Počasna vožnja
vozačica, 08.05.2025 ob 17:26
Tega tudi jaz ne razumem. Izven naselja vozi 70, se pravi 20 POD omejitvijo, v naselju pa vozi tudi 70, se pravi 30 NAD omejitvijo. Take videvam vsaj 3x na teden. A to je za vas varno?
Jaz na isti relaciji vozim zunaj naselja 100 (je čisto varno), v naselju pa raje še manj kot 40, okoli 35, ker ni pločnika, so otroci na poti v šolo in avtobusna postaja. Meni je moje bolj normalno.
V katerem predpisu piše, da moraš povsod voziti z največjo dovoljeno hitrostjo?
Imamo pa v naši zakonodaji problem: ta je, da ni uzakonjena tudi najnižja dovoljena hitrost na posameznem cestnem odseku (razen, če razmere, npr. dež, sneg, itd. ne zahtevajo drugače).
Vidiš, ko ne poznaš CPP. Je uzakonjena minimalna hitrost, samo 70 na 90 ni blizu minimuma. Na avtocesti je minimalna hitrost 60, ne more biti na navadni 70.
Zato pa moraš vrnit izpit, ker nimaš pojma
Opazil sem, da imamo neenotno označene omejitve hitrosti. Nesramni sosed si je zgradil začasno skladišče in dovoz do njega. Prometni znak za omejitev največje hitrosti na 40km/h je bil napota in odstranili so ga. Ostal je le opozorilni znak o nevarnosti otrok n cesti, ker je v bližini OŠ. Iz druge smeri opisane ceste še vedno stoji znak omejitve 40 km/h. V letih lahko štejemo čas odstranjenega prometnega znaka, kar tudi blizu PP in nihče ne opazi. Opis je simbolično spremenjenl in vseeno upam, da bodo pred počitnicami vsi varno uporabljali tamkajšnjo prometno površino. Med počitnicam pa bodo morda spet postavili znak in kaznovali investitorja, ki si je samovoljno prilagodil prometno signalizacijo.
jejeee, 09.05.2025 ob 20:32
Imamo pa v naši zakonodaji problem: ta je, da ni uzakonjena tudi najnižja dovoljena hitrost na posameznem cestnem odseku (razen, če razmere, npr. dež, sneg, itd. ne zahtevajo drugače).
Vidiš, ko ne poznaš CPP. Je uzakonjena minimalna hitrost, samo 70 na 90 ni blizu minimuma. Na avtocesti je minimalna hitrost 60, ne more biti na navadni 70.
Zato pa moraš vrnit izpit, ker nimaš pojma
Pikec,
Ko mi hkrati govoriš, da ne poznam pravil in hkrati razlagaš, da je uzakonjena minimalna hitrost na AC, pri tem pa sem sam pisal o hitrosti 90 km/h – nazadnje, ko sem se pozanimal je to maksimalna dovoljena hitrost na regionalnih cestah izven naselja…
Po moje moraš vrnit spričevalo iz osnovne šole, ker evidentno ne znaš brat. Imam pa na sumu tudi to, da ti matematika ni šla, ker te yebe logično sklepanje.
Preberite si današnji članek na 24 ur o radarjih. Očiitno niti ti ki postavljajo radarje ne poznajo prometnih predpisov. Kaznujejo tudi takrat ko ne narediš prekrška. Najbolj svinjsko je pa to da npr. z določene strani sploh ni znakov za naselje ali omejitev, ampak oni pa veselo kasirajo. Pa so bili že obveščeni o tem pa ne priznajo napake, ampak vztrajajo na svojem in raje denar mečejo za tožbe. Ker ne gre iz njihovega žepa. In takim mestnim kavbojcem so dali še dodatna pooblastila.
Ne zagovarjam prehitrih voznikov, ampak dostikrat znaki stojijo tako da se res vprašaš kje so imeli pamet tisti, ki so jih postavili.
Pa še nekaj bi dodala v razmišljanje v kontra smer, noben znak z omejitvijo ti ne pomaga, če vsi vejo da npr.mestno radarstvo konča službo ob treh. Od takrat naprej se točno ve da se vozi in parkiea tako kot si vsak želi.
Pikec,
Ko mi hkrati govoriš, da ne poznam pravil in hkrati razlagaš, da je uzakonjena minimalna hitrost na AC, pri tem pa sem sam pisal o hitrosti 90 km/h – nazadnje, ko sem se pozanimal je to maksimalna dovoljena hitrost na regionalnih cestah izven naselja…
Po moje moraš vrnit spričevalo iz osnovne šole, ker evidentno ne znaš brat. Imam pa na sumu tudi to, da ti matematika ni šla, ker te yebe logično sklepanje.
