Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Po novem predlogu zakona o davku na motorna vozila bomo lahko kupovali cenejša vozila!

Po novem predlogu zakona o davku na motorna vozila bomo lahko kupovali cenejša vozila!

Minister za finance Andrej Šircelj oziroma ministrstvo, je v vladno obravnavo poslalo predlog novega zakona o davku na motorna vozila (DMV). Ta sicer temelji na januarskem davku, ko je bil minister za finance še Andreja Bertoncelj iz vlade Marjana Šarca, vendar pa so obdavčitve tokrat še nižje. Obdavčitev, ki temelji na moči motorjev je izginila iz predloga, popolnoma odpravljen pa je tudi tako imenovani luksuzni davek iz leta 2012. Novi predlog davka torej močno ceni avtomobile. 

Za vsa vozila naj bi po novem predlogu zakona veljal določen enotni davek, s tem pa bi se prenovila tudi lestvica za odmero davka. Osnutek zakona, ki naj bi tudi poenostavil postopke ob nakupu vozil, so sicer na ministrstvu objavili že sredi januarja, v vmesnem času pa so dodali še nekaj popravkov. Večer je poročal, da je za pričakovati, da bo vlada s postopkom sprejemanja novega zakona pohitela, konec decembra se namreč izteče prehodno obdobje, v katerem veljata dva različna preizkusna postopka, namenjena merjenju izpusta ogljikovega dioksida in porabe goriva. Če vlada ne bi sprejela sprememb, bi novi merilni postopek prinesel podražitev vseh vozil

Od januarja bo veljala le še nova metodologija, kar pa bi lahko pomenilo neenako obravnavo vozil pri njihovi obdavčitvi. V novem zakonu bo tako zapisana lestvica za odmero davka, ob kateri se upošteva nova metoda merjenja ogljikovega dioksida izpustov za nova vozila. Davek se bo izračunal glede na izpust ogljikovega dioksida, vrste goriva in glede na emisijski standard euro. Ministrstvo je prejelo pripombe, saj je zakon predvideval zmanjšanje davka na vozila višjih razredov, nižjemu srednjemu razredu vozil pa bi se obdavčitev povečala, kot so potrdile tudi ocene Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). V začetku leta so namreč izračunali, da bi se pri najbolj prodajanih novih osebnih vozilih davek v povprečju zvišal za 12 odstotkov. Ministrstvo je očitke očitno upoštevalo, tako da novi predlog ni le davčno nevtralen, pišejo Finance, pač pa je celo negativen in bo prinesel primanjkljaj, ki bo znašal 28 milijonov evrov. Tudi razlike v obdavčitvi bencinskih in dizelskih vozil so tokrat precej manjše kot v januarskem predlogu. Izračun davka na motorna vozila bo po novem torej razdeljen na tri dele, in sicer na dajatev, vezano na izpuste, dajatev vezano na moč motorja in dajatev, vezano na euro normo.

Če nam že zdravstvene storitve in stanovanja niso dosegljiva, naj nam bo vsaj pleh.

Z vem drugim (nepomembni) zadevam se ukvarjajo, samo s tistim ne kar je nujno potrebno. Kdo v teh časih kupuje nov avto? Pa to ne moreš vefjet
A smo Slovenci res tako prf*****n narod, da se ukvarjamo z davkom na avte. Janez Ivan Janša. Kaj pa reforme v zdravstvu, sodstvu in se kje. In to golazen bi naj jaz šel volit? Za živo glavo ne.

nova
Uredništvo priporoča

Eh, ta dmv se nič ne pozna. Mi smo velika družina in bi ga nam lahko povrnili, pa ga še nismo uveljavljali, ker bi dobili tako malo nazaj, da se nam niti dokumentacije za vračilo ni ljubilo izpolnjevati. Tako da če bo zdaj malo nižji dmv, se pa itak ne bo skoraj nič poznalo.

To seveda ni res. Zneski dmv so lahko precejšnji, pri zadnjem avtu 3.600,00eur.

Dmv se pozna za tiste avte nad 3 tisoc prostornine. Jaz pa mislim da za drazje avte bi malenkost vec davka moralo biti.
Avte za 20.000€ si kupujejo tisti s placo od 900- 1.800€, avte za 50.000€ pa tisti ki imajo po 10.000€(in tudi več) na mesec plače in veliko si jih steje v strosek.

Saj to je noro, neverjetno! Z novim avtom se boste lahko vozili od 6-21 ure znotraj svoje občine. Fantastično!

Še en privilegij priviligiranim.

Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason Mark Twain

Ne misliti, da bi se država odpovedala denarju na račun državljanov.
Avto Finance predvidevajo, da bi DMV, ki ga zdaj plačujemo na prvič registrirane uvožene avtomobile, lahko odpravili ali bistveno znižali, v zameno pa bi vsi, tudi kupci starih avtomobilov, plačevali nekaj več cestnine ali cestnini podobne dajatve.

Najbolj se bo poznalo bogatašem, revežem pa mogoče kakšen cent. Elita je torej poskrbela predvsem zase. V času, ko bi reveži ta denar krvavo rabili.

Uresničuje se to, kar je napovedal Ivan Simič, predsednik strateškega sveta za debirokratizacijo. V želji, da bi kupce avtomobilov višjega cenovnega razreda “prepričala”, naj te namesto na Slovaškem, v Nemčiji, Bosni in Hercegovini in drugih davčno ugodnejših državah registrirajo v Sloveniji, vlada ukinja tako imenovani luksuzni davek na motorna vozila.

To predstavlja dobro novico za vse, ki bodo kupovali avtomobile Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Volkswagen in druga osebna vozila iz srednjega in višjega cenovnega razreda. Do sedaj so morali namreč na nova osebna vozila s prostornino večjo od 2.500 kubičnih centimetrov (ccm) plačati dodatni davek, ki sega od osem do 16 odstotkov.

Iz predloga novele zakona o motornih vozilih, ki so ga pripravili na ministrstvu za finance pod vodstvom Andreja Širclja in vladi predlagali, naj ga sprejme po nujnem postopku, je razvidno, da bi se samo zaradi te poteze prihodnje leto v državni proračun nateklo osem milijonov evrov manj denarja.

Še bistveno več, okoli 20 milijonov evrov, bo proračun izgubil zaradi prenovitve lestvic obdavčitve motornih vozil z davkom na motorna vozila (DMV). Na ministrstvu za finance ugotavljajo, da bo pri večini vozil obračunan nižji DMV, ki sedaj znaša od 0,5 do 28 odstotkov njihove vrednosti. To pomeni, da se bodo prihodki od DMV, ki jih je bilo lani za 45,2 milijona evrov, več kot prepolovili.

Ker pri nas zelo dobro uspeva trg z rabljenimi avti, bi lahko na ta način pobrali bistveno več.
Saj politikom ni pomembno kdo jim malho poni. Oni samo gledajo na to, koliko manj bi oni dali.

Ker pri nas zelo dobro uspeva trg z rabljenimi avti, bi lahko na ta način pobrali bistveno več.
Saj politikom ni pomembno kdo jim malho poni. Oni samo gledajo na to, koliko manj bi oni dali.
[/quote]

Exactly! Samo ljudem je treba pravilno prezentirati spremembo, da bodo prvo sekundo veseli, misleč, da enkrat za spremembo vlada dela za državljane.

New Report

Close