Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika poceni in zdrav jedilnik

poceni in zdrav jedilnik

Tole je bilo “strokovno” mogoče 20 let nazaj. Zato pa je toliko debelosti.
[/quote]

Pred nekaj meseci, ne 360 meseci!

Kako leto nazaj je bil sin na medicinski dieti, dobil jedilnik za 2.400 kalorij. Tale zdaj priporoča malo manj.
[/quote]

Popolnoma zastarele smernice, kar naj ti rečem. Mi smo bili letos na endokrinološki – dobili nasvet, naj otrok je meso in zelenjavo, OH-jev za vzorec. Daleč od 2000 kalorij. 2400 kalorij – to se moraš basat z OH-ji. Pa kdo danes sploh še šteje kalorije za zdravo prehrano? Že to je čisto out.

Tudi jaz sem te dni na lubenicah, ampak žal ni celo leto 30+ 🙂 in tudi dolgoročno ni zdravo.
Niti slučajno nisem odvisnik od OH, ker zaradi mene lahko včeraj za vedno zmanjka krompirja in kruha.
[/quote]

In praviš, da ti lubenica ni dovolj za en obrok? Vmesni, seveda.
[/quote]
Mah, lubenica je samo pocukrana voda. Dobra sicer, ampak od tega si samo poln in napihnjen, ne pa sit. Pa mi je zelo dobra. Ampak za en obrok to pač ni.

Pred nekaj meseci, ne 360 meseci!

Kako leto nazaj je bil sin na medicinski dieti, dobil jedilnik za 2.400 kalorij. Tale zdaj priporoča malo manj.
[/quote]

Popolnoma zastarele smernice, kar naj ti rečem. Mi smo bili letos na endokrinološki – dobili nasvet, naj otrok je meso in zelenjavo, OH-jev za vzorec. Daleč od 2000 kalorij. 2400 kalorij – to se moraš basat z OH-ji. Pa kdo danes sploh še šteje kalorije za zdravo prehrano? Že to je čisto out.
[/quote]

Direkt na istem oddelku.

In praviš, da ti lubenica ni dovolj za en obrok? Vmesni, seveda.
[/quote]
Mah, lubenica je samo pocukrana voda. Dobra sicer, ampak od tega si samo poln in napihnjen, ne pa sit. Pa mi je zelo dobra. Ampak za en obrok to pač ni.
[/quote]

Potem je pa s tvojim občutkom lakote nekaj resno narobe. Jaz sem po lubenici sita tri ure. Vsebuje namreč tudi vlaknine. Ampak ker si samo sebe prepričala, da je samo voda, ti možgani sporočajo, da te ne nasiti. Vse je samo psihološko. V glavi.

Nisem brala vsega, ampak že pri prvem sem se ustavila. Cene si precej znižala. Bučke, paradižnika in čebule (zraven je najbrž še moka in jajce), ne dobiš samo za 1,5 evra! Jajca so sicer zdrava, a v tem jedilniku si jih za en dan uporabila celo škatlo. Pa toliko se jih vendar ne sme pojesti v enem dnevu! Sladoled s sadjem (ni neka hudo zdrava hrana, tudi če je narejen doma) + biskvit z breskvami (še manj zdrava hrana) stane precej več, kot 2 evra. Breskve: 1 evro, 6 jajc 1,5 evra (če niso ravno baterijski), sadje (banana, borovnice,…) za sladoled 1 evro, smetana za sladoled 1 evro, za biskvit si pozabila računati mleko, olje,…
Tudi večerja stane več. 8 jajc (spet jajca) je okoli 2 evra, paradižnik 1 evro, sir 2 evra, tuna 1,5 evra… Da ne omenjam, da je za večerjo to preveč obilen jedilnik in pretežka hrana. Za večerjo je dovolj navaden jogurt z lanenimi semeni, oreški…
Do nutricistke ti pa še veeeliiikooo manjka:)
[/quote]

Lej, ne bodi taka čistunka. Me prav zanima, kaj ti ješ, da ti je pa sladoled zdaj nezdrav.

