Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti po 4 letih dobila delavsko knjigo,vendar prazno

po 4 letih dobila delavsko knjigo,vendar prazno

lep pozdrav.na kratko bi vam opisala mojo težavo,katere ne razumem.pri prejšnji delodajalki v gostinstvu sem delala 4 dobra leta,se pravi do zadnjega decembra.nakar je prevzela druga delodajalka lokal.prejšnja šefica je zavlačevala z delavsko knjigo in jo naposled le poslala sedanji delodajalki in jo pokazala meni.brez vseh podatkov,se pravi povsem prazno.a je to zakonito da ni nič vpisano.pred kratkim sem pa dala vlogo za plačane prispevke in dobila odgovor da je še ogromno neplačanih prispevkov.ne vem kam se naj obrnem..kje je razvidno glede moje delovne dobe,glede na to da ni vpisano??na zavodu??
prosim za kakšen odgovor,ker sem resnično obupana.bivša šefica se me izogiba,ne dviguje telefona.vikend je tukaj,jaz pa s polno glavo.
za vsak odgovor ali napotek se iskreno zahvaljujem.

Od 1.1.2009 dalje zaradi sprememb zakonodaje delovne knjižice več niso obvezen dokument delavca. Ne glede na to pa so delodajalci delavcem, ki so bili zaposleni že pred tem datumom, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžni vrniti delovno knjižico, ki ima glede izvedenih vpisov v skladu z zakonom ki je veljal do 1.1.2009, še vedno veljavo javne listine in jo lahko delavec uporabi v postopkih uresničevanja določenih pravic. Če delodajalec ravna v nasprotju s tem, se lahko delavec obrne na delovnega inšpektorja.
Po 1. 1. 2009 lahko delavci obdobja vključenosti v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja v postopkih uresničevanja določenih pravic izkazujejo z izpisom o obdobjih zavarovanja v RS po 1. 1. 2009. Izpis o obdobjih zavarovanja lahko pridobite pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ).
Za izterjavo neplačanih prispevkov je pristojna Davčna uprava, v primeru, da bi bili zaradi neplačanih prispevkov oškodovani pri uveljavljanju kakršnihkoli pravic, ki vam pripadajo iz tega naslova, pa bi bila vaša delodajalka tudi kazensko odgovorna.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close