Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Po porodniški brez službe

Po porodniški brez službe

Pozdravljeni,

Trenutno sem še na porodniškem dopustu, ki mi je bil podaljšan zaradi zdravstvenih težav mojega otroka.
Zaposlena sem v veliki firmi že skoraj 10 let in imam sklenjeno pogodbo za nedoločen čas. Imam končano univerzo in magisterij (ki ga moram še zagovarjati).Zaradi rizične nosečnosti in porodniške pa sem bila zadnje leto in pol odsotna. Med tem časom so se reorganizirali.

Včeraj sem na sestanku pri šefu izvedela, da me v bistvu po poteku porodniške v oddelku, ne bodo več potrebovali. Organizirali mi bodo sestanek v kadrovski, kjer mi bodo baje ponudili ali drugo delovno mesto ali pa sporazumno prenehanje dela z odpravnino.

Septembra letos sem dobila odločbo da sem zaposlena v novem reorganiziranem sektorju pri istemu šefu, ki mi je povedal, da novih delavcev ne more sprejeti. Ampak jaz sem še tam na plačilni listi. Moje delo opravlja zdaj sodelavec, ki pa je zaposlen v hčerinski firmi, kjer prejema tudi plačo.
Šef mi je namignil, da bodo zaposlili njega, ko se mene znebijo. Zdaj me pa zanima, če to smejo storiti po prenehanju porodniške in če je bila potem septembrska odločba zgolj fiktivna in začasna?

Ker imam majhno hčerko, ki potrebuje varnost in tudi sama potrebujem službo, vas prosim, da mi svetujete in odgovorite na vprašanja.

1.Zanima me ali me lahko premestijo na drugo delovno mesto brez mojega soglasja, na moje staro in sedaj še veljavno pa dajo tega fanta – novega delavca?
2.Ali me lahko odpustijo kljub pogodbi za nedoločen čas? Kakšno odpravnino mi potem morajo ponuditi?
3.Ali mame (starši) res uživamo kakšno posebno pravno varstvo in da imamo prednostno pravico pri zaposlovanju oz. obdržanju delovnega mesta?
4.Ali me lahko premestijo na katerokoli del.mesto ali mi morajo poiskati takšno primerno izobrazbi?
5.Ali naj se obrnem po pomoč k sindikatu ali bom potem v še slabšem položaju?

Se vnaprej opravičujem, če sem vas zamorila. Ampak res ne bi rada končala na cesti, saj moram skrbeti za svojo pikico, ki potrebuje varnost.

Kaj mi svetujete? Poleg ZDR kateri zakon še ureja pravice in mi ga priporočate v branje?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore in nasvete in vam želim en čudovit dan!

Natilana

Najbolje, da vam na vaša vprašanja odgovorim kar po vrsti:
1. Ne, delavca brez njegovega soglasja ni mogoče premestiti na drugo delovno mesto.
2. Da, tudi pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas je mogoče odpovedati; razlogi pa so trije: krivdni, poslovni in razlog nesposobnosti.
3. Starši oz. mame uživajo posebno varstvo med nosečnostjo, dojenjem in časom izrabe starševskega dopusta. Ta kriterij se ponavadi upošteva tudi takrat, ko delodajalec med več delavci izbira, kateremu bo odpovedal pogodbo iz poslovnih razlogov.
4. Kot sem že napisala, vas proti vaši volji ne smejo premestiti na drugo delovno mesto, lahko vam pa ponudijo sklenitev nove pogodbe.
5. Če ste članica sindikata, se vsekakor obrnite nanj za pomoč. Kot članica imate brezplačno pravno pomoč (od nasvetov do zastopanja pred sodiščem) ter predvsem nekoga, ki vam bo pomagal posredovati pri delodajalcu.

Poleg ZDR so pomembne tudi kolektivne pogodbe, zato bi bilo dobro preveriti tisto, ki velja za vašega delodajalca.

Naj poudarim, da vam delodajalec lahko odpove pogodbo samo v primeru, da kršite svoje pogodbene obveznosti (kar je malo verjetno, če ste bili leto in pol odsotni) ter v primeru, da vašega dela ne potrebuje več (če se ukinja delovno mesto ipd.). Očitno v vašem primeru ne gre za to, če namerava na vaše delovno mesto zaposliti sodelavca. Ne more se vas torej kar tako »znebiti«, kot pišete. Glede na dejstvo, da ste pri tem delodajalcu zaposleni že skoraj 10 let (razlog nesposobnosti torej ne pride v poštev), da imate pogodbo za nedoločen čas in da je vaše delo še vedno potrebno, lahko mirne duše vztrajate, da se hočete vrniti na svoje delovno mesto.

Opozarjam pa še, da če boste slučajno sprejeli ponudbo za sporazumno razveljavitev (ob ustrezni odpravnini), na zavodu za zaposlovanje ne boste upravičeni do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Zanima me samo še to, ali me delodajalec lahko premesti na drugo delovno mesto z nižjo plačo, ali imam pravico zahtevati, da plača ostane enaka.

Prav tako me zanima, ali me delodajalec lahko o možni spremembi delovnega mesta obvesti že v času porodniškega dopusta, ali se zadeve rešujejo šele potem, ko spet začnem redno hoditi v službo.

Že vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav ter lep vikend.

Natilana

Spoštovani!