To ni jedilnik za en dan, kje si to videla? Če imaš sladoled, potem ocvrta jajca, če narediš biskvit, potem npr tuna ali kruh s sirom. Ko se že tako vtikaš.
[/quote]

Tuna – zdrava hrana? Hm… Sir, če je poceni, se mu komajda reče sir, kaj šele zdrav sir. Ocvrta jajca tudi niso nek zdrav presežek. Zdravi jedilniki, ZDRAVI!!! Kje so ideje?


Mah, lubenica je samo pocukrana voda. Dobra sicer, ampak od tega si samo poln in napihnjen, ne pa sit. Pa mi je zelo dobra. Ampak za en obrok to pač ni.
[/quote]

Potem je pa s tvojim občutkom lakote nekaj resno narobe. Jaz sem po lubenici sita tri ure. Vsebuje namreč tudi vlaknine. Ampak ker si samo sebe prepričala, da je samo voda, ti možgani sporočajo, da te ne nasiti. Vse je samo psihološko. V glavi.
[/quote]

Ne, je v trebuhu, ker me izredno napihne. In kaj na zdaj? Se v glavi prepričam, da je moj trebuh poln? Ja, je, plinov. Pa zagotovo nisem edina takšna.

Lej, ne bodi taka čistunka. Me prav zanima, kaj ti ješ, da ti je pa sladoled zdaj nezdrav.

To ni jedilnik za en dan, kje si to videla? Če imaš sladoled, potem ocvrta jajca, če narediš biskvit, potem npr tuna ali kruh s sirom. Ko se že tako vtikaš.
[/quote]

Biskvit: 6 jajc 1 evro, 20 dag moke od 20 do 60 centov, 2 ali 3 breskve 50 centov, za sladkor niti ne vem, koliko bi stal za to količino, ker uporabljam med ali katerega od sirupov, ampak od oka pride najdražja varianta 20 centov. Namesto breskev lahko na bližnjem travniku pobereš padla jabolka ali hruške, v gmajni zdaj zorijo samorasli ringloji in jih greš lahko nabrat.
[/quote]

Lahko pridem na tvoj vrt pobirat jabolka in hruške, ker pri nas je VSE pomrznilo. Celo ringloji.


Mah, lubenica je samo pocukrana voda. Dobra sicer, ampak od tega si samo poln in napihnjen, ne pa sit. Pa mi je zelo dobra. Ampak za en obrok to pač ni.
[/quote]

Potem je pa s tvojim občutkom lakote nekaj resno narobe. Jaz sem po lubenici sita tri ure. Vsebuje namreč tudi vlaknine. Ampak ker si samo sebe prepričala, da je samo voda, ti možgani sporočajo, da te ne nasiti. Vse je samo psihološko. V glavi.
[/quote]
A poješ celo lubenico? Ali imaš tako skčen želodec, da imaš že po eni pesti jagod dovolj za naslednje par ur? :-))))

Pred nekaj meseci, ne 360 meseci!

Kako leto nazaj je bil sin na medicinski dieti, dobil jedilnik za 2.400 kalorij. Tale zdaj priporoča malo manj.
[/quote]

Popolnoma zastarele smernice, kar naj ti rečem. Mi smo bili letos na endokrinološki – dobili nasvet, naj otrok je meso in zelenjavo, OH-jev za vzorec. Daleč od 2000 kalorij. 2400 kalorij – to se moraš basat z OH-ji. Pa kdo danes sploh še šteje kalorije za zdravo prehrano? Že to je čisto out.
[/quote]

Ni res, kalorije so alfa in omega in samo od njih je odvisno ali bomo hujšali, obdržali težo ali se pa redili. Kalorični vnos je temelj, potem vnos makro hranil, sledi vnos mikro hranil in šele čisto na koncu je število obrokov, čas ko jih zaužijemo, njihova kombinacija …