Ne, moraš kar ti vrniti OŠ spričevalo in še izpit. Pisal si, da nimamo uzakonjene min. hitrosti. Imamo jo. Ampak ta minimalna hitrost pri 90 omejitve ni 68, nad katero si jamral, taka hitrost ni problem, problem je samo v tvoji glavi. In v zakonu lepo piše, kaj mora voznik nardit, ko ne dosega minimalne hitrosti na cestah, ki niso AC.
Problem pa je tudi to, da mečkači (ali pa sanjači) nikakor ne priznate, da ste tudi sami problem. In to opravičujete z zakonodajo, ki vam daje potuho.
Če ti zakonodaja ne paše, si ti problem. To si kar namišljuješ neke bedarije. Kot da bi rekel, ja, vožnja v napačno smer po avtocesti je problem, ampak problem so pa tudi tisti, ki vozijo v pravo smer, ker brez njih se ne bi mogli kresnit med sabo in ker jim zakon in CPP dajeta potuho.
Pri nadzoru in kontroli prometa počasno vožnjo ugotavlja tudi slovenska policija. V letu 2019 so policisti ugotovili 355 takšnih kršitev, za katero znaša globa 120 evrov. Na policiji so na so nam pojasnili, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
Več na: https://www.zurnal24.si/avto/kazen-ker-vozite-prepocasi-globa-120-evrov-341059 – http://www.zurnal24.si
Anonimno 9664, 10.05.2025 ob 03:21
Pri nadzoru in kontroli prometa počasno vožnjo ugotavlja tudi slovenska policija. V letu 2019 so policisti ugotovili 355 takšnih kršitev, za katero znaša globa 120 evrov. Na policiji so na so nam pojasnili, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
Več na: https://www.zurnal24.si/avto/kazen-ker-vozite-prepocasi-globa-120-evrov-341059 – http://www.zurnal24.si
Tako je. A umakne se nihče. Edina izjema je čez Vahto, ko se umikajo avtodomi tujih registracij.
tako so pa, 10.05.2025 ob 00:33
Pikec,
Ne, moraš kar ti vrniti OŠ spričevalo in še izpit. Pisal si, da nimamo uzakonjene min. hitrosti. Imamo jo. Ampak ta minimalna hitrost pri 90 omejitve ni 68, nad katero si jamral, taka hitrost ni problem, problem je samo v tvoji glavi. In v zakonu lepo piše, kaj mora voznik nardit, ko ne dosega minimalne hitrosti na cestah, ki niso AC.
Reciva, da sva na poti, da se bom strinjal s tabo. Samo še povej mi, lepo prosim, kakšna je uzakonjena minimalna hitrost na regionalni cesti, kjer je maksimalna uzakonjena hitrost 90 km/h.
Dovolj bo preprosta številka, brez opisnega prevoda. Pa en link do tega člena v zakonodaji. Hvala.
Xzav, 10.05.2025 ob 15:51
Reciva, da sva na poti, da se bom strinjal s tabo. Samo še povej mi, lepo prosim, kakšna je uzakonjena minimalna hitrost na regionalni cesti, kjer je maksimalna uzakonjena hitrost 90 km/h.
Dovolj bo preprosta številka, brez opisnega prevoda. Pa en link do tega člena v zakonodaji. Hvala.
Kaznivo je, če se pelješ tako počasi, da oviraš promet, da imaš za sabo recimo 3 avte, ki te zaradi ptometa, ovinkov ne morejo prehiteti. V takem primeru se moraš odstraniti iz prometa in spustiti promet naprej.
Kaj pa vem. Jaz sem zaradi (ne)predvidljivih dogodkov preprečila že kar nekaj nesreč in poškodb tako oseb kot pločevine. Vedno, ampak res vedno, sem spremljala promet. Ker sem se vozila v Lj. čez hribe in doline in same ovinke, sem točno vedela, kje pada kamenje, kje lahko pričakujem prečkanje živali, kje so nedolžni ovinki, ki te mimogrede potegnejo v graben. Ostali vozniki so poznali moj način vožnje, pri prehitevanju na ravnem delu ceste me je vsak pozdravil in prehitel. Ker sem majhna, nisem ravno dobro videla proste ceste, ampak so se umaknili tako voznik avtobusa, kot kamion, kot sem tudi jaz njih počakala nekje na ravnem delu ceste na ostrih ovinkih, kjer bi se težko srečali, ko sem jih videla, da gredo navzgor. Opozorila voznika tovornjaka, naj upočasni, ker pač ni videl, da je za ovinkom čez cesto padel hlod. Peljala po predpisih in videla, kako kombi prihaja na glavno cesto, še danes ne vem, kako mi je uspelo zaviti in obiti kombi, ko voznik ni gledal v mojo smer, ampak samo v nasprotno in zapeljal par m pred mene. Je spregledal, ampak se je vse srečno izteklo. Ja, pa nikoli pizdila na nikogar, ki je kaj spregledal, ampak vedno zadovoljna, da se je srečno izteklo. Tudi to šteje. Samo ljudje smo – se mi zdi. Morebiti sem zaradi izredno hude prometne nesreče v otroštvu tako strpna in morebiti preveč previdna.
