so plodni dnevi.
A te to še zaradi Pat mede? :))
Jaz imam npr. M na 28 dni. Tako naj bi imela ovulacijo 14 dan pred ali po M. Tko je meni znano. Sicer pa obstaja nekaj strani, kjer si lahko plodne dni tudi “izračunaš”.
LP
Drage moje, ovulacija NI 14 dni pred menstruacijo, ampak praviloma 14 dni po prvem dnevu zadnje menstruacije!
Ovulacija NE traja 24 ur, ampak je to trenutni dogodek (sprostitev zrele jajčne celice iz jajčnika)! Res pa je, da je jajčece po tem 24 ur sposobno oploditve. In samo v teh 24 urah je ženska plodna!
Ker pa semenčeca zdržijo v ženskih rodilih živa 2-3 dni, je “nevarno” imeti nezaščitene spolne odnose par dni pred ovulacijo. In ker je vse skupaj našteto relativno in lahko pride do normalnega zamika ovulacije (kakšen dan gor ali dol), se za plodne dneve šteje čas od 10 do 16 dni po prvem dnevu zadnje menstruacije.
Seveda so ob vsem tem možne še izredne ovulacije, za katere se nikoli ne ve, kdaj pridejo, čeprav so redkejše. In te lahko dodatno “popestrijo” življenje.
Pa ne mi sedaj govorit, da ni res, kar sem napisala, ker sem od foha in te stvari dokaj dobro obvladam.
Pa to ni res no :/ O je 14 (min12-max16) dni pred naslednjo M in lahko določimo, kdaj je bila, šele ko pride naslednja M – za nazaj. Vsak G ti bo povedal, da je faza do O pri ženskah različno dolga, po O pa do M pride v cca 14 dneh. Se pravi, če imaš pravilen ciklus na 28 dni, je to itak 14/14, če pa imaš recimo na 35. dan, je O tam nekje po 20. dnevu ciklusa. Plodni dnevi so pa seveda prej, ker semenčeca čakajo
Nisem od foha, ampak sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da je tako, ali pa vsi lažejo :)))
So pa seveda tudi druge krvavitve, ki niso posledica ovulacije, ampak raznih hormonskih motenj in nihanj, ko se sluznica začne luščit zaradi hormonskih motenj in ne zato, ker bi bila 14 dni prej ovulacija. Več šans, da gre za tako nemenstrualno krvavitev je seveda pri bolj nepravilnih ciklusih, se pravi, dosti manj ali dosti več kot na 28 dni.
Pismo ne vem, noseča še nisem bila, tako da teh podrobnosti ne poznam, ampak po moje je nekako tako: Pri G te itak zmeraj vprašajo prvi dan zadnje M in potem ne upoštevajo, da tvoja naslednja M bi bila čez recimo 35 dni, ampak imajo v mislih samo pravilne cikluse in se ravnajo po tem, da je ženska zanosila pač 14. dan po prvem dnevu zadnje M, dejansko pa je zanosila pač kasneje, lahko tudi več kot teden dni kasneje.. Kaj misliš, meni se zdi logično…
LP!