Nisem brala vsega, ampak že pri prvem sem se ustavila. Cene si precej znižala. Bučke, paradižnika in čebule (zraven je najbrž še moka in jajce), ne dobiš samo za 1,5 evra! Jajca so sicer zdrava, a v tem jedilniku si jih za en dan uporabila celo škatlo. Pa toliko se jih vendar ne sme pojesti v enem dnevu! Sladoled s sadjem (ni neka hudo zdrava hrana, tudi če je narejen doma) + biskvit z breskvami (še manj zdrava hrana) stane precej več, kot 2 evra. Breskve: 1 evro, 6 jajc 1,5 evra (če niso ravno baterijski), sadje (banana, borovnice,…) za sladoled 1 evro, smetana za sladoled 1 evro, za biskvit si pozabila računati mleko, olje,…
Tudi večerja stane več. 8 jajc (spet jajca) je okoli 2 evra, paradižnik 1 evro, sir 2 evra, tuna 1,5 evra… Da ne omenjam, da je za večerjo to preveč obilen jedilnik in pretežka hrana. Za večerjo je dovolj navaden jogurt z lanenimi semeni, oreški…
Do nutricistke ti pa še veeeliiikooo manjka:)
[/quote]

Lej, ne bodi taka čistunka. Me prav zanima, kaj ti ješ, da ti je pa sladoled zdaj nezdrav.

To ni jedilnik za en dan, kje si to videla? Če imaš sladoled, potem ocvrta jajca, če narediš biskvit, potem npr tuna ali kruh s sirom. Ko se že tako vtikaš.
[/quote]

Kupljenega sladoleda nisem jedla že vsaj 2 leti, ker je presladek. Doma narejenega jem 1x tedensko. Je iz sladke smetane, sadja, dodam le čisto malo kokosovega sladkorja. Za zajtrk trenutno jem samo lubenice, izven sezone pa navaden jogurt 3.2 z banano, oreški, suhim sadjem in semeni. Za kosilo jem zrezek in solato, rjav ali črn riž z zelenjavo in solato, rjave testenine (redko) z zelenjavo ali tuno in solato, pečen krompir (redko) in solato, jajca (enkrat tedensko) in solato. Palačinke jem zelo redno, narejene so iz polnozrnate moke, nanje namažem malo medu, kislo smetano, posujem z lanenimi semeni ali pa z domačo marmelado (narejeno z želirnim sladkorjem 1:3), kislo smetano in semeni. Solata je zelena, s korenjem, koruzo ali pa paradižnikova s feta sirom, olivami,…Včasih pojem črno čokolado 75-85%. Sladice jem zelo redko, če že, je to presna torta ali kak piškot za zajtrk iz Hoferja ali kaj podobnega. Za večerjo navaden ali grški jogurt s semeni. Sem 2 leti starejša od tebe, že vse življenje nagnjena k debelosti in se moram truditi, da vzdržujem kolikor toliko normalno težo. Počutim se pa v redu, zaenkrat nimam nobenih težav v klimakteriju.

Marsikaj se da. Vse pac ne. Iz trditve, da ni treba biti debel, ce si reven, nekateri pac preberete, da lahko poceni pridete do ultrazdrave hrane, ki bo povrhu vsecna vasim mozekom, ki bi se radi mastili z dunajci. Ne, vse se pa ne da.