problem teh sanjače je, da ne vedo koliko je omejitev na določenem odseku, zato vozijo okoli 70, da ni prevelika kazen. Niso prepričani v svojo vožnjo, zato vozijo nekje vmes.
Se spomnim tam 20 do 30 let nazaj ni bilo toliko sanjačev na cesti. Sedaj pa je tega ogromno. Sam vozim dosti po svetu, predvsem Evropa in drugje je tega dosti manj. Recimo v Italiji ti trobijo, če si prepočasen ali če prepozno spelješ pri semaforju. Tukaj pri nas pa je vse tak na izi. In ker sem dosti na cesti, mi gredo taki sanjači fulll na živce, ker se vedno kakšen najde, ki naredi zastoj. Ampak takšnih nihče ne kaznuje, ker oni so kao “varni” šoferji. Sam pa opažam, ker to vidim na cesti, da so ravno takšni največji povzročitelji nesreč. Ne prevelika hitrost ampak nezbranost teh sanjačev.
Hja no, 10.05.2025 ob 16:04
Kaznivo je, če se pelješ tako počasi, da oviraš promet, da imaš za sabo recimo 3 avte, ki te zaradi ptometa, ovinkov ne morejo prehiteti. V takem primeru se moraš odstraniti iz prometa in spustiti promet naprej.
Se zavedam tega. Samo gor je napisano, da naj vrnem izpit, ker ne poznam CPP, čeprav sem trdil točno to, kar pišeš. In dodal, da spodnja meja ni uzakonjena. Kar drži, ker je pisano splošno in ocena mečkanja po cesti prepuščena subjektivni presoji policistov. In zaradi tega mečkači niso tretirani enako objektivno kot divjaki. Zato sem te prosil za točno številko, ker sem prepričan, da jo poznaš.
Normalna vožnja, 09.05.2025 ob 05:43
Lukas, 08.05.2025 ob 23:05
Dobro bi bilo, če bi šli kdaj na travmatologijo ali na Sočo, da bi videli, kako se ti zaradi takih stvari, živčnosti in pretiravanja s hitrostjo življenje v trenutku spremeni. Ko nisi več, kar si bil prej, ali pa zaradi tebe nekdo ni več živ ali postane invalid ali zaradi poškodb glave drugačen in nesposoben normalnega življenja. Ko se je treba znova naučiti hoditi, govoriti…
Najbolj zanimivo je, kako živčni vozniki na silo prehitevate, trobite, nato pa lahko s počasnejšimi čakate pri rdeči luči. Čisto nič ne pridobite.
Če 50 km zunaj naselja voziš 90 km/h bi prebotil to v 33ih min
Ker to ni realno, recimo 40 min.
Če pa 50 km voziš 70km/h porabiš 55 min!
Je razlika in to velika!
In ne, ne miremo vedno na pot prej. Neksteri imamo več obveznosti v dnevu!
Ne računaj na 50 km, ker to se ti dogaja na max. 5 km in ne na tako dolgi poti. Pri 10x manjših razdaljah gre za razliko 2 min.
Sicer vozim po omejitvah, pretežno, opazim pa, da me včasih v naselju kdo prehiti, pa še kakšnega pred mano, pa čeprav peljem malo čez, pred tem nestrpno vozi tik za ritjo, potem pa skupaj čakava na semaforju.
sanjači625, 10.05.2025 ob 18:01
problem teh sanjače je, da ne vedo koliko je omejitev na določenem odseku, zato vozijo okoli 70, da ni prevelika kazen. Niso prepričani v svojo vožnjo, zato vozijo nekje vmes.
Se spomnim tam 20 do 30 let nazaj ni bilo toliko sanjačev na cesti. Sedaj pa je tega ogromno. Sam vozim dosti po svetu, predvsem Evropa in drugje je tega dosti manj. Recimo v Italiji ti trobijo, če si prepočasen ali če prepozno spelješ pri semaforju. Tukaj pri nas pa je vse tak na izi. In ker sem dosti na cesti, mi gredo taki sanjači fulll na živce, ker se vedno kakšen najde, ki naredi zastoj. Ampak takšnih nihče ne kaznuje, ker oni so kao “varni” šoferji. Sam pa opažam, ker to vidim na cesti, da so ravno takšni največji povzročitelji nesreč. Ne prevelika hitrost ampak nezbranost teh sanjačev.