Sem v podobni situaciji. Bila sem na porodniškem dopustu. Po zakljucku sem koristila stari dopust (v tem so nastopili pogoji za podaljsanje porodniskem dopusta), tako da sem po koriščenju starega dopusta, nastopila bolniški stalež in nato 3 mesece podaljšanja porodniškega dopusta. Sedaj sem na bolniški zaradi nege otroka.
V podjetju so mi že po zaključeni porodniški jasno povedali da me ne zelijo (groznje, kontrola bolniskega staleza, napoved odpovedi), vendar mi zelijo greniti zivljenje se naprej. Zato so mi dali sedaj vedeti, da se naj kar vrnem v sluzbo, da se bodo lahko dalje izživljali. Odpovedi pa mi nočejo dati, ker vejo da bi s tem bila upravičena do nadomestila na borzi. Želijo da dam sama odpoved. Jaz se zaradi potreb otroka tudi ne nameravam vrniti v službo. Kako naj izpeljem stvar, da bi bila kljub temu upravičena do nadomestila. Tudi pri izplačevanju osebnega dohodka zamujajo (za 03., 07. in 08. mesec je bilo nakazano sele v desetem mesecu).

Kot sem že napisala, delodajalec ne more enostransko določati bistvenih sestavin pogodbe, se pravi ne more brez vašega soglasja določiti, na katerem delovnem mestu boste delali, in ne more vam enostransko znižati plače. To se dogovori v pogodbi o zaposlitvi. Sploh pa tega ne more storiti v času vaše odsotnosti, ampak se bosta za morebitne spremembe dogovarjala po vaši vrnitvi.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Novi ZDR je prinesel možnost izredne odpovedi, ki jo poda delavec, če delodajalec ne izpolnjuje svojih obveznosti. Najbolje bo, da vam kar kopiram ustrezni člen zakona; iz njega boste izvedeli, kakšna kršitev s strani delodajalca mora biti podana, da je odpoved utemeljena, in kakšen postopek morate predtem izpeljati.

b) Izredna odpoved delavca

112. člen

(razlogi na strani delodajalca)

(1) Delavec lahko v osmih dneh po tem, ko predhodno pisno opomni
delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvesti
inšpektorja za delo, izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, če:

– mu delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in mu
tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače,

– mu ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne
inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali
prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in mu
delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače,

– mu je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano
plačilo za delo,

– mu delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev
ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno
dogovorjenem roku,

– delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri
delu in je delavec od delodajalca predhodno zahteval odpravo
grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali
zdravje,

– ga je delodajalec žalil ali se nasilno vedel do njega ali če
kljub njegovim opozorilom ni preprečil takega ravnanja s strani
drugih delavcev,

– mu delodajalec ni zagotavljal enake obravnave glede na spol,

– delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem v
skladu s 45. členom tega zakona.

(2) Delavec je v primeru odpovedi zaradi ravnanj iz prejšnjega
odstavka upravičen do odpravnine, določene za primer redne
odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do
odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas
odpovednega roka.

In še določba iz Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti:

19a. člen

Zavarovanec lahko uveljavi pravico do denarnega nadomestila, če
prekine oziroma razveže delovno razmerje v primeru, ko inšpektor
za delo na njegov predlog predhodno ugotovi, da mu delodajalec
najmanj tri ali več mesecev zaporedoma ni izplačal plače iz
pogodbe o zaposlitvi oziroma kolektivne pogodbe, ki velja za
delodajalca, pri katerem je zaposlen ali mu v zadnjem letu ni
izplačal najmanj devet plač iz pogodbe o zaposlitvi oziroma
kolektivne pogodbe, ki velja za delodajalca, pri katerem je
zaposlen.

Zavarovanec lahko prekine ali razveže delovno razmerje iz
prejšnjega odstavka, če delodajalec v enem mesecu po vročitvi
odločbe inšpektorja za delo ni izplačal zaostalih plač.

O predlogu zavarovanca in o svoji odločbi je inšpektor za delo
dolžan nemudoma obvestiti zavod in pristojen center za socialno
delo. Inšpektor za delo je v svoji odločbi dolžan opozoriti na
roke, v katerih je zavarovanec dolžan uveljaviti pravice iz
zavarovanja za primer brezposelnosti.

Lep pozdrav,
Katarina

Pozdravljeni, moj problem je sledeč in zanima me ali me lahko da podjetje v tej situaciji na borzo, kar je zame boljša rešitev?

V podjetju sem zaposlen cca. 2 leti, zaradi razmer na trgu podjetje od januarja posluje negativno, pravtako zamujajo dohodki, do sedaj izplačana sem dobil le dohodka za JANUAR in FEBRUAR 2009. (marec, april, maj, junij so odprti).

Glede na razmere, se zavedam, da podjetje ne bo preživelo. Zadnja dva meseca v dogovoru z vodstvom tudi na delo več ne odhajam, vendar delovno razmerje pa mi teče.

Ali ima podjetje možnost me v tej situaciji, glede na to, da 4 plače niso poravnane za nazaj, me dati na borzo?

Hvala za pojasnilo.

Spoštovani!

Zanima me če mi lahko svetujete kaj naj naredim?! Svojemu delodajalcu sem dala odpoved ker na delovnem mestu nisem namreč zdržala. Problem je v tem da mi delodajalec ni izplačal plače za dva meseca nazaj kar sem delala. Zanima me, če kot delavka mi tisti denar res ne pripada in zakaj ne? Sem mar delala zastonj cel mesec? Prosim Vas pomagajte mi!

Že v naprej se Vam iskreno zahvaljujem za odgovor!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close