Pa kljub temu je za mano obdobje, ko sem za svojo prehrano zapravila cca 3 evre na dan. Imela sem celo kaksen kg manj kot zdaj in bila sem zdrava. Kislo zelje je izjemno poceni. Sladko tudi. Po gajbo krompirja k kmetu. Po zelenjavo tudi. Na kmetijo in ne v trgovino. Sadje izkljucno sezonsko. Malice nisem jedla. Nisem imela niti casa. Denarja za sladico ni bilo in to kakrsnokoli sladico. Tudi z navadnim belim rizem ni cisto nic narobe, ce ga pojes pest sem in tja. Testenine so poceni. Bele so manj zdrave od polnozrnatih, res je (mimogrede se v hoferju se polnozrnate dobi po v redu ceni). A vendar tako slabe le niso, gotovo boljse od biskvita in sladoleda. Meso je bilo predrago, zato sem jedla le sem in tja piscanca, kipljenega s popustom. Rdece meso res izjemno redko. V sezoni sem si sama nabrala regrat, ali pa gobe, borovnice, kostanj.. moj sport je bil pa cisto navaden tek. Brez fancy opreme, superge znj znamke, kupljene na razprodaji.

Ko berem, kako se ne da, se resno sprasujem, kako sem pa jaz prisla cez in to se s super postavco in zdravo krvjo. Ocitno sem res cudezna.

Je pa res, da je relativno poceni in zdrava hrana bistveno manj okusna in tolazilna od nezdrave. Poceni zdrave tolazilne hrane pa ni. Zal.

Jaz sem še iz časov socializma. Takrat je bila hrana tako draga, da smo kupovali res samo osnovne stvari. Čips je bila ta mala vrečica za obiske ali rojstne dneve – samo en primer. Tako majhnih vrečic danes sploh ne prodajajo več. Solata je bila pozimi tako draga (če so jo sploh imeli), da ni bila za kupit in smo jedli samo vloženo zelenjavo, največkrat kako srbsko solato pa take. Pa kako kuhano zelenjavo.
Danes je v primerjavi s tistimi časi hrana poceni, pa v primerjavi z nekoč smo debeli. In res ne verjamem, da so debeli samo tisti, ki si lahko privoščijo za hrano zapravit za celo družino 1 evro na dan in zato pač skuhajo kilo najcenejših makaronov.

“da je relativno poceni in zdrava hrana bistveno manj okusna in tolazilna od nezdrave. Poceni zdrave tolazilne hrane pa ni. Zal.”

Tukaj bi te pa popravila – okusna je že, samo naše brbončice so napimpane na ojačevalce okusa in sol/sladkor, pa naravnih okusov sploh ne smatrajo več za okusne. So premalo udarni.
Nekaj časa traja, da spet prideš na naraven okus in ti je sadje okusno, tudi če ni pretirano sladko. Enako recimo pecivo, ki ga pečeš doma, manj soljene jedi itd.

Aja, mi smo včeraj za kosilo imeli polnozrnate makarone s porovo omako (s kislo smetano) in zeleno solato. Po mojem, da je stalo manj kot 3 evre.

“da je relativno poceni in zdrava hrana bistveno manj okusna in tolazilna od nezdrave. Poceni zdrave tolazilne hrane pa ni. Zal.”

Tukaj bi te pa popravila – okusna je že, samo naše brbončice so napimpane na ojačevalce okusa in sol/sladkor, pa naravnih okusov sploh ne smatrajo več za okusne. So premalo udarni.
Nekaj časa traja, da spet prideš na naraven okus in ti je sadje okusno, tudi če ni pretirano sladko. Enako recimo pecivo, ki ga pečeš doma, manj soljene jedi itd.

Aja, mi smo včeraj za kosilo imeli polnozrnate makarone s porovo omako (s kislo smetano) in zeleno solato. Po mojem, da je stalo manj kot 3 evre.
[/quote]

Manj okusna je bilo mišljeno v smislu da ima manj okusa, sploh pa ne po ocvrtem, kot je zapisano, da bi moralo biti, v našem centru za odvisnost.

Osnovna živila, dokler se ne preseravaš, so poceni. Stročnice (ne samo fižol, tudi leča, čičerka, suh grah), čebula, česen, kaše (ječmen, ajda, proso); meso, tudi kvalitetno, je ves čas po raznih akcijah; če kupuješ sezonsko zelenjavo, je verjetno cenejše, kot če obdeluješ vrt. 1 liter navadnega jogurta je v Hoferju 99 centov, pol kg nemastne skute 1.39c. Zmrznjena zelenjava je tudi čisto kvalitetna hrana in tudi prihrani precej časa.