Debilno nevrotično, pred 30 – imi leti mi bilo toliko nevrotičnih fuknjenih bedakov, ki bi izgubljali živce in žrli tablete, ker bi morali počakati eno sekundo.
Dejstvo je, če ni nevrotičnih fuknjenih bedakov, tudi sanjačev ni, ker jih nihče ni mogel opaziti, ker normalni vozniki nikomur niso šli na živce.
Anonimno 9713, 10.05.2025 ob 17:16
Kaj pa vem. Jaz sem zaradi (ne)predvidljivih dogodkov preprečila že kar nekaj nesreč in poškodb tako oseb kot pločevine. Vedno, ampak res vedno, sem spremljala promet. Ker sem se vozila v Lj. čez hribe in doline in same ovinke, sem točno vedela, kje pada kamenje, kje lahko pričakujem prečkanje živali, kje so nedolžni ovinki, ki te mimogrede potegnejo v graben. Ostali vozniki so poznali moj način vožnje, pri prehitevanju na ravnem delu ceste me je vsak pozdravil in prehitel. Ker sem majhna, nisem ravno dobro videla proste ceste, ampak so se umaknili tako voznik avtobusa, kot kamion, kot sem tudi jaz njih počakala nekje na ravnem delu ceste na ostrih ovinkih, kjer bi se težko srečali, ko sem jih videla, da gredo navzgor. Opozorila voznika tovornjaka, naj upočasni, ker pač ni videl, da je za ovinkom čez cesto padel hlod. Peljala po predpisih in videla, kako kombi prihaja na glavno cesto, še danes ne vem, kako mi je uspelo zaviti in obiti kombi, ko voznik ni gledal v mojo smer, ampak samo v nasprotno in zapeljal par m pred mene. Je spregledal, ampak se je vse srečno izteklo. Ja, pa nikoli pizdila na nikogar, ki je kaj spregledal, ampak vedno zadovoljna, da se je srečno izteklo. Tudi to šteje. Samo ljudje smo – se mi zdi. Morebiti sem zaradi izredno hude prometne nesreče v otroštvu tako strpna in morebiti preveč previdna.
Normalno sposoben je voznik je sposoben reagirati ob takih situacijah z mormalno hitrostjo in ne samo tedaj, ko pelje 15, 20 , 25 km pod omejitvijo! Med vožnjo moaš vedno imeti v mislih vse to!
Hja no: Samo 1x se je en sodelavec peljal z najetim prevozom čez te ovinke, kjer je dovoljena hitrost 90, avtobus in tovornjak pa komaj sopiha 30 v hrib, navzdol morebiti 40 in me je vprašal, a ti se tam voziš? Jaz se ne bi za noben denar. Sem šla iz službe pa so cestarji nekaj popravljali “cesto” in so postavili znak za omejitev 70. Še danes po vsem tem času mi gre na smeh, ko se spomnim tega. Ovinka ne zvoziš s 40. So pač sami ovinki. In kako naj bi vozila 90, če še 40 težko? Drugače sem pa v 40-tih letih vožnje brez nesreče, kar pomeni, da verjetno tudi drugih ne ogrožam v prometu. Na hitre ceste grem ali z otoki ali z javnim prometom. V mladih letih ni bilo problema, tudi hitrost ni bila ovira, zdaj se mi pa res nikamor več ne mudi.
Anonimno 9713, 10.05.2025 ob 20:51
Hja no: Samo 1x se je en sodelavec peljal z najetim prevozom čez te ovinke, kjer je dovoljena hitrost 90, avtobus in tovornjak pa komaj sopiha 30 v hrib, navzdol morebiti 40 in me je vprašal, a ti se tam voziš? Jaz se ne bi za noben denar. Sem šla iz službe pa so cestarji nekaj popravljali “cesto” in so postavili znak za omejitev 70. Še danes po vsem tem času mi gre na smeh, ko se spomnim tega. Ovinka ne zvoziš s 40. So pač sami ovinki. In kako naj bi vozila 90, če še 40 težko? Drugače sem pa v 40-tih letih vožnje brez nesreče, kar pomeni, da verjetno tudi drugih ne ogrožam v prometu. Na hitre ceste grem ali z otoki ali z javnim prometom. V mladih letih ni bilo problema, tudi hitrost ni bila ovira, zdaj se mi pa res nikamor več ne mudi.
Kje si se to peljala?
Ok, nisi imela nesreče, si pa malo “ruknila” avto. Nič takega.
Na parkirišču ali kje bolj na tesnem, kjer tudi hitrossti ni.