Primer jedilnika za 3, ki gotovo ne znese več kot 10€

zajtrk: ovseni kosmiči z jogurtom, sadje
kosilo: narastek iz bučk s sirom (1 kg bučk, pol kg skute, 2 jajci, 200 g sira, 2 žlici pšeničnega zdroba),
zelena solata
večerja: solata iz paradižnika, paprik, čebule, tune in fete, zraven kos kruha

ali pa:
zajtrk: 2 jajci, zraven paradižnik in paprika
kosilo: polpete (iz 1 kg mesa jih dobiš za 3 ljudi za trikrat, preostala dva obroka zamrzneš), dušeno zelje (ali druga zelenjava), riž
večerja: ajdova kaša, zabeljena s čebulo, popraženo na koščku pancete, zraven jogurt.

Čim manj kruha, čim manj praznih ogljikovih hidratov, ki vzpodbujajo insulinski odgovor, po katerem je človek prehitro lačen in se redi, čim več sezonske zelenjave.

Naučite se kuhati; azijske in druge eksotične kuharije imajo polno zvijač, ki se jih da posvojiti (da zelenjave ne pacaš toliko časa, da nastane iz nje brezoblična čofta, pa začimbe, s katerimi se da iz navadnega zelja napraviti malce pekoč in zelo slasten curry).

Skratka, može se ako se hoče. Neka londonska bloggerka je napravila velik biznis iz tega, da je pisala blog v času, ko je morala preživeti sebe in otroka z enim funtom na dan (pa še veganka je), kar preberite si Vaš link, daje misliti.

“da je relativno poceni in zdrava hrana bistveno manj okusna in tolazilna od nezdrave. Poceni zdrave tolazilne hrane pa ni. Zal.”

Tukaj bi te pa popravila – okusna je že, samo naše brbončice so napimpane na ojačevalce okusa in sol/sladkor, pa naravnih okusov sploh ne smatrajo več za okusne. So premalo udarni.
Nekaj časa traja, da spet prideš na naraven okus in ti je sadje okusno, tudi če ni pretirano sladko. Enako recimo pecivo, ki ga pečeš doma, manj soljene jedi itd.

Aja, mi smo včeraj za kosilo imeli polnozrnate makarone s porovo omako (s kislo smetano) in zeleno solato. Po mojem, da je stalo manj kot 3 evre.
[/quote]

Manj okusna je bilo mišljeno v smislu da ima manj okusa, sploh pa ne po ocvrtem, kot je zapisano, da bi moralo biti, v našem centru za odvisnost.
[/quote]

Nikoli ne cvrem, ker mi je to packarija tako in drugače. Fast food nekajkrat letno. Čips in podobne grickalice mogoče 1x mesečno, praj manj, za kak kartaški večer. Začimbe uporabljam, a vegete nisem kupila že kakšnih 15 let, kilo soli imam pa tako dolgo, da sem že pozabila, kdaj sem jo nazadnje kupila. Smetanovih omak ne delam, redko kdaj v bistvu. Meni osebno imajo polnozrnate testenine močan okus.

Hvala, bom pogledala ta link, pa tudi drugače mi je tvoj predlog všeč, do zdaj se mi zdi še najboljši.

Potem je pa s tvojim občutkom lakote nekaj resno narobe. Jaz sem po lubenici sita tri ure. Vsebuje namreč tudi vlaknine. Ampak ker si samo sebe prepričala, da je samo voda, ti možgani sporočajo, da te ne nasiti. Vse je samo psihološko. V glavi.
[/quote]

Ne, je v trebuhu, ker me izredno napihne. In kaj na zdaj? Se v glavi prepričam, da je moj trebuh poln? Ja, je, plinov. Pa zagotovo nisem edina takšna.
[/quote]

Če lubenico poješ na poln želodec, seveda napihne. Tudi sadje je treba znati jesti. Če te na prazen, pa ne vem, zakaj jo še ješ? Jaz se hrane, ki me napihuje, izogibam, ker mi očitno ne dene dobro, a ne? Ni vse za vsakogar.

Kalorij se že zdavnaj ne šteje več!

Glede česa naj bi bile bele testenine boljše od biskvita in sladoleda? Ajde, sladkorja res ne vsebujejo, a prečiščena moka, iz katere so narejene, ima prazne kalorije brez hranilnih snovi, ravno tako, kot biskvit in sladoled. No, sladoled ima mogoče celo nekaj kalcija, zaradi mleka, pa biskvit vsebuje jajca, pa mleko in mogoče sadje. Seveda, če testenine preliješ z zelenjavno omako, dobiš nekaj hranilnih snovi, kolikor jih pač kuhana zelenjava ima. Same bele testenine ti pa dajo samo prazne kalorije in nič drugega.

no, odkar sem jaz začela štet kalorije (pa ne da zdej hrano vagam in obsedeno preračunavam) sem sklestila 15 kil in imam mal več predstave o tem, kako kalorična določena hrana sploh je in kdaj kakšno hrano lahko jem, kdaj pa ne.

Ne, je v trebuhu, ker me izredno napihne. In kaj na zdaj? Se v glavi prepričam, da je moj trebuh poln? Ja, je, plinov. Pa zagotovo nisem edina takšna.
[/quote]

Če lubenico poješ na poln želodec, seveda napihne. Tudi sadje je treba znati jesti. Če te na prazen, pa ne vem, zakaj jo še ješ? Jaz se hrane, ki me napihuje, izogibam, ker mi očitno ne dene dobro, a ne? Ni vse za vsakogar.
[/quote]

Ja, očitno za nekatere res ni sadje in zelenjava (vsaj ne v količinah, ki jih nekatere tukaj predlagate). Mene tudi marelice napihujejo – tudi samo ena. Češnje pa npr. sam, če jih pojem res veliko. Razne stročnice pa itak. Tako da pri meni ne gre čisto brez mesa in teh strašnih OH. Košček navadnega kruha mi pomiri želodec, kakšen s semeni pa joj.

Kalorije se še kako šteje. Vnos in poraba je še vedno osnova in samo s kalorijami lahko uravnavaš svojo težo, pa naj gre v + ali v -.

Glede česa naj bi bile bele testenine boljše od biskvita in sladoleda? Ajde, sladkorja res ne vsebujejo, a prečiščena moka, iz katere so narejene, ima prazne kalorije brez hranilnih snovi, ravno tako, kot biskvit in sladoled. No, sladoled ima mogoče celo nekaj kalcija, zaradi mleka, pa biskvit vsebuje jajca, pa mleko in mogoče sadje. Seveda, če testenine preliješ z zelenjavno omako, dobiš nekaj hranilnih snovi, kolikor jih pač kuhana zelenjava ima. Same bele testenine ti pa dajo samo prazne kalorije in nič drugega.
[/quote]

To so OH, ki jih vseeno rabimo. Tudi enostavne. Ključna je količina, to je vse.

Tudi znanstvene raziskave so potrdile, da sploh ni pomembna sestava hrane, ampak izključno in samo kalorije, če želiš ohranjat težo. Torej 2000 kalorij beljakovin ali pa OH je 2000 kalorij, ki jih moraš pokurit ali pa se rediš. Pika.

Ker imam vrt in na njem marsikaj kupim le meso in mleko, moko, testenine, riž… Sem včeraj spekla pizzo iz prinesem moke z zelenjavo in pica šunko. Danes je bil pečen domač krompir s piščancem, jutri bo željna enolončnica s krajinsko klobaso,
vsi smo vitki in brez zdravstvenih težav,

New Report

Close